maandag 14 juli 2014

Landschapstuin Hofstede Het Holt in Leuvenheim

Bij Landschapstuin Hofstede Het Holt in Leuvenheim waren afgelopen weekend open tuindagen. Het is hier niet zo heel ver vandaan. Als het mooi weer is ligt een ritje op de fiets dan ook voor de hand.

Deze zandweg leidt ons naar Hofstede Het Holt. De boerderij dateert uit 1783 en werd bewoond door twee families. De huidige eigenaren zijn Gert-Jan en Marion Kloppert. Zij begroeten ons en geven informatie. De tuinroute wordt aangegeven met pijltjes en onderweg staan er ook informatieborden.

De oppervlakte van de tuin is 1,5 hectare. In 2006 stonden er alleen nog maar bomen en struiken. Gert-Jan en Marion hebben zelf het ontwerp en aanleg van de tuin uitgevoerd. Er is gekozen voor bloemen en planten die in harmonie zijn met het landschap.


Stralend middelpunt in de tuin aan de voorkant van de boerderij is de prachtige Annabelle. Wij vroegen ons af hoe het kan dat ze zo keurig rechtop staat, terwijl ze bij ons in de tuin al snel uit elkaar valt. Wij hebben er nader onderzoek naar gedaan. Ze worden rondom gesteund door een ijzeren hek met daar bovenop een raster.


In het volgende deel van de tuin is een perkje met rozen in verschillende tinten roze. Er staan ook pruimenboompjes en een kersenboom. Achter de gebogen  beukenhaag bevindt zich een bosje.
Hier staat ook één van de bakhuisjes. Deze is in gebruik als B&B en geschikt voor 2 personen. Ik heb even naar binnen gegluurd en het ziet er comfortabel en sfeervol uit. Op de website vind je informatie en foto's.We wandelen door het bosje. Daar passeren we "Hedgehog Cottage", de woning van familie egel. Alles is nog in diepe rust.


Een eindje verderop maken we kennis met de grazende buren.


Aan het eind van het bosje worden we verrast met deze vijver. Het sierlijk vormgegeven bankje maakt er een romantisch plekje van.


Dit insectenhotel torent hoog boven de begroeiing uit.
De kruidentuin ruikt heerlijk.Een schaduwrijk plekje met hedera en hortensia's.

Via een doorgang van 8 bogen, die begroeid zijn met hedera, komen we in het volgende deel van de tuin.


In het zonnige deel ligt het zwembad. Deze wordt gedeeltelijk omzoomd met een beukenhaag. Hierdoor wordt het zicht op het zwembad vanaf de boerderij aan het oog ontrokken. In dit gedeelte van de tuin bevindt zich ook de schaduw border. De beplanting bestaat daar o.a. uit hosta's en varens.
Via de poort in de beukenhaag komen we weer in een volgend deel van de tuin. Hier is een rond terras. Het is de plek waar de eigenaren in de late middag, als het werk erop zit, nog even van het zonnetje genieten. Het terras is gedeeltelijk omzoomd met een border.Links zie je de border die is aangelegd aan deze kant van de zwembadhaag. De kleurkeuze van de border is geel, oranje en lila. Deze kleuren komen terug in de bloemenhangers aan de boerderij.De vele zichtlijnen en doorkijkjes geven steeds weer een ander verrassend beeld van de tuin.


Een laan van gras met "Oud Hollandse" fruitrassen.Aan het eind van de route is een leuk tuinterras. Wij nemen er plaats met een kop koffie en genieten van deze prachtige plek. Ik kijk ook nog even bij de spulletjes die binnen en buiten te koop staan en maak een praatje met één van de vrijwilligers die tijdens de open tuindagen een helpende hand biedt. Zij vertelt enthousiast over de prachtige tuin en wijst op enkele fotogenieke plekjes. Zelf fotografeert ze nog met een camera met fotorolletje. Ik vertel haar maar niet dat ik met mijn digitale camera nu al meer dan 200 foto's heb gemaakt.


We zijn dan wel aan het einde van de route aangekomen, maar besluiten om in tegengestelde richting terug te gaan. Zo is het dubbelop genieten.

De volgende open tuindagen zijn op 26 en 27 juli en op 9 en 10 augustus (2014). Openingstijden tijdens deze dagen, van 11 tot 18 uur. Meer informatie vind je op de website van HOFSTEDE HET HOLT.


17 opmerkingen:

 1. Hoi Willy,
  Wat een prachtige tuin zeg. Al die verschillende hoekjes en doorkijkjes... Echt een droom van een tuin... Daar kun je vast wel een heel poosje rondkijken en dan toch nog weer iets ontdekken wat je nog niet gezien had... En aan het eind een lekker bakkie koffie is natuurlijk altijd heerlijk...
  Ik wens je een heel fijne avond en een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet dit er mooi uit, Willy....wat een prachtige tuin. Je hebt met meer dan 200 foto's duidelijk erg genoten, anders maak je er niet zoveel. En met de foto's die je hier laat zien, heb je óns weer blij gemaakt.

  Een fijne avond. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto's en wat is het toch mooi in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke tuin en wat een ruimte. Komt daarbij nog jou verhaal erbij te staan, krijg je meteen zin om daar te verblijven.
  Mooi opgeschreven, dank je wel. Mooie foto's!!!

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat prachtig.... en er kwam geen eind aan de foto's..
  Intussen rook ik de bloemen en de koeien bijna!
  Een heerlijk bericht om te lezen en te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,
  Wat heb je een prachtige plek ontdekt.
  wat hebben ze in korte tijd een mooie tuin gecreëerd.
  Het was daar vast heerlijk rondlopen.
  Ik noteer de data.
  Dank je.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En weer zo'n mooie foto's van een prachtige wandeling.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een voorrecht om zo te wonen en zulke groene vinger te hebben. Prachtig. Fijn dat anderen hier ook van mogen genieten. Noteer de volgende open dagen in mijn agenda. Groet, Dientje (dientjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk om in tegenovergestelde richting terug te lopen, dan ontdek je soms net andere dingen. Wat een schitterende tuin ! En met al dat moois heb je zo 200 foto's gemaakt......

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie tuin en... zou de egel er echt in wonen?
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige boerderijtuin. Dat klompenrek is zo leuk en dat egelhuisje, prachtig in stand gehouden van na de winter. De egel is er zo uit komen kruipen. Heb ik ook wel eens in de tuin gehad, ze kruipen nl. in een hoop bladeren in de winter.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vergeet telkens om bij de tante rond te kijken. Heb dat even goed gemaakt, omdat Tjorven nog niet wat nieuws liet zien. Genoten heb ik hier. Van de mooie foto's, van jouw commentaar en uitleg, van de hortensia's en al die andere bloemen. Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat weer een mooi plekje en prachtige foto's! Ik kan me voorstellen dat jullie hier heerlijk hebben rondgewandeld.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Willy,
  Ja, een handvol werk want we hebben dezelfde omvang tuin, ook 1-½ hectare en dat kost véél uurtjes werk. Leuk opgezet is dit en het ziet er zo mooi uit. In Nederland heb je tenminste eer van je harde werk met zulk groeizaam klimaat en goeie grond. Dat hebben wij niet...
  Leuk zoiets en het geeft mensen van de stad ook weer een heel ander idee, vooral met kinderen.
  Liefs en dank je voor het meelaten wandelen!
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige plek.. zucht! In alle hectiek van de laatste dagen heerlijk om er even te mogen rondkijken.. wat prachtig! Dank je wel Willy, het was fijn even met je mee te lopen :) Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een schitterende tuin. Zo heb ik heerlijk mee kunnen kijken in deze geweldige tuin. En dat was erg prettig!
  Groeten Will

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijke wandeling gemaakt...... in de regen. Op m'n gemak geniet ik van je mooie verhaal en prachtige foto's terwijl de regen met bakken uit de lucht komt vallen! Een zonnig moment op het internet.
  Dank je wel Willy :-)))
  XXX Hetti

  BeantwoordenVerwijderen