maandag 15 oktober 2012

Maandag wasdag

Vandaag wilde ik eigenlijk een aantal foto's van wasjes plaatsen die ik nog heb liggen. Ik ontdekte ook een aantal leuke video's over de was, daarom maak ik er vandaag maar "maandag wasdag" van.

 KINDERDIJK, de molen was.


Elburg, de bonte was. Augsburg (Duitsland), werkkleding? 


Vroeger was het op maandag wasdag, dat is allang niet meer zo, tegenwoordig wordt er bijna elke dag van de week gewassen. Dit gaat natuurlijk veel makkelijker omdat elk huishouden wel in het bezit is van een wasmachine. Vroeger werd de was op zondagavond al in de week gezet en werd er op maandag gewassen. Dit werd gedaan in teil/tobbe. Eerst de witte was en dan de bonte was er achteraan. Wasbord, borstel, stamper en wringer kwamen hier aan te pas. Als wasmiddel gebruikte men soda en groene zeep. Reckitt blauw, ook wel poppetje blauw genoemd, werd toegevoegd aan het laatste spoelwater en zorgde voor een witte was. Soms werd de was ook nog GESTEVEN. Als alles droog was kon men beginnen met het strijken of MANGELEN van het schone wasgoed. (Helaas werkt de link naar een uitgebreid artikel niet meer, dus die heb ik verwijderd.)

Marion van het blog Anderson Cottage beschrijft hoe je zelf wasmiddel kunt maken.
Informatie: https://anderson-cottage.blogspot.com/2012/10/biologische-mayonaise-zelf-maken-zelf.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_c


Oude wasattributen van het Amager Museum in Denemarken.
Informatie: http://www.museumamager.dk

Ook nam men de was wel mee naar een plek in het dorp waar water was om het te spoelen. De witte was werd dan ook op de BLEEK gelegd om het wit te laten worden in de zon. In Rijssen ging men naar de Weijerd.


Tijdens de zomervakantie doet de Folkloregroep uit Rijssen de was op de Weijerd.


HIER kun je lezen hoe de was in de volksbuurten in Utrecht gedaan werd.


De was van woonwagenbewoners in het Openluchtmuseum in Arnhem.
Informatie:  https://openluchtmuseum.nl/
Met de komst van elektrische apparaten voor het huishouden, zoals de wasmachine, centrifuge en het strijkijzer verschenen er een aantal voorlichtingsfilmpjes van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening voor de plattelandsvrouwen, deze gingen over tijd- en arbeidsbesparende methoden voor de was.

Een goede huisvrouw zorgt
Zoals het wezen moet
Dat netjes is het linnengoed
Wil daar voor al oppassen
Dat het helder wordt gewassenOp MARKEN.Op URK.Kijk ook eens bij Truus Wijnen van het blog Wandel Kijk en Kiek, zij heeft bijna elke maandag wasdag. 
Informatie: https://wandelkijkenkiek.blogspot.com/search/label/Maandag%20Wasdag

HET WASLIJNTJES BOEK.

33 opmerkingen:

 1. ik zie ons mam nog lopen met al die luiers om op de drogen werden gelegd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk alleen al de foto's kijken :o)
  De ene was op kleur netjes ( op een tij) de andere bont en in alle maten ....
  Kom gauw ook de filmpjes bekijken !

  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit doet mij denken aan mijn oude buurvrouw, die haar lakens door de mangel haalde en waarbij ik haar wel eens mocht helpen. De beelden zijn zo leuk om te zien, al ben ik toch blij met m'n wasmachine en droger. Die apparaten nemen een hoop werk uit handen en dat is prettig met een paar dochters die gek op mode zijn en zich het liefst meerdere keren per dag omkleden. Om over de berg sportkleding nog niet te spreken ;)! Ik heb genoten van je post Willy!

  Maandag is trouwens niet mijn wasdag, ik mag zo naar het werk ;).

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om even terug te zien. Mijn oma kreeg pas in 1975 of zo een wasmachine en eigenlijk was ze er doodsbang voor en wilde ze hem niet :) Ik ben maar een bofferd want in de kibbutz wordt de was voor me gedaan en keurig gevouwen in mijn vak in de centrale wasserij gelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Enig he, al die wasjes aan de lijn. Het heeft wel wat. Alles ruikt ook zo lekker fris als het buiten heeft gehangen. Dat mis ik soms wel eens. Voor ons werkende vrouwen is de wasmachine natuurlijk een uitkomst en door de komst van een wasdroger heb ik tegenwoordig niet eens meer een waslijn in de tuin maar het blijft een heerlijk gezicht al die wapperende wasjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi al die foto's van de was. Het is bijna niet te geloven maar toen ik jong was ging ook de was nog in de teil op het vuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's! De filmpjes ga ik later nog eens kijken. Ik kan me dat nog heel goed uit mijn jeugd herinneren, heb vaak genoeg meegeholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jij doet is geweldig, Willy ! Je blogs lezen als een boek en men kan er heel veel van leren!
  Pas op mijn 26ste is Nederland mijn 2de vaderland geworden, wat je vertelt heb ik niet meer meemegemaakt hier. Elke keer ben ik benieuwd wat je weer gaat vertellen!
  Groetjes, Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooohhh, geweldig, al die was. Daar kan je eindeloos plaatjes van laten zien. Wasdag, niet weg te denken uit ons leven en ik begin me bijna een beetje schuldig te voelen, want het is maandag en ik ben niet aan het wassen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij ons thuis was het altijd op maandag en vrijdag wasdag.
  Ik heb als kind heel wat achter de langzaamwasser gestaan. Ken je dat?
  Wassen zit ongeveer in mijn genen, al is het niet mijn hobby geworden.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke post !!..hij draait hier ook nog hoor ....de laatste gelukkig,.....maar we wassen niet alleen op maandag hoor....gewoon als de mand vol is of half leeg...hihihi....liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk, al die wasjes. Vind het altijd een leuk gezicht, al die waslijnen. Ben ook blij dat we tegenwoordig wasmachines hebben, want ik moet er niet aan denken om alles met de hand te moeten wassen en uitwringen!! En nog maar niet te denken aan de droogtijd dat het dan nodig heeft !! :o)!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lekker al die wasjes. En:
  Op maandag wassen dan ben je vroeg, op dinsdag wassen vroeg genoeg, op woensdag wassen dat is wat laat, op donderdag wassen dan spreekt men kwaad, op vrijdag wassen dat geeft maar last, dan komt het linnen niet in de kast,op zaterdag wassen beduidt slechts dit: dat men maar een hemd bezit!
  Dit versje leerde ik van onze lerares wassen en strijken in de opleiding voor huishoudlerares van de Haagsche Huishoudschool Laan van Meerdervoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke blog. Bij ons ging zondagavond de was op het vuur en mijn moeder waste dan op maandag precies zoals je zegt.Dinsdag op z'n laatst moest alles gestreken in de kast liggen en was het woensdag versteldag.Nu heb ik wasmachine('s) en een droger maar in Frankrijk gaat de was aan de lijn en dat heeft ook wel iets. Het ruikt dan zo lekker.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuke post!

  Hier is het iedere dag wasdag, maar gelukkig wel met de wasmachine...;-)

  Groetjes X

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijk verslag van maandag wasdag.. Je moet toch helemaal versleten zijn na zo'n dag? Ik begrijp niet hoe vrouwen dat deden hoor.. Ik moet er niet aan denken! Maar heel leuk om te lezen. Toch kan ik ook altijd nog genieten van was ophangen buiten en van dat vrolijke gewapper van het wasgoed...

  Groetjes, elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Willy,

  Reuze interessante en vooral nostalgische post. Wat is er toch ontzettend veel veranderd in een goeie 50 jaar tijd! Onvoorstelbaar.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 18. You always have so lovely pictures.

  Hugs

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heerlijk om te lezen en hier en daar ook heel herkenbaar. Ik mis alleen nog in je verhaal het stijven. Daarover zou ik ook zo graag meer weten, ook omdat ik zo graag gesteven servetten zou hebben. En dan ook de tafellakens maar even ..... Groet @

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een toepasselijk logje Willy, hoe is het mogelijk... net nu mijn wasmachine kaduuk is! Je houdt het niet voor mogelijk ;)! Dan pas realiseer je je, hoe blij we zijn bent met onze moderne wasmachines; ik zou er werkelijk niet aan moeten denken dat ik al die vieze kleding van onze pubers en de vele handdoeken met de hand zou moeten wassen! De monteur kan pas over een week langskomen... dus hulde aan al die lieve vriendinnen waar ik met mijn vuilniszakjes naar toe mag :))!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ben weer even in gedachten verzonken en zie mijn vader achter de wringer staan zo'n 55 jaar geleden, want dat was te zwaar voor mijn moeder...!
  Leuk om dit allemaal weer te zien.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bij mij is het zaterdag wasdag. Zaterdag heben we goedkope stroom, vandaar. En al levert het niet zulke nostalgische foto's op, ik ben heel blij met mijn 8 kilo volautomaat en droger. We zijn nog maar met z'n tweetjes. Ik begin om ongeveer half negen 's morgens met de eerste lading en rond drie uur 's middags ligt alles schoon en waar nodig gestreken in de kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. wat een lekker praktisch onderwerp, maandag wasdag. "vroeger' schreef ik daar ook nogal eens over. Je hebt prachtige foto's bij elkaar gezocht, een genoegen om naar te kijken.

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een heerlijke nostalgie. Hoewel, onze was hangt ook nog regelmatig buiten te wapperen, want we hebben geen wasdroger.
  Ik kan me herinneren dat in de herfst en winter de was bij ons door de kamer hing. Je moest dan tussen de lakens door om in de keuken te komen. Gelukkig werd er alleen op maandag gewassen...
  Leuke blog!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het huisje op Urk dat je hebt gekiekt is van één van mijn zusjes geweest en die heeft het 12 jaar terug helemaal laten restaureren. Het werd door gezinsuitbreiding te klein en heeft het toen verkocht en een ander groter huis in het oude dorp gekocht en ook weer gerestaureerd. Zo leuk om het in dit bericht terug te zien! En de wasjes zijn allemaal geweldig, dit spreekt aan! Heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Geweldig leuke reportage! Ga van het weekend eens helemaal op mijn gemal lezen en de filmpjes bekijken. Eerlijk...ook bij ons is maandag nog steeds wasdag! Bedankt hoor! Creatieve groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 27. O wat leuke reportage, schitterende
  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 28. wat een leuke en leerzame berichtjes plaats je toch! de nostalgische filmpjes waren geweldig,
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik zie het mijn moeder nog zo doen als in het filmpje :) in de langzaamwasser. Vaak mocht ik draaien. Leuke wasjes heb je verzameld!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoe kom je erop om overal was te fotograferen? Wat een leuk idee.
  En wat blijkt er veel over wassen te vertellen te zijn. Leuk om te lezen en te bekijken.
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. leuk! net terug van italie waar ik 3 weken enkel met de hand kon wassen in een speciale wasbak met geribbelde wassteen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Als je eenmaal op de wasjes gaat letten dan zie je ze overal. Net zoals postbodes :-)

  BeantwoordenVerwijderen