maandag 18 juli 2016

Zomer-expositie Van Ootje's GôetWegens groot succes wordt in Bunschoten-Spakenburg opnieuw een zomer-expositie gehouden van circa 100 handgemaakte quilts. Vijf weken lang, van 19 juli tot en met 20 augustus, worden quilts getoond die door verschillende vrouwen uit het dorp zijn gemaakt. Voor de meeste quilts zijn alleen antieke Bunschoten-Spakenburgse klederdrachtstoffen gebruikt. 
De opbrengst van de expositie komt geheel ten goede aan een hulpproject in Kenia.

Prijs winnen 

Bezoekers van de expositie kunnen meedingen naar een handgemaakt borduurwerk.

Op herhaling

In 2012 trok de expositie wel 2.000 bezoekers, uit binnen- en buitenland. De cultuurhistorische waarde is groot: de verdwijnende klederdracht-traditie wordt hier op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht. Bij de verschillende tentoongestelde stukken wordt dan ook toegelicht wat de herkomst is van de gebruikte lapjes, mét vertaling en uitleg van de authentieke dialect-benamingen.
Initiatiefneemster en maakster van een groot aantal van deze quilts, Tiny van Halteren, krijgt allerlei ‘afdankertjes’ van dorpsgenoten; oude kledingstukken, stofresten, zelfs restanten garens. ‘Je zult er vast niet veel meer aan hebben,’ zeggen ze dan. Maar elke keer, soms wel een jaar later, weet ze er weer een prachtige quilt van te maken. Materiaal kostte misschien een euro, maar door het intensieve handwerk en de uiterst verzorgde afwerking is de quilt van onschatbare waarde.

Hulpproject

Stichting AltijdGenoeg zet zich in voor straatvrouwen en hun kinderen, in de hoofdstad van Kenia, Nairobi. Problematiek zoals verslaving, ziekte en ongeschoold zijn, maakt dat zij geen kans krijgen in de samenleving, en daardoor overgeleverd zijn aan de gevaren van de straat. 
Met een huis, omringd door een groot stuk grond buiten de stad, is een uiteindelijke droom verwezenlijkt: op deze zorgboerderij kunnen de vrouwen een nieuw leven leren opbouwen.
De expositie ‘Van Ootje’s Gôet’ draagt bij aan dit project.
*Van Ootje's Gôet: dialect voor "Van oma's kleding'
(Bron: persbericht)


Een bezoek aan deze expositie is goed te combineren met Museum Spakenburg en het Klederdracht- en Visserij Museum . (Let wel op de openingstijden!)

Informatie:
http://www.museumspakenburg.nl/
http://kenvmuseum.nl/

4 opmerkingen:

 1. Lijkt mij een geweld om naar toe te gaan. Wil eens even kijken of dat lukt.
  groeten
  marga.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lijkt mij een must voor de echte quiltsters

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo leuk! Er is al een datum geprikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas zit ik op dit moment zelf onderin in de lappenmand dus gaat dit niet lukken. Anders had het mij erg leuk geleken !

  BeantwoordenVerwijderen