vrijdag 8 november 2013

Tasha Tudor

Op het blog ROOKERY RAMBLINGS las ik dat het dit jaar 75 JAAR geleden is dat Tasha Tudor (1915-2008) haar eerste boek, Pumpkin Moonschine, publiceerde. Ze had het verhaal eigenlijk geschreven voor haar kleine nichtje. Het gaat over een meisje die de beste pompoen uitzoekt om er een lantaarn van te maken. Dit boekje was het begin van een carrière waarin ze bijna honderd boeken illustreerde (en ook een deel zelf schreef). Ze werd één van Amerika's meest bekende en geliefde illustrators en ontving vele prijzen. Haar laatste boek, The Corgiville Christmas, verscheen in 2003.
Tasha Tudor leefde in Vermont in Amerika. Haar huis werd gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar ziet eruit als een huis uit het midden van de 19e eeuw. Ze leefde tussen haar antieke spullen die ze ook gebruikte. Tasha leefde eenvoudig en dicht bij de natuur. Ze bracht veel tijd door in haar prachtige tuin met bloemen, groenten en kruiden. Dieren had ze ook, geiten, kippen en Corgi's (rashonden). Tasha spon wol, breide, weefde, quiltte, maakte kaarsen en zeep. Ze bereidde kaas, ijs, jams en chutneys, bakte en kookte. Recepten van haar staan beschreven in The Tasha Tudor Cookbook.Als je tijd hebt  is het zeker de moeite waard om dit  erg leuke 10 minuten durende filmpje te bekijken.


Tasha maakte haar huis in miniatuur, er verscheen een boek van, Tasha Tudor's Dollhouse.
Boeken over Tasha Tudor:
Tasha Tudor's Heirloom Crafts


The Private World of Tasha Tudor


Tasha Tudor's Garden


Drawn from New EnglandHieronder een aantal blogs van Tasha Tudor liefhebbers:

  

25 opmerkingen:

 1. De boeken van Tasha Tudor zen er schitterend uit!
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kende haar niet (sorry) maar wat een getalenteerde wonderlijke vrouw, en die béélden, je ziet zo Laura Ingalls door het gras rennen het huisje binnen komen.
  Dank weer voor je verhaal!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Willy,
  Ja, ze illustreerde inderdaad prachtige kinderboeken! Maar het was een erg eccentriek vrouwtje die met 92 jaar stierf en 3 van haar 4 kinderen onterfde: http://www.cbsnews.com/2100-207_162-6230649.html
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indrukwekkend Willy, bedankt !
  Fijn weekend
  Liefs
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zou ik graag haar poppenhuisboek en quiltboek en muizenboek graag inkijken....
  fijn weekend,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat toevallig dat je net aandacht besteed aan Tasha Tudor, door jouw blog heb ik haar leren kennen en de laatste tijd dacht ik steeds aan dat filmpje... Dank voor de tip van het boek eerste boek, ik ken het niet maar het lijkt me superleuk!! Zeker nu in deze tijd.. ;) Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig filmpje! Heb ervan genoten, het deed me meteen denken aan de Deense vrienden die ook zo'n prachtige tuin hebben. Fijn weekend.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk verhaal, en wat een mooie illustraties...Dank voor het delen.
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat kon deze dame prachtig illustreren. En wat een mooie boeken lijken me dit. Ook dat ze heel eenvoudig leefde spreekt mij erg aan. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Om bij weg te dromen.. zo mooi!!

  fijn weekend,
  lieve groet Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtig filmpje en aparte vrouw,wat Mariette schrijft over de onterving van haar 3 kinderen dan moeten deze haar toch wel erg teleur gesteld hebben. Zoiets doe je niet zomaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Willy, prachtig artikel. Ik heb heel veel verzameld op Pinterest van Tasha Tudor. Ze is ook zo mooi gekleed. Lange rokken en een lange schort Ik heb de schort al nagemaakt. Groetjes Tony.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja; een bijzondere vrouw...Ik heb het boek; Private world; prachtige foto's van haar huis en tuin en tekst. Bijzondere vrouw om gewoon in kleding en huis terug in de tijd te gaan en zo te leven, zoals
  zij dat wil...Inderdaad ook wel eigenwijs.
  Leuk dat je erover schrijft.
  groetjes Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie en heerlijke tekeningen. Wat is dat toch een prachtig talent om zo te kunnen tekenen. Als ik het zo lees en zie, denk ik dat het een hele lieve vrouw is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had het filmpje wel willen zien, helaas kan ik nergens op drukken!
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een ijverige vrouw is deze Tasha geweest. Wat een productie en wat een tuin! ik kende haar werk niet. De film bewaar ik voor een rustig momentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel bijzonder..ik heb genoten van het filmpje. En die boeken...geweldig! Wat heerlijk om zo oud te kunnen zijn...ik zou er voor tekenen ;) Dank je voor dit mooie logje. Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een bijzondere vrouw. Ook een gave om zo te kunnen tekenen.
  Ik ga eens op zoek naar boeken.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk dat je haar in het zonnetje zet !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een bijzondere vrouw. met al die gaven. Als klein kind werd ik al voorgelezen uit Mother Goose. Het boekje kwam uit Amerika. Leuk dat je Tasha Tudor zo onder de aandacht brengt.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben een groot Tasha fan, de twee boeken over haar tuin en leven heb ik vele malen herlezen, gewoon voor de sfeer.
  Ik weet niet of ze een moeilijke dame was, dat komt in ieder geval niet in de boeken naar boven. Wel heel excentriek, maar dat vind ik vaak wel leuk, gewoon dwars tegen de tijdsgeest in durven gaan. Voor mij was ze heel inspirerend, leuk dat je over haar schrijft!
  Groetjes, Kyra

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ohhh jaaa willy,,ik had al eens met haar kennisgemaakt door jouw blog :-) ik vind haar geweldig :-) heerlijke inspirerende post weer, dankjewel!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Een beetje beatrix potter achtig. Wel anders, maar het doet me daar wat aan denken. Het filmpje ga ik en andere keer bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen