donderdag 31 oktober 2013

Quiche met spruitjes en tamme kastanjes

Quiche met spruitjes en tamme kastanjes. De combinatie van spruitjes en tamme kastanjes was een idee van mijn man. Op internet heb ik er een recept bij gezocht. Ik kwam bij deze QUICHE uit.



Ik heb het recept aangepast. Mijn variant van de quiche met spruitjes en tamme kastanjes:

5 of 6 velletjes bladerdeeg
500 gram schoongemaakte spruitjes
250 gram tamme kastanjes (met een mesje kruisje in de schil maken, 30 minuten voorkoken)
bosje salie
2 uien
2 teentjes knoflook
250 gram ricotta
geraspte kaas
3 eieren
scheutje melk
peper en zout

De ingevette quicheschaal bekleden met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi het met iets bloem. De spruitjes kort voorkoken. Afgieten en koud naspoelen, om doorgaren te stoppen. Fruit de gesnipperde uien en knoflook glazig in een koekenpan. Ondertussen de ricotta met de eieren mengen en dit verdunnen met iets melk tot een gietbaar beslag ontstaat. Voeg er wat peper en zout aan toe. De grof gesneden salie bladeren, gefruite ui en knoflook door het beslag mengen. Meng de spruiten met het beslag en giet dit in de quicheschaal. Leg de tamme kastanjes ertussen. Gedurende ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°. Haal de quiche uit de oven om de kaas erover te strooien en zet het nog even terug.



Wij vonden het een stevige herfstmaaltijd. Over de smaak waren de meningen verdeeld. Volgens mijn zoon zijn rauwe tamme kastanjes lekkerder.

Er staat nog een schaal met tamme kastanjes. We zouden ze kunnen poffen of er kastanjepuree van maken, dat is ook een huismiddeltje tegen een droge huid.




31 opmerkingen:

  1. Dit ziet er erg lekker uit, en het recept klinkt ook verrukkelijk. L.ang geleden dat ik spruitjes met kastanjes at, het was wel mijn lievelings eten toen ik net uit huis was (goh, dus al weer bijna 40 jaar geleden). Ik denk dat ik het volgende week ga proberen, jongste is dan naar Londen met school. bedankt voor het recept. Groetjes, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Willy,
    Volgens mij zou ik ook rauwe tamme kastanjes prefereren. Beiden zijn lievelings produkten; ik houd ook erg van spruitjes. Die zijn hier voldoende verkrijgbaar; kastanjes zijn zeldzaam...
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke foto's en ik vind spruitjes en kastanjes ook lekker!
    Groetjes, RW & SK

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Meis ziet er erg lekker uit, heb nog nooit kastanjes geproefd....
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er goed uit !!! Helaas heeft het in mijn geval geen zin om dit recept te bewaren, want als ik het zou maken, ben ik de enige die ervan zou eten (sowieso spruiten zijn geen favoriet hier in huis en over kastanjes eten hoef ik ook niet te beginnen). Jammer !!!! Het zou weer es wat anders zijn !! :o)!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Brrr...spruiten, de rillingen lopen over mijn rug. Dus als je het goed vindt, blijft het bij kijken,,,,maken doe ik het niet ;-).

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die ziet er lekker uit, ik ga het recept even overnemen, bedankt.
    Liefs
    Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  8. mmm, ziet er erg lekker uit, dus een recept een beetje van je man en een beetje van jezelf, eet smakelijk, of hij zal al wel op zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Willy, dat ziet er lekker uit. Vroeger aten wij ook wel eens tamme kastanjes in combi met spruitjes. Ik vond dat altijd lekker, maar de kastanjes waren soms wat droog. Jammer dat ik jouw recept niet kan maken, mijn dochter mag geen eieren. Denk dat het zonder eieren al een stukje minder zal smaken. Je hebt ook weer mooie fotos gemaakt, prachtige bomen! Fijne dag, Helene

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hm ik sta niet graag in de keuken maar dit vind ik toch wel een heel bijzonder recept !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lijkt me heerlijk! Ik zal het recept overschrijven! Mooie fotos ook!
    Alvast een fijn weekend!
    Elsina

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat ziet er zéér smakelijk uit!
    Lieve groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heerlijk spruiten, ik vind kastanjes preparen altijd zo'n vrselijkw erk en mijn Thom vind ze laf van smaak . Dus het zal wel spruitenquich zonder kastanjes worden denk ik. Spruiten zijn hier niet altijd te koop en als ze er zijn zijn het van die kinderhoofdjes, zo groot. En ze komen uit Nederland, wij zeggen dan tegen elkaar, heel verstandig die lekkere kleine harde soruiten houden ze zelf. Ik sta altijd te graaien in die bak om de kleinste eriit te zoeken. Groet Baukje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hej Willy,
    Het ziet er zo lekker inderdaad! Ik hou van kastanjes en recepten met kastanje!
    Ik zou graag proberen de jouwe!
    Bedankt voor het delen!
    Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben gek op spruitjes, tamme kastanjes heb ik nog nooit geproefd, maar de quiche ziet er zo lekker uit, daar zou ik wel een hapje van willen proeven:)

    lieve groet Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  16. dit is heel bijzonder. Daar zou ik dus nooit opkomen! Het ziet er ook geweldig smakelijk uit. Lief dat je het recept hier deelt.
    Die foto van die bomen is mooi zeg, zo kijk ik ook graag tussen de bomen door.

    lieve groetjes


    Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ziet er heerlijk uit. Ik geniet van de plaatjes. Bakken is niet mijn hobby. Maar mooi geschikte schalen en servies wel. daar kijk ik naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mmmm. lijkt me erg lekker! Ik doe zo een ovenschotel met prei en linzen, purre en geitenkaas...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Geloof het graag dat het stevige kost is. Spruitjes alleen sl vind ik een lekkere stevige maaltijd.
    De schaal ziet er lekker uit!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het ziet er erg lekker uit. Lijkt me wel heel voedzaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Grappig idee ...
    Hier trekken ze al de neus op ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb nog nooit kastanjes gegeten, maar zou dit recept best eens willen proberen. Het ziet er lekker uit.
    Groeten, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Een echt herfstrecept. Ziet er lekker uit. Alleen al van je foto's krijg je trek. Vind spruitjes en kastanjes lekker maar ken de combinatie (nog) niet.
    Kram
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Dit ziet er zeer smakelijk uit. Echt een recept om in deze tijd te maken.
    Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Van huis uit ken ik de kastanjes klaargemaakt als kastanjepuree (met wat rum erin), met slagroom. Heerlijk!!
    Jouw recept klinkt goed!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat ziet dit er lekker uit, bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ziet er erg lekker uit willy, heb de combinatie van spruiten en kastanjes altijd al lekker gevonden,doet mij terug denken aan Kerstdiners van vroeger.
    Spruitjes hebben hier in de afgelopen weken al in verschillende varianten op tafel gestaan.
    Maar het aller,aller lekkerste vind ik hete gepofte kastanjes bestrooit met wat zout die je vaker in het buitenland in puntzakje kan kopen aan karretje op hoeken van straten en pleinen,knabbel dan binnen de kortste keren zo'n zak leeg,alleen de geur al doet mij watertanden.

    Ga dit recept wel bewaren,jammie,jammie!!!

    Lieve groet,
    Ger
    Trouwens.....nog proficiat dat je de gelukkige winnaar bent van de leuke give away van Petra!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Mmmmmmm, spruitjes!

    Zier er erg smakelijk uit, bedankt voor het recept.

    Fijne weekend en lieve groet,

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hey Willy

    Dat ziet er heerlijk uit, wie weet het proberen waard.
    Fijn weekend en bedankt voor het recept en tip.

    Liefs José

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ziet er lekker uit. Misschien dat ik dan spruitjes lekker zou vinden, vind ze gewoon dus niet lekker... maar misschien kan het ook met een andere groente ;)

    BeantwoordenVerwijderen