woensdag 27 november 2013

Levende klederdracht

De documentaire Levende klederdracht is een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie. Niek Koppen portretteerde daarvoor twaalf dames die geen andere kleding bezitten dan klederdracht. Ze behoren tot de laatste generatie die deze traditie - al dan niet bewust - in leven houdt.


Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het maar om in totaal enkele tientallen dames, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed. De traditionele kleding is een onlosmakelijk deel van het leven van de dames en, ondanks dat ze vaak als levende monumenten worden gezien met alle ongemakken van dien, zou geen van hen zou nog vrijwillig naar 'burgerkleding' overstappen. (bron:ntr)

De DOCUMENTAIRE werd maandag uitgezonden bij de NTR en kan nog bekeken worden.
https://www.npostart.nl/levende-klederdracht/25-11-2013/NPS_1227986

24 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Fijn, die documentaire op je blog. Ik heb de uitzending nl gemist en ook niet opgenomen.Ga vandaag kijken. Groetjes, Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt hoor, ik ga straks op mijn gemak kijken. Ik las er al ober bij blij dat ik brei. Ik heb een heleboel, ook oude klederdrachtstofjes voor een quilt. Ga er binnenkort aan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hem met veel belangstelling gezien, wat een prachtige portretten! Bijzonder vond ik de dame van 43 die nog -bijna- dagelijks in dracht loopt, dat doe ik haar toch niet na ;) Mooi dat dit vastgelegd is.. het smaakt naar meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer eigenlijk dat dit over een aantal jaren bijna niet meer voor zal komen. Het is toch een deel van de geschiedenis van het land.

  Een fijne dag vandaag! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb hem gezien. Ik heb ervan genoten prachtig gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook hem met veel belangstelling gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Had hem maandag opgenomen en gisteren gekeken. Vond de 2 zussen uit Marken geweldig fief op hun leeftijd. Hoop dat de jonge generatie de klederdracht op hoogtijdagen uit de kast blijft halen, snap dat het als dagelijkse dracht verdwijnt. Wel zonde !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Had me erg op de uitzending verheugd, maar vond het heel erg tegenvallen.
  Zo saai die dames die zo'n beetje maar wat deden.
  Oké wel in mooie klederdracht, maar ik had veel meer informatie verwacht, en dat die mevrouw haar hele kast leeg haalde om alles te laten zien en te vertellen waar voor die kleding was.
  Het boek dat ik laatst gekocht heb over quilts in klederdrachtstoffen gaf heel wat meer informatie, heerlijk boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelukkig heb ik het gezien en er van genoten. Ik vond het vooral leuk om te zien hoe het haar gedaan werd. De verzorgster die het haar van de Urker mevrouw deed en hoe de dames het zelf deden. Alleen het waarom van die poppen uitkleden ontging me.
  Groeten, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is een uitstervend stukje geschiedenis.
  Ik heb het altijd best wel mooi gevonden.
  Vroeger vond ik het altijd erg dat je zolang in rouwkleding moest lopen, dat je niet een keer eens iets fleurigs mocht dragen.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb deze week ook gekeken, vind het nog steeds indrukwekkend !
  Veel liefs en een woensdaggroet
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Natuurlijk ook gekeken en GENOTEN, heb het ook opgenomen zodat ik het altijd nog terug kan zien. Alles was interessant ook hoe het wordt opgeborgen in de kast.Joke vraagt zich af waarom dat de poppen werden uitgekleed, ik dacht voor de tijd dat het museum gesloten is. Dan wordt het niet stoffig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Daar moet ik eens even rustig voor gaan zitten. Wat goed dat er zo'n documentaire gemaakt is. Voor ons, maar vooral ook voor het nageslacht als er niemand meer is die deze kleding ook nog echt draagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook ik heb maandag gekeken en het was genieten.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb het ook gezien, genieten wat prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het was een prachtige uitzending en ik heb genoten voor twee. De uitzending is opgenomen, dus ik kan hem sowieso terugxien.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh, ik vond het zo mooi. En alles ging zo rustig. Een beetje slow tv! In "Trouw" van deze ochtend schreef Rob Schouten er ook een rake column over Gelukkig kan ik het nog een keertje vaker terug kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nou, ik ben er voor gaan zitten en heb er geen spijt van! Wat ontzettend leuk. Om te zien hoe dat haar en mutsje gedaan wordt vond ik helemaal enig. Echt leuk Willy!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ook ik heb naar de uitzending gekeken en vond het prachtige portretten van de dames. Mannen lopen kennelijk niet meer in klederdracht ?
  Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Willy. Ook ik ben er voor gaan zitten.Een hele leuke uitzending.Het is jammer als ons erfgoed verloren gaat.Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuke documentaire, jammer eigenlijk, dat steeds minder mensen in klederdracht lopen..
  Liefs
  Erna x

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heb op de achtergrond stukjes kunnen volgen tijdens TV uitzending,kreeg telefoon.
  Maar heb het vanmorgen helemaal zitten kijken,lekker makkelijk via jou post.
  Vond het wel leuk om te zien en heel interessant is de stempeltechniek op stof voor mutsjes te maken.

  Fijne avond en lieve groet!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bijzonder om geen andere kleding te hebben want het lijkt me een heel spektakel om je aan- en uit te kleden!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen