zondag 26 oktober 2014

De tuinen en het park Le Bois des Moutiers

Een bezoek aan de tuinen en het park Le Bois des Moutiers in Varengeville-sur-Mer stond bovenaan ons lijstje. Wij besluiten het meteen aan het begin van de vakantie te bezoeken. Het is immers al de tweede helft van september. Als er een flinke regenbui komt of nachtvorst, dan kan het met de bloemen wel eens snel gedaan zijn.

In 1898 liet Guillaume Mallet, op deze plek in Varengeville-sur-Mer, een prachtig huis bouwen en tuinen aanleggen. Het huis is een ontwerp van de Engelse architect Sir Edwin Lutyens, geïnspireerd door de "Arts & Crafts beweging". De tuinen werden ontworpen in samenwerking met de Engelse tuin- en landschapsarchitecte Gertrude Jekyll. Het 12 hectare grote park ligt in een vallei naar de zee en werd geheel aangeplant door de eigenaar zelf. 
Wij zijn er iets na tien uur en volgen de aangegeven route door de tuinen en het park. Wat is het prachtig. In het park staan reusachtige rododendrons waar we soms onderdoor lopen. Van de tuinen kan ik maar niet genoeg krijgen, aan het eind van de route ga ik er nog weer even naartoe.
Het toegangshek en de kassa zijn tussen 12 en 14 uur gesloten, het is mogelijk om het terrein via een draaihek te verlaten. We hebben het gevoel een stukje Engeland achter ons te laten en weer op Frans grondgebied te staan. We willen het park nog graag eens in juni bezoeken, als de rododendrons, azalea's en de rozen bloeien.


Informatie: www.boisdesmoutiers.com  (er is een video te zien van de prachtige ligging).
Het huis kan op afspraak bezichtigd worden.

14 opmerkingen:

 1. In één woord: schitterend. Dat is inderdaad een feest geweest, om daar te mogen rondwandelen en te mogen genieten van zoveel moois. Ik ga eens kijken waar dit precies ligt, volgens mij is de hele omgeving daar erg de moeite waard.

  Een fijne week, Willy. Lieve groet, Ingrid

  P.S. De liefde voor Parijs is niet bekoeld hoor, dat gaat maar niet zo over ;-). Maar Madrid heeft absoluut ook iets in mij aangewakkerd, dat kan ik niet ontkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben het helemaal met je opmerking eens dat je het gevoel had in Engeland te zijn i.p.v. Frankrijk, wat een schitterend huis en tuin ( en dan hebben we de binnenkant nog geeneens gezien) !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een schitterende Engelse tuin in Frankrijk die ook in deze tijd prachtig is om te bezoeken door de structuur. Wij waren er met de tuinclub eens in juni en kregen ook een rondleiding binnen. Ik kan het je aanbevelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willy,
  Wat hebben jullie weer een prachtige tuin gezien. Dit is echt heel erg mooi en doet inderdaad heel Engels aan. Ik kan me voorstellen dat je je even in Engeland waande... Ik zou ook zeker even het huis willen bekijken als ik er toch was.. daar ben ik dan ook altijd zo benieuwd naar... hoe wonen die mensen...?
  Je hebt super mooie foto's gemaakt en we hebben daardoor een prachtige indruk gekregen van dit super mooie park...
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze tuin nooit bezocht. Wel andere tuinen in Normandië en Bretagne. Rustpunten tijdens de vakantie. Zet hem op mijn lijstje.
  Fijne zondag. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige tuin, Willy!
  Kan me helemaal voorstellen dat je nog een 2e rondje maakte.
  Ik zie helemaal visioenen dat ik daar lekker met een boek ging zitten en steeds weer even een ander hoekje opzocht om te zitten.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, en ik dacht nog bij het zien van de eerste foto's: het lijkt wel Engeland ipv Frankrijk ;o) Geen wonder dus! En wat ontzettend mooi is het daar Willy, ik zit helemaal mee te smullen met je foto's! Ik zie mezelf daar ook nog wel eens heen gaan, dank voor de geweldige tip!! Fijne zondag en lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige tuin! Deze tuin hebben we nooit bezocht. Zeker iets voor de volgende keer. Gelukkig is de tuin tot laat in het jaar open. Na het zien van je prachtige foto' zal ik deze tuin zeker gaan bezoeken.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Willy,
  Inderdaad wat een enorme park-omvang van 12 hectare! Erg mooi landhuis met landgoed, mooi om te wandelen en zeker de moeite waard in de lente!
  Dank voor de rondleiding. Dat kasje, nou ja zeg maar 'kas', had ik graag gezien van binnen.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige aangelegde tuin,dat wil je toch niet missen in vakantie.
  Mooie foto's heb je gemaakt die een fantastische indruk geven hoe jullie genoten hebben.
  Denk dat het er in ander jaargetijde ook heel mooi moet zijn,dus zie ik jou nog wel eens terug gaan.

  Lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig! Ik ben er jaren geleden ook een keer geweest met mijn tuinclub. Het is er zo Engels, die borders doen me ook denken aan Sissinghurst.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij zijn hier tijdens een fietstocht in onze vakantie langs gereden. Als ik geweten had dat het zo mooi was. Jammer, jammer.

  BeantwoordenVerwijderen