In Twello staat een Pompoenenpaleis. Als je over de H.W.Iordensweg rijdt kun je het niet missen. In de voortuin en langs de oprit liggen ontelbare aantallen pompoenen
opgestapeld. De pompoenen zijn te koop en de opbrengst is voor
hulp aan Roemenië.
Toen ik al die grote pompoenen zag, moest ik denken aan het sprookje van Assepoester, waarin de fee met haar toverstokje tegen een rijpe, goudgele pompoen tikte, en deze groter en groter en toen een prachtige gouden koets werd. In dit sprookjesboek uit mijn jeugd staan prachtige prenten.
Ongeveer vijfentwintig jaar geleden heb ik voor het eerst
pompoensoep gemaakt. Wij woonden in de Achterhoek, dicht bij de Duitse
grens. Mijn buurvrouw vroeg of ik kurbissoep kende. Ik begreep niet
meteen wat ze bedoelde. Het bleek dus pompoensoep te zijn. Kurbis is
het Duitse woord voor pompoen.
Voor deze pompoensoep gebruikte ik een kilo pompoen in stukjes, 2 uien, winterwortel, rode paprika en
kruidenbouillon. Er zijn verschillende variaties mogelijk.
Natuurlijk kun je meer doen met pompoen. Stefanie (blog Lupineke) maakte pompoentaart van juf Els. Op haar blog kun je er over lezen. Het recept voor de taart staat daar ook beschreven. Wij hebben de taart gemaakt en het smaakte heerlijk!
Eet smakelijk!
https://www.pompoenrecepten.nl/
https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/pompoen/
AANVULLING: Het blog van Stefanie/Lupineke bestaat helaas niet meer. Hieronder het recept van de pompoentaart van Juf Els:
Benodigdheden voor de koeklaag:
200 gram bloem
85 gram koude boter
maïsolie of zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker
25 gram suiker
Voor de vulling:
1 kg pompoen
1 citroen
zout
3 eieren
1 vanillepeul
150 gr lichtbruine basterdsuiker
2 dl crème fraîche
1 theelepel koekkruiden
Werkwijze deeg:
Zeef de bloem in een kom, snijd de boter hierin klein en wrijf het tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Roer er de suiker, een mespunt zout en de vanillesuiker door.
Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe en kneed er snel een soepel deeg van.
Leg het in folie 30 min in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap en bekleed hiermee een quichevorm van 26 cm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart.
Werkwijze vulling:
Verwarm de oven voor op 225 C.
Snijd het vruchtvlees van de pompoen in stukjes.
Stoof de blokjes pompoen in eetlepel olie met 1/2 dl water en een opengesneden vanillepeul in ca. 20 a 30 min. Regelmatig goed omroeren en eventueel nog een klein scheutje water toevoegen, anders brandt het snel aan.
Als de pompoenstukjes zacht zijn en het vocht verdampt is, de vanillepeul eruit halen nen het merg er met een scherp mes uithalen. Dit merg weer toevoegen aan de puree.
Pureer de massa tot hij glad en romig is. Laat afkoelen.
Rasp de schil citroen.
Klop de eieren met de basterdsuiker tot een romig mengsel.
Schep de crème fraîche, citroenschil, koekkruiden, 2 eetlepel olie en pompoenpuree erdoor.
Schep de vulling in de quichevorm.
Van wat eventueel overgebleven deeg kun je nog deegblaadjes maken en die op de taart leggen,
Eventueel wat gehakte walnoten eroverheen strooien.
Temper de oven na 10 min tot 180 C.
Bak de taart middenin de oven 50-55 min.
(Lekker met gemberroom, klop hiervoor 1/8 l slagroom stijf met 2 eetl gembersiroop.)
200 gram bloem
85 gram koude boter
maïsolie of zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker
25 gram suiker
Voor de vulling:
1 kg pompoen
1 citroen
zout
3 eieren
1 vanillepeul
150 gr lichtbruine basterdsuiker
2 dl crème fraîche
1 theelepel koekkruiden
Werkwijze deeg:
Zeef de bloem in een kom, snijd de boter hierin klein en wrijf het tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Roer er de suiker, een mespunt zout en de vanillesuiker door.
Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe en kneed er snel een soepel deeg van.
Leg het in folie 30 min in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap en bekleed hiermee een quichevorm van 26 cm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart.
Werkwijze vulling:
Verwarm de oven voor op 225 C.
Snijd het vruchtvlees van de pompoen in stukjes.
Stoof de blokjes pompoen in eetlepel olie met 1/2 dl water en een opengesneden vanillepeul in ca. 20 a 30 min. Regelmatig goed omroeren en eventueel nog een klein scheutje water toevoegen, anders brandt het snel aan.
Als de pompoenstukjes zacht zijn en het vocht verdampt is, de vanillepeul eruit halen nen het merg er met een scherp mes uithalen. Dit merg weer toevoegen aan de puree.
Pureer de massa tot hij glad en romig is. Laat afkoelen.
Rasp de schil citroen.
Klop de eieren met de basterdsuiker tot een romig mengsel.
Schep de crème fraîche, citroenschil, koekkruiden, 2 eetlepel olie en pompoenpuree erdoor.
Schep de vulling in de quichevorm.
Van wat eventueel overgebleven deeg kun je nog deegblaadjes maken en die op de taart leggen,
Eventueel wat gehakte walnoten eroverheen strooien.
Temper de oven na 10 min tot 180 C.
Bak de taart middenin de oven 50-55 min.
(Lekker met gemberroom, klop hiervoor 1/8 l slagroom stijf met 2 eetl gembersiroop.)
Wat een prachtige plaatjes! Al die maten en kleuren zijn een feest om naar te kijken. Ik ga mijn soeprecept ook weer te voorschijn halen. Jouw kommetje ziet er zo lekker uit. Elk jaargetijde heeft zo z'n voordelen.
BeantwoordenVerwijderenKeus genoeg zou je zeggen ;)! Bij de herfst horen wat mij betreft pompoenen, ik heb ze alleen nog nooit gegeten. Zou ik toch eens moeten doen.
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag! Lieve groet, Ingrid
Wat een prachtige kleurrijke uitstalling van pompoenen Willy.
BeantwoordenVerwijderenEen soepje heb ik wel eens geproefd maar taart heb ik nog niet gegeten. Toch maar eens proberen want het ziet er verrukkelijk uit.
Wat ziet het kleurrijk uit,wat mooi dat de opbrengst naar Roemenië gaat!
BeantwoordenVerwijderenOh, welk super plekje! Ik zou graag een paar kopen…hier zijn ze namelijk niet echt makkelijk te verkrijgen *zucht*..en ik hou zo van pompoensoep :O)
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag, Willy!
Kram,
Maren
Ja, leuk is dat he. Ik rijd er wel eens langs en weet dan niet wat ik zie. Van pompoen maak ik eigenlijk alleen soep. Maar dat vind ik heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Marian
I've never seen so many pumpkins before. They are all beautiful. Have a nice sunday.
BeantwoordenVerwijderenHugs
Hai Willy!
BeantwoordenVerwijderenDat zijn er inderdaad een heleboel bij elkaar. Mooi initiatief trouwens. En gek eigenlijk dat we zo weinig pompoen eten... Ik maak het eigenlijk nooit klaar. Dus wie weet ga ik eerdaags eens een van de recepten uitproberen.
Fijne zondag!
Helene
Wat een mooie opbrengst voor een mooie opbrengst! Bij ons is de oogst treurig achtergebleven. Maar van de drie exemplaren die ik heb, ga ik beslist iets lekkers maken.
BeantwoordenVerwijderenhet is dat het zover weg is, anders kocht ik daar beslist wat pompoenen. Leuke blog weer, fijne zondag
BeantwoordenVerwijderenIk vind ze altijd zó gezellig, die pompoenen. Gewoon in de tuin (ik moet er nog steeds wat halen hier vlak bij, bij een kweker), maar natuurlijk ook die soep!! Mmmmmmm!!!
BeantwoordenVerwijderenDat is een grote hoeveelheid bij elkaar. En mooi dat het voor een goed doel gaat.
BeantwoordenVerwijderenMooie zonnige dag verder!
Lieve groet,
Gerry
Wat een feestelijke foto's van het pompoenpaleis daar in Twello. In heel Nederland zijn weer pompoenfairs en -markten. Ook voor de sier is er weer van alles te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenOnze dochter, die niet zo ver bij ons vandaan woont, maakt regelmatig in het seizoen een grote pan pompoensoep en natuurlijk delen wij er volop in mee. Heerlijk. Ook pompoentaart is ons niet vreemd. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen heerlijkheden.
Je hebt er weer een leuk verhaal bijgemaakt en de foto's zijn natuurlijk weer prachtig.
Zo, ik ben nog aan het nagenieten van onze midweek in Zeeland. Wat is Veere een geweldig leuk stadje!!
Met dank aan o.a. jouw blog van een tijdje geleden, wist ik er de leuke, interessante plekjes te vinden.
Nu weer over tot de orde van de dag ...... groeten van Willemien.
Oooh, zoveel pompoenen! Dat kan ook maar alleen in Nederland! Geweldig!
BeantwoordenVerwijderenLekker hoor, pompoenen soep!
De taart heb ik nog nooit gebakken.
Tot nu toe nog geen pompoen gezien in de supermarkt!
Anders ging ik het gelijk uitproberen.
Liefs, Juliëtte
Lekker pompoensoep! Ik krijg er meteen zin in. Pompoentaart heb ik nog nooit gemaakt, maar dat ga ik zeker eens doen. Wat een leuke foto's van al die pompoenen. Daar wordt je meteen vrolijk van. Groetjes, Hannie
BeantwoordenVerwijderenDat is echt een pompoenenpaleis Willy, ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien en wat een mooi streven dat zij de opbrengst voor aan een goed besteden.
BeantwoordenVerwijderenMijn vader maakt altijd pompoensoep, ik heb dit zelf nog nooit gemaakt, maar het is wel heerlijk.
Ik zag in de Seasons ook allemaal heerlijke recepten met Pompoen en ga er zeker iets van maken.
Fijne zondag nog en een lieve groet, Mea
Zo'n pompoenen kraam. Ik wordt er altijd een beetje blij van. Prachtig al die kleurtjes en vormen.
BeantwoordenVerwijderenGroeten
Marga
Hee, wat leuk om het recept van juf Els hier tegen te komen, ze moest eens weten, hi hi! Je verdwijnt trouwens weer regelmatig van mijn leeslijst Willy, dus mocht je denken dat ik je niet meer volg.. integendeel!! Fijne zondag!!
BeantwoordenVerwijderenWat een enorme hoeveelheid pompoenen.Ziet er fantastisch uit.Vorig jaar aten we in Frankrijk bij vrienden een superlekkere ovenschotel met pompoen. Hier blijft het meestal bij soep.
BeantwoordenVerwijderenMooie plaatjes in je sprookjesboek.
Kram
Anje
Ha... je was al weer terug voor ik er erg in had!
BeantwoordenVerwijderenLeuk zo'n overvloed aan pompoenen. Dat is toch wel het summum aan herfstgevoel. lijkt me. Ik heb twee keer een pompoenrecept gemaakt maar beide keren vonden we het geen succes. Maar misschien toch maar weer eens proberen?
Janny
Wat veel pompoenen daar, prachtig mooi. Echt herfst
BeantwoordenVerwijderenGroetnis Annie
Heerlijk die pompoensoep. Wat dat betreft is de herfst toch een heerlijk seizoen, met al dat lekkers wat er nu geoogst kan worden.
BeantwoordenVerwijderenPrachtige illustraties staan er in jouw boek. Het is toch ook een mooi sprookje, Assepoester.
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Ongelooflijk, wat een lading pompoenen. Goed dat de opbrengst voor Roemenië is. Vraag me wel af waar ze al die pompoenen vandaan hebben of hebben ze zelf een pompoenenkwekerij? Heb zelf ook heerlijke pompoensoep gegeten op de Oogstfair, maar Keukenprins wil er niet aan... Dat wordt dan toch zelf een keer de keuken in ;) Fijne week!
BeantwoordenVerwijderenJee Willy, Ik dacht dat ze dit soort pompoenwinkeltjes alleen in de VS hadden. Het ziet er indrukwekkend uit. Als je daar niet meer slaagt dan weet ik het niet meer!!
BeantwoordenVerwijderenFijne week!
Madelief x
Hallo Willy,
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie kleurijke post over pompoenen.Er zitten wel heel grote pompoenen bij...geweldig voor een goed doel!
Ik ga even je tip bekijken van die soep,lijk me erg lekker.
fijne week alvast,
groetjes
Nelleke
Wat een ontzettend grote hoeveelheid, ziet er prachtig uit.
BeantwoordenVerwijderenLieve groet.
Beste Willy,
BeantwoordenVerwijderenWat een nobele aktie voor Roemenië! Laten we hopen dat het toverstokje ook hier zal werken.
Ja, pompoensoep is hier in de USA heel normaal. Ook pumpkin pie; pompoen vlaai en brood maken ze er mee.
Geniet een fijne herfstweek met lekkere soep.
Liefs,
Mariette
Jemig wat een boel pompoenen!!
BeantwoordenVerwijderenHeb zelf nog nooit pompoen gegeten. Zal ik het toch maar een keertje proberen?
Groetjes Marguerite
Een pompoenenpaleis :o)))
BeantwoordenVerwijderennooit van gehoord ... lijkt me erg leuk om rond te snuffelen en een hele mooie grote uit te kiezen :o)!
Groetjes,
Simone
Wat veeeeellllll pompoenen ze zien Prachtig. Heerlijk pompoenensoep. Groetjes Esther.
BeantwoordenVerwijderenMooi die vrolijke pompoenen en het sprookjespompoen doet mij denken aan Rie Cramer...
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit je pompoentaart!
groetjes Marijke
Heerlijk dat paradijs en die kleuren geweldig.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk gezicht al die pompoenen! En... wat worden ze nog weinig gegeten. Hier in het Westlsnd is het niet populair. Maar ik doe het reglmatig.
BeantwoordenVerwijderenMoet je volgend jaar eens in Sept. naarBocholt gaan net over de grens bij Dinxperlo daar is dan een heel weekend Kurbiss festival van heel klein tot Mega groot met ook veel andere dingen zoals Roofvogelshow-Knutsels voor de kinderen met Pompoenen- Heerlijke Soep en Brood van eigen bakkerij.... spinnen -weven enz.
BeantwoordenVerwijderenIn Bocholt is trouwens ook ieder jaar een Adventsmarkt in de oude Textielfabriek..... dit jaar voor de 17e keer. vanaf 27 nov. t.m. 2-12-2012
Veel bijZonder handwerk. zie www.lwl-industriemuseum.de
Licia Huizer
Wat ziet dat er geweldig uit, zeg, al die pompoenen bij elkaar!! Heel goed van die mensen dat de opbrengst voor Roemenie is.
BeantwoordenVerwijderenIk vind je taart er prachtig uit zien. Zal lekker smaken.
ik wens je een fijne week verder.
Vriendelijke groeten,
Chantal
Wat ziet dat er geweldig uit. Zou gewoon niet kunnen kiezen wat ik allemaal mee naar huis zou nemen van pompoenen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Mascha
jij doet er paprika doorheen...ga ik morgen ook doen, lijkt mij wel lekker! wat een pompoenen daar..ik weet niet wat ik zie!! mooi doel! liefs, Petra
BeantwoordenVerwijderenWat een pompoenen, ze zijn prachtig!
BeantwoordenVerwijderenIk heb ooit ergens een heerlijke pompoenensoep gegeten maar ik heb hem nog nooit zelf gemaakt. Ga ik echt eens uitproberen, jouw recept lijkt me wel wat!
wat een weelde al die pompoenen! echt een sprookje!
BeantwoordenVerwijderenwij zijn echte pompoenliefhebbers - je kan er zoveel mee doen!