zaterdag 25 maart 2017

De Meyer Werft in Papenburg


Dit zijn helaas geen foto's van het begin van een cruisevakantie. Wij bleven met beide benen op het vasteland. Tijdens ons verblijf in Ostfriesland stelde mijn man voor om ons aan te melden voor een rondleiding op de Meyer Werft in Papenburg waar cruiseschepen worden gebouwd. Hij reserveerde twee kaartjes voor zondagmiddag 4 september 2016. Om 14.30 uur werden we met een speciale bus vanuit het centrum van Papenburg naar de Meyer Werft gebracht. Toen we daar aankwamen was het een drukte van belang, er bleek een open dag te zijn voor de werknemers en hun familieleden. 

Wij gingen met onze gids mee naar het vernieuwde bezoekerscentrum. Daar kwamen we meer te weten over de geschiedenis van de Meyer Werft, het bouwproces, het uitdokken en de vaartocht door de Eems. Er stonden 20 scheepsmodellen met een schaal van 1:100, en er waren interieurs van hutten te zien. Natuurlijk kregen we ook de bouw van een cruiseschip te zien.  Of beter gezegd, de helft ervan. Eerst wordt één helft gebouwd, als die af is wordt dat deel uit de hal gehaald en wordt de andere helft gebouwd. Daarna worden beide helften samengevoegd. Men was bezig met de bouw van de Norwegian Joy.
De Meyer Werft is de verst landinwaarts gelegen scheepswerf waar cruiseschepen worden gebouwd. Zodra er een schip af is, vaart het van Papenburg naar de Eemshaven in Nederland. Zo'n tocht is een heel precies en spannend gebeuren. Het schip passeert een aantal bruggen en het Emssperrwerk/de Eemskering. De Genting Dream, te zien op de eerste foto's, onderging die tocht op 18 september 2016.


De Norwegian Joy, waar tijdens ons bezoek aan gebouwd werd, is inmiddels af. Het uitdokken vond plaats op 4 maart 2017.


Zondag 26 maart, om 20.30 uur, begint de Norwegian Joy aan de tocht over de Eems. Helaas zijn wij niet in de gelegenheid om het van dichtbij te gaan zien, maar het wordt live uitgezonden via de webcams van de Meyer Werft.Tijdschema en informatie:
http://www.meyerwerft.de/media/08_medien/termine/Ueberfuehrungsplan_Norwegian_Joy_Deutsch.pdf
http://www.cruisereiziger.nl/2017/03/24/eemstocht-norwegian-joy-start-zondagavond/
Informatie:
http://papenburg-tourismus.de/DE/index.php                    
http://www.meyerwerft.de/de/meyerwerft_de/index.jsp
http://www.cruisereiziger.nl

4 opmerkingen:

 1. Zijn wel langs de werf gekomen toen we naar Papenburg reden.
  Maar deze reuzen op het water is niet zo mijn ding,te kolossaal en moet er niet aan denken om op zo'n varende hoogbouw vakantie door te brengen.
  De bouw van steeds grotere schepen en het transport over relatief smalle en ondiepe Eems maakt het steeds moeilijker om op zee te komen.
  Tijdens onze vakantie hoorde wij ook van bewoners dat ze niet blij worden van alle drukte en overlast waar de kleine plaatsen dagelijks mee te maken hebben.
  Maar aan de andere kant begrijp ik ook de voordelen van werkgelegenheid voor velen in de omgeving van de werf.
  En voor belangstellenden moet het een mooie,interessante en leerzaam dag zijn zo'n bezoek aan de werf.

  Fijne zondag,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is nog eens een anders dan anders uitje. Voor mij in ieder geval. Het is een excursie waar ik nog nooit over nagedacht heb, maar het lijkt me leuk en interessant. Misschien moet ik het maar goed onthouden; je weet maar nooit. ☺ Dank voor de tip!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die rondleiding hebben wij een jaar of 3 geleden ook gehad!! Superinterressant! Maar ik zou toch ook niet graag met zo'n cruise meewillen. Zó ontzettend massaal en lux.

  BeantwoordenVerwijderen