donderdag 28 november 2013

Hylper Erfguod - Hindelooper Erfgoed

Al in de achttiende eeuw stond Hindeloopen bekend als een bezienswaardigheid. Menig reiziger wilde een glimp opvangen van het zwierige schilderwerk, de merkwaardige kleding van de vrouwen en de eigenaardige taal en gewoonten van de bevolking. Anno 2013 is deze Hindelooper cultuur nog steeds levend en heeft zelfs een plek gekregen op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland. Een erkenning voor de Hindeloopers die zich inzetten voor het behoud en overdragen van de eigen cultuur. Maar wat is nu typisch voor de Hindelooper cultuur? Fryslân Dok onderzoekt de drie pijlers: het schilderwerk, de taal en de klederdracht. Wat is de historische achtergrond van dit erfgoed, maar ook wat is de toekomst? Want hoewel de Hindelooper cultuur stevige wortels in het verleden heeft, wordt vooral door ondernemers ook geprobeerd er een modern tintje aan te geven. Zoals een koffieservies van Douwe Egberts met Hindelooper design en een moderne meubellijn met motieven gebruikt in de plaatselijke schilderkunst. Zo leeft de Hindelooper cultuur volop. En is er zelfs het streven om op de lijst voor Immaterieel Erfgoed van de Unesco te komen. (bron tv-gids)


                       
Oak Inside : Christien Meindertsma 
DE-Servies: Hylper Heritage
Hindelooper kamer Fries Museum Leeuwarden:
de tante van Tjorven

De DOCUMENTAIRE werd op 16 en 17 november uitgezonden bij Omrop Fryslân en kan nog bekeken worden via uitzending gemist.

STICHTING TOT BEHOUD VAN IMMATERIEEL ERFGOED HINDELOOPEN
ROOSJE HINDELOOPEN
ATELIER GLASHOUWER

27 opmerkingen:

 1. Wat heb je toch altijd geweldig interessante berichten, bedankt hiervoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook dit is weer zo'n interessant bericht. Ik heb ooit in de jaren 80 dit leren schilderen. Toen wilde iedereen wel iets hebben wat zo beschilderd was. Ik vind deze volkskunst erg mooi en interessant.
  Fijne dag, groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dit was ook zo'n mooie uitzending.
  Groet Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uitzending gemist wat een uitkomst. Ik heb gisteravond gekeken naar de uitzending over klederdrachten. Prachtig om te zien zoals het linnengoed afgedekt wordt in de kasten en het beschilderen van de stoffen in Staphorst. Ook heel mooi om te zien was de kist met stempels van haar moeder. Z zie je ook eens dat het maar niet zo een maar een stofje is waar ze de mutsjes van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die uitzending heb ik gemist want ik kijk nauwelijks tv, ik moet gewoon keuzes maken, maar nu zie ik het op jou blog. Goed dat je die volkskunst onder aandacht brengt, interessante post.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is maar goed dat onze cultuur bewaard wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor blogjes met tips. Ik kijk heel weinig TV maar dit wil ik zien net als je vorige berichtje.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Las toevallig net gisteren in een oude Seasons over Christien Meindertsma en haar Hindelopen ontwerpen, erg interessant met mooi! Zou graag nog eens terug gaan naar dit leuke stadje, en dan als het museum geopend is ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk met veel plezier naar dit soort reportages, zowel die over de klederdracht als die over Hindeloopen vond ik geweldig! Ook al die mooie visserstruien die momenteel "in" zijn vind ik geweldig, puur genieten!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga deze ook wer bekijken hoor. Wat leuk dat je je de tas nog herinnert van lupineke. Ik ga in januari weer een dagje naar Parijs en ik wil best een stuk voor je kopen hoor. Het iśdubbelbreed en stevige stof, voor gordijnen dnk ik, en kost 16,96 p m.
  Groet Baukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lig ziek op de bank, kan ik mooi eens kijken of ik deze uitzendingen kan vinden....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Was de 17e een herhaling van de 16e ? Kan hem niet vinden....
  Ben verliefd op die oakkast wat een mooie modernisering zeg !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toen ik jong was heb ik geexpirimenteerd met volksschilderkunst erg leuk met sleepwerk daar doet het mij weer aan herinneren.
  En dat babykribje vind ik helemaal geweldig!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben gek op de stoffen uit Hindeloopen en het stadje zelf. Zo nu en dan moet ik daar gewoon een rondje lopen. En er is daar een winkel vol met oude spullen. Je kan het zo gek niet bedenken of ze verkopen het. Ook ligt al jaren een stapeltje stoffen te wachten om een klederdrachtpop van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jij hebt altijd zulke bijzondere tips Willy! Dank je wel hiervoor!!!

  Fijne avond,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De Hindeloperstijl is een kunst op zich!
  Zou mooi zijn als het cultureel erfgoed zou worden.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een schitterend Douwe Egberts servies!

  Bedankt voor de nieuwe weetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste Willy,
  Fijn dat dit zo als Immaterieel Erfgoed wordt gewaardeerd! Ja, wij hebben ook nog een mooi ovaal Hindelooper dienblad met opstaande rand!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk om even te kijken... vooral dat hindelooper schilderwerk....

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk dit te lezen! Ik was toevallig afgelopen najaar een paar dagen in Hindeloopen. Wat een bijzonder stadje.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ook dit is weer een prachtig bericht .
  Fijn dat je de documentaire hebt geplaatst ...

  Liefs
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het is toch ook wel mooi om te horen dat zo'n traditie met de tijd mee gaat. Zie het serviesgoed. We denken altijd dat dit soort dingen en ook klederdracht nooit verander(d)en. Maar het is toch een proces dat steeds in beweging is.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het blijft mooi erfgoed! Leuk hoor zo'n traditie.

  BeantwoordenVerwijderen