dinsdag 12 februari 2019

Carolinensiel, Harlesiel, Neuharlingersiel en Hooksiel

Tijdens onze vakantie in Ostfriesland bezochten wij verschillende plaatsjes langs de Waddenzee. Over Greetsiel plaatste ik al een bericht, de andere plaatsen zijn Carolinensiel, Harlesiel, Neuharlingersiel en Hooksiel. De plaatsen hebben allemaal een spuisluis, deze moet het binnenwater spuien en het buitenwater tegenhouden. Een spuisluis wordt ook zijl genoemd en in het dialect syl of siel. Zo zijn er nog veel meer plaatsen eindigend op siel.


In Carolinensiel wandelen we langs de haven waar ook net de weekmarkt bezig is. Het is er gezellig druk. We nemen een kijkje bij het informatiecentrum over de Waddenzee. Als we daar alles gezien hebben, bezoeken we de kerk met het rood en witte interieur.Van Carolinensiel naar Harlesiel is het niet ver. Wij rijden er met de auto naartoe, maar het is ook mogelijk om er per raderboot heen te varen. Als we bovenop de dijk staan, zien we in de verte de eilanden Spiekeroog en Wangeroog. Per veerboot kun je naar Wangeroog.


In Neuharlingersiel wandelen wij in het park bij café restaurant Sielhof en langs de haven. Daarna gaan we naar het strand waar het vol staat met van die mooie strandkorven en waarvan er velen in gebruik zijn. De veerboot die we net nog in de haven zagen liggen, vaart inmiddels naar Spiekeroog.


Na een bezoek aan de haven in Hooksiel staan we aan zee stil bij een gedenksteen voor hen die in de zee hun leven verloren. In de verte is de container terminal van Willemshaven te zien. Hier aan het strand staan ook weer de mooie strandkorven.
Informatie:
https://detantevantjorven.blogspot.com/2017/03/de-vuurtoren-van-campen-en-het.html
https://www.carolinensiel.de/  (ook Harlesiel)
https://www.nationalparkhaus-wattenmeer.de
https://www.neuharlingersiel.de/
https://www.wangerland.de/Wangerland-entdecken/Orte/Hooksiel

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk tripje langs de kust en plaatjes. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willy,
  Ostfriesland heeft zo'n mooie, idyllische plaatsjes waar de tijd blijkt stil te staan.
  Er straalt zo'n rust van uit en ook de prachtige architectuur is een genot voor het oog.
  Leuk de genummerde strandstoelen, heerlijk om in te lezen en te luieren.
  Altijd weer interessant en mooi om met je mee te mogen reizen.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig he, dat Ostfriesland. Wij hebben er deze zomer erg genoten. gr.

  BeantwoordenVerwijderen