maandag 4 mei 2015

Daslook, bosanemoon en bosklaverzuring

DASLOOK is in Nederland zeldzaam en wettelijk beschermd. Zaterdag tijdens een fietstocht zag ik de plant in de berm langs een fietspad. Ik ben afgestapt om het beter te bekijken en was er eigenlijk zeker van dat het om daslook ging. Het fototoestel had ik bij mij, dus ik kon er een foto van maken. Het was nog lang niet zo'n sprookjesachtig gezicht als in Zweden, maar hopelijk verspreidt de plant zich goed.


Op het internet kwam ik wel foto's tegen van plekken in Nederland die rijkelijk begroeid zijn met daslook en er tijdens de bloeitijd sprookjesachtig uitzien. Kennen jullie zo'n plek?

Op het blog van Anita las ik dat daslook ook best in de tuin wil groeien. Je kunt er dan ook een heerlijk soepje van maken.
Informatie: http://anitasdagboek.blogspot.nl/2015/04/totemdieren-en-een-recept-voor.html


In DIT BERICHT schreef ik over bosanemoontjes in de bermen en plaatste er onderstaande foto's bij. Een paar dagen later las ik een artikel in de krant over bosklaverzuring. Ik heb de foto's die ik toen gemaakt heb nog eens ingezoomd en nu blijkt dat het op de eerste foto gaat om BOSANEMOON en op de tweede foto om BOSKLAVERZURING. Het verschil zie je heel duidelijk aan de bladeren en de bloem is ook anders.
Zaterdag heb ik bij dezelfde sloot een nieuwe foto gemaakt. Hier zie je de bosanemoon.


Van de berm met bosklaverzuring heb ik geen nieuwe foto. Deze foto van bosklaverzuring heb ik via Wikipedia.


25 opmerkingen:

 1. Prachtig zo'n bloemenpracht hier op de overgang tussen Den Haag en Monster is langs de duinen in het voorjaar een stukje bos blauw van de wilde hyacinten en dat is ook zo mooi!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Willy,

  Zulke mooie planten alle drie! Je kunt daslook ook nog wel eens vinden in een tuincentrum, voor in de tuin. Zag het laatst nog ... Die klaverzuring is ook zo mooi!

  Fijne dag en groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, de daslook. In het park waar ik altijd rondstruin zijn er ook een paar plekken. Ik heb het ook al een keer laten zien. Het ziet er prachtig uit als het helemaal wit bedekt is.
  Bij ons in de bermen groeit op dit moment ook heel veel grasmuur, krijg je ook zo'n mooie witte bedekking van!
  Er is weer veel moois te zien, Willy!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het voorjaar toch prachtig. Mooie foto's weer, bedankt Willy"

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto´s! En zoveel uit de natuur is te eten. Daslook is in Nederland beschermd, maar in Duitsland kun je het in deze periode gewoon in de supermarkt kopen (tenminste hier over de Groningse grens). Het is hier thuis samen met asperges een favoriet in de keuken in de maanden april en mei!
  In Duitsland heet het ´Bärlauch´ en er zijn recepten te vinden, risotto met daslook en wortels staat regelmatig op tafel. De smaak ligt dichtbij knoflook. We hebben het overigens zelf ook in de tuin staan,
  groeten
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wist helemaal niet dat je Daslook kon eten, Willy. Het is een prachtige plant. De geur is een beetje sterk, maar de bloemen vergoeden veel. Weer wat geleerd. Fijne week. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een leerzame post, ik zal er hier eens op letten. Ik kom te weinig in de bossen of de velden, wel jammer want er is in deze tijd zoveel moois te zien!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een schitterende foto's, sprookjesachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie foto's!
  In het bos achter het Rode Koper bij Ermelo/Harderwijk zijn ook hele stukken met de bosklaverzuring te vinden.Het is een mooi gezicht de velden met anemonen-blauwe klokjes en deze bosklaverzuring.Ook het speenkruid vind ik zo bij het voorjaar passen.
  gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto´s, vooral dat daslook in het bos. In de tuin doet daslook het ook goed, om de stam van mijn grote Magnolia groeit er wel een paar vierkante meter van en ook ik ben ooit begonnen met een enkel plantje, dus zeg maar gewoon dat het woekert maar als het niet stoort, mag het.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb zelf ook daslook in de tuin....heerlijk in een salade........het smaakt naar knoflook, echt lekker.
  De bloemetjes doe ik ook wel eens door een salade....lijkt mooi, smaakt heerlijk.

  fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super mooi dit alles... ik ken geen plek waar de daslook groeit, maar ik vind hem prachtig.
  Het blad van de bosanemoon herken ik wel ja... ook al zo mooi...
  Wat is de natuur toch wonderlijk mooi...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ben het bij mij in de buurt niet tegengekomen, woon ook niet dicht bij een echt bos. Misschien moet ik eens beter gaan kijken......

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die bovenste foto is idd een sprookje! Om daar eens door heen te wandelen. Zo mooi. Ik heb de bloemetjes hier nog niet gespot. Maar zal eens beter opletten. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De daslook bloeide bij mij in de buurt in een parkje, ik woonde er enkele meters vandaan. Als ik met de honden ging wandelen liep ik er steeds aan voorbij. Weet niet of het er nu nog staat want het parkje is enkele jaren geleden veranderd. Het gebied is er een beetje moerasachtig, ik woon nu een stuk verder vandaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is een mooie foto, die bovenste, van het daslook in Zweden. Heel bijzonder. Ik zal er ook eens op letten, wie weet dat ik het tegenkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. In het Sterrebos in Groningen(stad) groeit en bloeit de daslook volop!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig dat daslook. Het groeit ook in onze tuin. Pas zag ik ook de bosanemoon, prachtig al dat wit onder de bomen. Groeten Will

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige foto's, hier in de buurt zie ik ze niet, wat zijn ze mooi!
  Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat lijkt me het geweldig om door zo'n bos te lopen zoals bij de bovenste foto. Jammer dat het hier niet zoveel voor komt! Ik ken tenminste geen plek waar dat is. En in de tuin heb ik ook geen daslook moet er maar eens naar gaan zoeken.....lijkt me lekker!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beste Willy,
  Zoiets in de natuur te vinden is inderdaad sprookjesachtig.
  Mooie foto's heb je er van.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie planten Willye en wat een goed idee om daar een soepje van te maken! Daslook groeit hier in de (Utrechtse Vecht)streek ook. Mooi ook, zoals het zonlicht gefilterd wordt door de bomen. In Engeland zie je soms ook tapijten van Blue Bells onder de bomen, die vind ik ook altijd zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. De natuur is op het moment echt prachtig Willy. Jouw foto's zijn daarvan getuige!

  Alvast een fijn weekend!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtige lente-bloeiers, ik word altijd helemaal vrolijk als ik de eerste bosanemonen zie bloeien. Daslook heb ik in Nederland nog nooit gezien, wel in de Belgsiche Ardnennen, vorig weekend. Dat vond ik al een hele verrassing!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Bloeiende daslook in het voorjaar daar kan ik echt van genieten. In het bosje vlak bij het dorp stikt het er van. Ik zit hier te genieten van je mooie foto'S.

  BeantwoordenVerwijderen