dinsdag 8 juli 2014

Wandelroute op landgoed Hackfort

Als je over de Hackfortseweg tussen Zutphen en Vorden rijdt, kun je kasteel Hackfort zien. Wij zijn er al vele malen langsgereden, maar waren er nog nooit geweest. Zondagmorgen gingen wij ernaartoe.

Het landgoed is in het bezit van Natuurmonumenten en is vrij toegankelijk. Het kasteel wordt bewoond en kan helaas niet bezichtigd worden. Wij wandelden de 5 km lange wandelroute en ontdekten dat er veel te doen is op landgoed Hackfort.

De auto parkeren we op de parkeerplaats aan de Baakseweg 8 in Vorden. Daar staat ook het dorsmolenhuisje. De deuren staan op zondag altijd open, dus we kunnen even naar binnen lopen. Binnen staat een oude dorsmolen van de boerencoöperatie. Aan de wand hangen informatieborden.


De wandelroute wordt aangegeven d.m.v. groene pijltjes. Tussen het groen zien we een kunstwerk, "Sieraad" van Jan Opdam, het is onderdeel van de kunstwandeling op het landgoed (t/m 15 sept). Achttien kunstenaars doen er aan mee.


Bij het kasteel, waar we nu nog maar een glimp van kunnen zien, staat een watermolen. Die molen wordt aangedreven door het water van de Baakse beek. Op zaterdag is de watermolen in bedrijf en wordt er graan gemalen.In het voormalige koetshuis bevindt zich sinds enkele jaren brasserie Keuken van Hackfort. We gaan er straks naartoe voor een drankje, dan bekijken we ook de Hof van Hackfort, de tuin met groente, bloemen en fruit. Beide laten we even links liggen.


We wandelen verder. Als we voorbij Hof van Hackfort zijn kunnen we het kasteel eindelijk beter zien. Zoals ik al schreef is het niet mogelijk om het kasteel te bezichtigen, maar er is een concertkamer waar regelmatig concerten worden gegeven.


Op het landgoed is ook een hotel, die is echter alleen bestemd voor insecten. Het is een mooi ruim onderkomen met kamers voor verschillende soorten gasten.


Tijdens de wandeling komen we veel bankjes tegen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Ik had op elk bankje wel even willen zitten en genieten van het uitzicht. Dit bankje staat voor een hazelaar.Schapen in de boomgaard.We wandelen nu langs akkers en weiden. Hier staat een meidoornhaag die als afscheiding dient.


De bermen staan vol met bloemen en die worden druk bezocht door bijen en vlinders. Het oranjetipje, een zeldzame vlinder die op landgoed Hackfort wel voorkomt, zullen we waarschijnlijk niet zien. De pinksterbloemen waar deze vlinder zijn voedsel vindt zijn helaas al verdwenen.We horen het ruisen van de bladeren en het gefluit van de vogels. Op de tweede foto zie je dat de bomen ons toewuiven.
De meeste tijd wandelen we over gras- en zandpaden. Af en toe passeert er een  fietser of wandelaar.


Bij dit bankje houden we een koffiepauze. Het zonnetje breekt door de wolken heen, op deze beschutte plek voelt het dan meteen behoorlijk warm.


Achter het bankje staat een bramenstruik, er zitten al rijpe vruchten aan.


Daarnaast  hangen bessen van de Gelderse roos, deze zijn giftig.


Natuurmonumenten verpacht een groot deel van de akkers en weiden van Hackfort aan biologisch werkende boeren.De witte bloemen van de haagwinde staan prachtig in de groene haag. Het is een hardnekkig wortelonkruid, dus niet geschikt voor in  mijn witte tuin.Een afscheiding van bomen, struiken en varens, waar je hier en daar even tussendoor kunt kijken.


Braam en vlierbes


Wuivende tarwevelden in de buurt van het kasteel.Zodra we dichter bij bij het kasteel komen zien weer kunstwerken. "Fluitketels" van Piet Post. Als je ze passeert klinkt er vogel gefluit.


 "Waldgeheimnis" van Ute van Aalst.


"Gedaanteverandering" van  Netty de Weerd-Armbrust. De vele pluizen in de omgeving vonden wij heel verrassend.

We zijn aan het einde van de wandelroute en gaan nu naar de KEUKEN VAN HACKFORT, voor een drankje op het terras.

Hof van Hackfort is de moestuin op het landgoed. Een groot deel van de groente, fruit en kruiden wordt gebruikt in de brasserie. De moestuin is elke dag toegankelijk. Op woensdag wordt er door vrijwilligers hard gewerkt in de tuin. Het ziet er allemaal ook erg mooi en verzorgd uit. Ik vraag mij af hoe ze hier de slakken en konijntjes op afstand houden.
"Vrouwe" van Marjo Heuvels-Alders.Informatie over landgoed Hackfort  (ook concerten) vind je op de website van NATUURMONUMENTEN. Kijk ook eens bij de Kinderfietsroute "In de sporen van Berend". Berend van Hackfort vertelt over zijn leven als kind in de riddertijd.

Schrijfster MARTINE LETTERIE heeft zelfs een aantal boeken over deze jonge Berend geschreven.22 opmerkingen:

 1. Nou Willy, wat een prachtig verslag!
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo zeg, wat een heerlijke wandeling maakten jullie. Die zou ik heel graag ook een keer doen... Ik denk dat ik toch een keer wat langer bij mijn broer moet gaan logeren hoor, en dan dit uitstapje naar Hackfort maken... Echt prachtig, alles... ook het restaurantje en dan daarbij die mooie moestuin... wat een heerlijkheid...
  Ik wens je, ondanks het natte weer, een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Willy,
  Wat een prachtige route weer, jij vindt altijd wel de mooie plekjes. De kunst vind ik ook erg verrassend onderweg, bijzonder. Deze route moet geloof ik ook maar op mijn lijstje "leuke wandelroutes" komen te staan. Dank voor het delen.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk deze droge wandeling door dit prachtige stukje natuur, terwijl de regen hier nu tegen de ramen valt.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo,
  Wat een pachtige wandeling met mooie foto's.
  We wandelen als het ware met je mee.Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie lokatie, Willy. Gelukkig had je goed weer, de zon begon zelfs door te komen. Een slakkenvrije tuin lijkt mij ook heel prettig, hier is het ook na de slakken kopertape niet gelukt de hosta's gatenvrij te houden.

  Nog een fijne dag. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zit uit te rusten van de wandeling die we met je mochten maken. Heerlijk zo'n verslag.
  Groet,
  Dientje (dientjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtig landgoed! en niet zo ver bij ons uit de buurt! Zeker de moeite waard om eens rond te kijken! Heel af en toe doe ik een dagje Zutpen zo gezellig en een prachtige stad
  Fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey, dat is vreemd ik had net een reactie geschreven, maar het is niet gelukt om het te plaatsen, dus nu nog maar eens proberen. Wat een prachtig verslag heb je geschreven en wat een mooie route om eens te wandelen. De tuinen zien er ook prachtig uit!

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi, mooi, mooi! Ik ben zo blij met al je tips voor mooie uitjes in onze omgeving. Hackford komt me bekend voor. Zijn we er al eens geweest? Ik heb geen herkenning bij de foto's. Dus ook deze ga ik zeker onthouden!
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weer zo'n prachtige plek. De combinatie van natuur en kunst ziet er ook mooi uit. Ik ben helemaal weg van de "vrouwe", gemaakt van vilt. Dit was weer even echt genieten van alle mooie foto's!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige reportage over het landgoed Hackfort.
  Vorig jaar zijn we er nog geweest, onze familie geschiedenis begint op kasteel Hackfort, er is een boekje over geschreven:
  "Het geheim van Hackfort" door Pieter Dekker.

  Groetjes,
  Annie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat mooi en wat een mooie omgeving ,jammer dat het kasteel niet open is, maar de rest is zeker de moeite waard
  Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie reportage, Willy!
  Ik ben alleen altijd zo nieuwsgierig hoe nu juist het leven in het kasteel is en hoe het er vanbinnen uitziet.
  Maar omgeving en de wandeling zijn prachtig.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijke wandeling, ook de kunst is verrassend.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijk logje Willy, met prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk het hele grote insektenhotel en de grote paardebloemen!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie wandeling met veel te zien onderweg, zelfs kunst.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beste Willy,
  Compliment voor je altijd weer erg onderhoudende manier van schrijven; je neemt ons gewoon méé. Ook prachtige foto's en het zal zeker de moeite waard geweest zijn deze mooie wandeling!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat heb ik heerlijk met jullie meegewandeld!!
  Ik kende Hackfort wel van de kastelenroute die we ooit gefietst hebben. Dit is veel leuker,
  XXX Hetti

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ben een beetje moe nu , wat een schitterende wandeling , heb genoten, wat is het daar mooi
  Liefs vanuit Zweden waar het nu 30gr is!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een heerlijke wandeling! Ik heb genoten! En.. zonder vermoeide voeten te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen