dinsdag 2 oktober 2012

Mary Anning

Ik kwam haar tegen op het internet en ik raakte geboeid door wat ik over haar las. Er is veel informatie over haar te vinden, niet alleen op internet maar ook in verschillende boeken.
Mary Anning (1799-1847) werd geboren in Lyme Regis, in Dorset, Engeland. Ze was fossielenzoekster. Mary kwam uit een arbeidersmilieu. Het fossielen zoeken leerde ze van haar vader. Hij was timmerman, maar om er iets bij te verdienen verkocht hij fossielen. Mary wist door zelfstudie ook veel van de fossielen af. Tijdens onderzoek van de BLUE LIAS, de kalksteenkliffen tussen Lyme en Charmouth, dit gebied is rijk aan fossielen en behoort tot JURASSIC COAST, deed ze haar belangrijkste vondsten. In 1811 (12 jaar oud) vond ze de eerste ICHTHYYOSAUR (foto), dat was niet geheel ongevaarlijk, ze viel van de klif. In 1824 vond ze de eerste PLESIOSAUR en in 1828 vond ze de eerste PTERODACTYLUS.
De fossielen verkocht ze op het strand aan de toeristen, later opende ze een winkel en verkocht ze aan rijke verzamelaars wetenschappelijke verenigingen en musea. Veel bekende wetenschappers bezochten haar,  waaronder Henry De La Beche en William Buckland. Mary werd benoemd tot erelid van de Geological Society en ze kreeg een financiële bijdrage om haar werk te kunnen blijven doen. Haar werk werd door de kerk minder gewaardeerd. De vondsten van Mary Anning zijn van belang geweest voor de evolutietheorie.  Zij overleed op 47 jarige leeftijd aan borstkanker.

In het plaatsje Lyme Regis staat op de plek van het huis en de winkel van Mary Anning nu het Lyme Regis Museum. Het museum bevat herinneringen aan haar en vele geologische schatten.


Enkele jaren geleden bezocht schrijfster Tracy Chevalier met haar zoon het Dinosaurus museum in Dorchester in Zuid Engeland. Door de informatie die ze daar aantrof over Mary Anning werd ze geïnspireerd tot het schrijven van "Remarkable Creatures".
In het boek wordt het verhaal verteld over Mary's leven en haar vriendschap met Miss Elizabeth Philpot, een vrouw uit de middenklasse, die eveneens geïnteresseerd is in fossielen. De vriendschap doorstaat, armoede, rivaliteit en de gevaren van hun zoektocht naar fossielen.


Mijn dochter heeft al een aantal keren fossielen gezocht met haar vriend en zijn ouders. Vorig jaar mei bezochten ze het strand van Folkestone (Engeland). De vondsten bewaart ze in een fotolijstje.


Je hoeft trouwens niet naar Engeland om fossielen te zoeken, in Nederland zijn ook vindplaatsen.


Informatie:
https://www.dorsets.co.uk/lyme-regis
http://www.lymeregismuseum.co.uk/
http://www.tchevalier.com/
http://www.tchevalier.com/remarkablecreatures/story/index.html
http://www.geologievannederland.nl/fossielen/vindplaatsen
http://www.geologievannederland.nl/fossielen/musea-met-fossielen          (musea)

17 opmerkingen:

 1. Fossielen boeien mij ook, leuk dat je er een logje aan besteedt.
  Ik heb zeefossielen op 3000 m hoogte in de Franse Alpen gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En hier in Noorwegen ook! In het Oslo Fjord!
  Wat een leuk, leerzaam blog!!
  Wij gaan nog wel eens op mineralen jacht.
  Zal daar ook eens een blog over schrijven.

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi en bijzonder verhaal !!
  Ik dacht dat slleen jongens fossielen zoeken leuk vonden ;o))

  Ik Frankrijk hebben we een rotswand bekeken met ammonieten van miljoenen ? jaren geleden ....
  Oh ... ik lees de reaktie van Noor .... waarschijnlijk heeft zij hetzelfde gezien ... grappig :o))

  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij zijn ze ook gek op fossielen graven (maar dan op de camping van de RCN waar de camping ze zelf in een zandveld begraven).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interesting reading and especially nice is that it was a woman who made ​​these discoveries.

  Hugs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er eigenlijk niet zoveel mee, maar dit is een interessant verhaal.
  Een mooie dag verder.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een interessant verhaal, ik had nog nooit van haar gehoord. Ik keek er ook van op dat zij aan borstkanker overleden is, ik dacht dat kanker een ziekte was die pas later is ontstaan.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. interessant verhaal! dat boek lijkt me ook erg leuk, ik heb al verschillende boeken van haar gelezen, ik ga eens op zoek....
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk verhaal en ik ga het boek zeker lezen.
  Ben nu zo'n beetje aan mijn laatste boek bezig van Lesley Pears en heb ook veel gelezen van Barbara Wood.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Willy, wat een prachtig verhaal. Ik ga het boek zeker lezen al ze het hebben bij de bibliotheek.Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Willy,

  Wat een avonturierster voor háár tijd! En ze heeft ook waardevolle vondsten gedaan waar iedereen wat aan heeft.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi log! Net na de vondst van weer een 'nieuwe' mosasaurus in Maastricht.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat apart, een vrouw met beroep: Fossielenzoekster! Maar ik kan het me helemaal indenken dat ze dit een mooi beroep vond. Vroeger als wij op vakantie gingen, had ik ook altijd mijn buidel met beitels en hamers mee!! Fossielen en mineralen zoeken. Ik vond dat geweldig en ik heb ook best hele leuke dingen gevonden. Leuke ervaring voor je dochter om dat ook te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lyme Regis ligt aan de zgn Jurrasic Coast. Dus het helemaal niet zo gek dat deze vrouw fossielenzoekster werd... Wel een boeiend verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank je wel voor deze boekentip Willy. Ik heb een tijd geleden 'the girl with the pearl earring' van haar gelezen. Ook een prachtig boek.

  Fijne avond,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een boeiende post! Ik zoek ook wel eens fossielen. Ik woon tegen een berg aan, die ooit onder zee heeft gelegen en af en toe kan je ammonieten vinden, sommige wel 20 cm doorsnee!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een boeiend verhaal weer Willy! Ik geloof dat dit boek niet in het Nederlands is vertaald. Ik heb de rest van haar boeken allemaal gelezen.
  Ik las net in je andere blog dat je er 5 dagen tussen uit bent geweest, ook weer met zulke mooie foto"s. Fijn weekend en groetjes, Riet

  BeantwoordenVerwijderen