maandag 6 maart 2017

Ostfriesen thee met een Kluntje en Wulkje


In Ostfriesland (Duitsland) drinken de mensen veel thee. Speciale Ostfriesen thee met een kandijklontje 'Kluntje' en een wolkje room 'Wulkje'. Een theeceremonie waar wij voor het eerst kennis mee maakten in Störtebekers Teestube in Marienhafe. Het is één van de vele Teestuben die Ostfriesland rijk is en dankt zijn naam aan piraat Störtebeker die ooit toevlucht zocht in Marienhafe. In de Teestube is het knus en het voelt alsof je bij oma op theevisite gaat. Het servies 'Ostfriesen Rose' wordt op tafel gezet. Ieder krijgt een eigen theepotje op een stoofje en dan kan het theedrinken beginnen. Je legt het kandijklontje in het kopje, daarna schenk je de speciale Ostfriesen thee erop en laat je de room langzaam van een speciaal roomlepeltje langs de rand van het kopje in de thee lopen. Al snel verschijnen de wolkjes. Het doorroeren moet je achterwege laten, want anders verdwijnen de wolkjes en wordt alles vermengd. Zo proef je eerst de room dan de thee en als laatste het zoete van het kandijklontje. Het lepeltje is bedoeld om in het kopje te zetten als je geen thee meer wilt. Thee en room heb ik een aantal keren bijgeschonken, maar één kandijklontje vond ik voldoende.

Informatie:
http://www.teestube-ostfriesland.de/
http://www.stoertebekerland.de/

15 opmerkingen:

 1. wat leuk om dit allemaal zo even te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo heb ik vroeger thee leren drinken, maar dan met een lepeltje suiker ;-)
  En we woonden niet eens in Duitsland ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat kuntien hoeft niet zo, melk kan misschien wel. Het ziet er wel heel gezellig uit. En de punt taart ... Jammie. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er weer gezellig uit. Jij weet de leuke tentjes wel te vinden; zowel in Duitsland als in Zweden.
  Maar waar zijn toch de andere gasten? Gaan die even voor je naar buiten wanneer je foto's van de verschillende locaties maakt? *Ü*
  Die room in de thee kan me nog wel bekoren, maar dat kluntje?? Brrr liever niet hoor :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Marjan, hier waren 6 gasten. Eén stel had de thee al bijna op toen wij binnenkwamen en vertrok vrij snel.

   Verwijderen
 5. Beste Willy, Bedankt voor het delen met ons. Deze plek is zo inspirerend ♥
  Groetjes♥♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kluntje en Wulkje :-). Klinkt als Fokke en Sukke.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel gezellig die teetied in Ostfriesland en het fijne daarvan vind ik dat het niet aan tijd gebonden is want het is daar altijd teetied
  Absoluut niet te vergelijken met het glas heet water(als je geluk hebt)en keuze van theezakje uit aangereikte theedoos,hups zakje in water paar keer op en neer halen en klaar is de thee:-(
  Ben meer een koffieleut dan theedrinker maar drink het beiden zonder suiker en melk.
  Zwarte Ostfriesen thee zonder kluntje en wulkje is als een eitje zonder zout.
  Dus ik dronk overal waar ik kwam mijn thee in de volgorde 'romig,bitter en suikerzoet' zó als de Ostfriesen het al vele jaren doen.

  Lieve groet,Ger


  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ontzettend leuk! Ik kende het niet. Ik krijg gelijk zin om er een keer naartoe te gaan (en het servies te gaan kopen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een gezellige gebeurtenis, zo'n kopje thee drinken. Hart. Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat grappig, die hele ceremonie! Oost-Friese thee drink ik altijd bij mijn zus, maar zonder kluntje en wulkje, haha. Morgen ga ik er weer heen t/m zaterdag, dus dat wordt weer lekker thee drinken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hello, New Jersey hier. Ben so blij dat we weer in jou ervaringen kunnen delen...mooie fotos ... so gezellig en traditioneel..zou er heus well by willen zijn. Nogals bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Willy, wat een onwijs sfeervolle locatie moet echt heel gezellig geweest zijn. En weet je wat ik heel erg leuk vind dat lepeltje voor die melk. Ik was laatst bij iemand om de koffie en die had ook z'n leuk lepetje in het koffiemelk kannetje ik was op slag verliefd had het nog nooit gezien en nu ben ik op zoek naar z'n lepeltje. Erg leuke post weer fijn dat je er weer bent. Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Doet me denken aan vroeger, toen we bij het ontbijt thee met suiker en melk dronken. Liefst met koffiemelk. Tegenwoordig gruwel ik bij het idee :-))

  BeantwoordenVerwijderen