zaterdag 16 november 2013

Een huis in een schoen

Op 5 december, de dag van het sinterklaasfeest en als begin van pakjesavond, is er ieder jaar een speciale sinterklaasfilm op tv. Eén film uit mijn jeugd, die ik mij nog goed herinner, is die van 1971. Ik was toen 11 jaar. Films van de jaren ervoor en erna zijn uit mijn geheugen gewist, maar die van 1971 niet. Ik weet zeker dat er één LEZERES is die zich deze film ook herinnert. Natuurlijk ben ik benieuwd of er nog meer lezers zijn die herinneringen hebben aan 'Een huis in een schoen'.

foto's: printscreens film

Misschien is de titel van het liedje 'Een huis voor Annabel' bekender dan de titel van de film.

Het verhaal speelt zich af in Monnickendam waar Sinterklaas (Adrie van Oorschot) dat jaar aankomt. Maar zoals altijd gaat dat niet zonder problemen. Dit keer loopt de stoomboot aan de grond in het IJsselmeer. Visser Eeltje Steur (Leen Jongewaard) en Annabel (Annabel Marsman) redden de hoofdpiet van een vlot. Eeltje brengt de Pieten en Sinterklaas de volgende dag met zijn vissersboot naar Monnickendam. Hoofdpiet (Piet Römer) vraagt aan Annabel wat ze in haar schoen wil hebben. Zij wil graag een huis.

deze dvd is niet meer verkrijgbaarHet verhaal is geschreven door Mies Bouhuys. Annabel werd gespeeld door haar kleindochter Annabel Marsman. In de TV UITZENDING van MAX vertelt Annabel over haar herinneringen aan de film en bezoekt ze Monnickendam. 

Kennen jullie deze film, of hebben jullie herinneringen aan een andere sinterklaasfilm? Onderstaande dvd bevat 8 sinterklaasfilms, waaronder "Een huis in een schoen".


27 opmerkingen:

 1. Ach jee>>waar blijft de tijd...zo leuk dit..dank xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De beelden wel wat bekend voor.
  Denk dat onze kinderen er naar keken
  8 , 7 en 5 jaar, jongste was er toen nog niet.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo dadelijk ga ik het bekijken...ben benieuwd of ik me wat herinner, maar de titels klinken me niet bekend. Ik geloofde heel erg lang in Sinterklaas.Ik was dus 10jaar toen... we hadden volgens mij een kleine zwart/wit tv thuis.

  Leuk dat je dit erop heb gezet.

  bedankt en fijn weekend,

  lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik weet het nog al die geweldige sinterklaas filmpjes op de tv. en spannend dat het was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het huis, het huis, van Annabel, van Annabel, van Annabel,....
  Inderdaad de meest geweldige film ooit!!!!
  Dankjewel!!
  Ik dacht dat het in afleveringen uitgezonden werd. Kan me nog herinneren dat ik op de verjaardag van m'n tante voor de tv zat, wilde niets missen! Hoe oud ik was,....? negen jaar,...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig dat tijdsbeeld, helaas herinner ik me er niets van. In die tijd hadden we net TV en niet eens kleur. En ik was denk ik ook net nog te jong...
  Fijn weekend en ga je vanavond je schoentje zetten ;-)
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mij zegt het niets, maar wie weet heb ik de film toen toch wel gezien.

  Fijn weekend. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk Willy! Ik heb er vorig jaar ook over geschreven en kreeg zelfs de film gratis op dvd opgestuurd! Hij is geweldig gedateerd, maar als herinnering aan mijn jeugd onweerstaanbaar ;)! En het liedje, dat ken ik nog steeds! Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Lupineke, dat herinner ik me, het is zelfs al 2 jaar geleden zag ik. Die éne lezeres ben jij dus ;) Er is een linkje.

   Verwijderen
  2. Ha ha, time flies ;)

   Verwijderen
 9. Ik ga het ook straks bekijken...ben benieuwd of ik me wat herinner!
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Herinneren doe ik deze film niet, want ik ben in 1972 geboren. Ik ben nog steeds fan van de intocht op tv, vanmiddag weer zitten kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan mij daar niets van herinneren. Het is ook al zo lang geleden.
  Gelukkig is het vandaag goed gegaan met de intocht!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou en of ik me die film nog kan herinneren, maar ja we zijn ook uit hetzelfde jaar Willy.
  Liefs
  Erna x

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk om te lezen,..
  Ik was toen 5 en weet het dan ook niet,..
  Mijn eerste herinnering is dan ook Lassie,...
  Tranen met tuiten,..
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee ken hem niet lijkt me erg leuk, ben blij met jouw en je leuke informatie iedere keer weer ,bedankt daar voor gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk dat je deze film onder de aandacht brengt. Ik heb deze film samen met onze oudste zoon gekeken. Ik ga de film maar weer eens bekijken. Dat roept vanzelf weer allerlei herinneringen op. Het liedje herinner ik me nog heel goed, nog meer dan de film.
  Fijne zondag Will

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Grappig dat je soms aan dingen een goede herinnering aan hebt. Deze film ken ik niet. Ook de anderen ken ik niet. Zelf opgegroeit toen er over sint bijna niks op TV kwam. TV was toe iets bijzonders, mar kan me ook niks herinneren. En het Sinterklaas journaal is uit de tijd van mijn kleinkinderen. Wel erg leuk altijd. Heerlijke tijd is er weer aangebroken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Kan me van deze film uit 1971 niets herinneren,eigenlijk niet zo vreemd omdat ik in die periode weken lang in het ziekenhuis verbleef en volstrekt mijn bed niet uit mocht en de dag voor Kerstmis onze zoon werd geboren.
  Weet wel wat zwarte Piet van TV met kinderen kan doen in hun herinnering...
  Onze kleinzoon nu inmiddels 18 zat als kind graag voor de buis in de tijd van het spannende Sinterklaas Journaal.
  Hij zal een jaar of 7/8 geweest zijn toen hij met zijn opa mee naar een speciale beurs van oude Dinky's mocht, waar opa meerdere keren per jaar een tafel heeft voor in en verkoop,het was op een dag midden in de zomer en aan de andere kant van de tafel stond een BNer van TV en verwoed verzamelaar van mooi oud spul en al jaren goede klant bij manlief.Ook deze keer kwam hij weer een kijkje nemen of er iets naar zijn gading bij stond en vroeg wat over prijzen, onze kleinzoon sprong van zijn stoel op en trok opa aan zijn jasje met de woorden: opa......die meneer heeft dezelfde stem als de Wegwijs Piet.....hoe kan dat nou??
  Op dat moment rolden er even wat ogen in het rond en nog nooit was de bekende Piet en acteur Michiel Kerbosch uit de televisieprogramma's en films rond het thema "Sinterklaas" van de hobbyplek verdwenen......

  Fijne zondag en lieve groet!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vond het een heerlijke tijd dat we nog gewoon mochten genieten van een zwart geschminkte hoofdpiet Piet Römer...
  Nu geniet ik van het Sinterklaasjournaal van Dieuwertje Blok waar voor volwassen mensen ook heel wat doordenkertjes in zijn verwerkt.
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh wat leuk Willy. Ik lan me hier helaas nikks meer van herinneren. Leuke herinnering zo he.
  Lieve groet van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kende de film niet, maar ik ga zeker even kijken. Leuk!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beste Willy,
  Om dit te zien vanuit Georgia in de USA is héél erg leuk.
  Annabel speelt het heel natuurlijk. In de tweede video zoveel jaren later doet ze het ook heel natuurlijk. Heel wat anders dan wat erna komt over Marijke Helwegen...
  Bedankt voor je altijd interessante posten.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik was pas 1, dus ik weet het niet.
  Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Die heb ik toen gemist. Wij hadden op dat moment een weekend huwelijk, ik woonde bij mijn vader en we hadden daar geen tv. Een tv kwam voor ons pas later ....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. op 5 december 1971 was ik pas 7 jaar oud maar ik ben deze film nooit vergeten, zelfs het liedje " een huis voor Annabel kan ik me nog heel goed herinneren. Deze film is onlosmakelijk verbonden met de gezellige sinterklaas herinneringen van mijn kindertijd,

  BeantwoordenVerwijderen