zondag 25 juni 2017

Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix

Vorige week zondagmorgen zijn we naar paleis het Loo geweest om de tentoonstelling 'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix' te bekijken. De 111 hoeden die te zien zijn, staan op standaards met het silhouet van Beatrix. De presentatie hoogte komt zelfs overeen met haar lengte, zowel staand als zittend. De hoeden zijn op kleur, vorm, materiaal of gelegenheid ingedeeld. Aan het eind van de tentoonstelling is de hoed te zien die Beatrix droeg bij de inhuldiging van Willem Alexander als koning. Een hele speciale hoed, ontworpen en gemaakt door één van haar zoons, heeft ook een plek op deze tentoonstelling gekregen. Van 1980 tot 2013 draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar 'representatieve werkkleding'. 

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. De hoed staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met de koningin. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel. (Bron: Paleis Het Loo.)Na het zien van de 111 Koninklijke hoeden en de filmbeelden trakteerden wij onszelf in restaurant de Balzaal op een 'Chapeaux' taartje. Een taartje in de vorm van een hoedje, met een vulling van chocolademousse en een bodem van hard wenerdeeg.


Bijna zonde om het vorkje er in te zetten.


Wij wandelden nog een tijdje door mijn favoriete deel van de paleistuin, de Koninginnetuin. De foto's laat ik een volgende keer zien.

De tentoonstelling 'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix' is nog tot 27 augustus te zien.
Informatie: https://www.paleishetloo.nl/agenda/chapeaux/

11 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tip, daar ga ik zeker ook naartoe. Lijkt mij geweldig!
  Bedankt en fijne week, groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt mij ook leuk om naar toe te gaan. Wat een grappig taartje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk Willy, hoog tijd om weer eens een rondje exposities door Nederland te gaan maken! Bedankt voor de tip en lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar wil ik nog graag naar toe. Het Loo is prachtig. En zo'n taartje... zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet een tentoonstelling waar ik snel naar toe zou gaan. leuk filmpje en lekker taartje. gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. How very interesting. The little hat pastry is so clever!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke tentoonstelling. Daar gaan we zeker naar toe.
  Ook dat taartje is geweldig. Inderdaad je zou het bijna niet opeten, zo mooi
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben er ook gaan kijken, maar heb toch maar niet zo'n taartje gegeten ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben nooit zo weg gelopen met de hoeden van onze voormalige Koningin,vond ze altijd wat stijfjes.
  Daarentegen kijk ik wel met veel plezier naar de flatteuze hoofddeksels van haar schoondochter of Maxima nou een asymmetrische strohoed,turban,baret of fascinator draagt het staat haar allemaal even charmant......of zou het komen door haar vlotte manier van bewegen en altijd gulle lach.

  Groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen