dinsdag 14 oktober 2014

Een dagje Zeeland

Vorige week woensdag gingen wij, MIENKE en ik, een dagje Zeeland doen, Walcheren om precies te zijn. Ons hoofddoel was de tentoonstelling van Zeeuwse visserstruien, TRUIEN BIJ DE VLEET, in Arnemuiden, maar we bezochten nog meer plekjes. Eigenlijk was het de bedoeling om eerst naar de boulevard van Vlissingen te gaan, maar i.v.m. de regen en wind leek ons een museumbezoek aangenamer. Nadat we in Westkapelle een broodje paling en (samen) een bootje kibbeling hadden gegeten, waagden we ons toch nog even op de dijk om een glimp van de zee, het strand en  de rode daken van het dorp te zien.


Daarna reden we naar Domburg voor een bezoek aan het MARIE TAK VAN POORTVLIET MUSEUM. Daar was de tentoonstelling "Tijdelijk Thuisland" van Belgische schilders die in de periode 1914-1918 in Domburg verbleven. Het was een goed alternatief voor de boulevard van Vlissingen.


Het meegebrachte onaangename geurtje was een minder leuke binnenkomer, maar het mocht de pret zeker niet drukken. De deurmat is na een flinke poetsbeurt van Mienke en een vleugje deodorant, schoner en frisser dan voor ons bezoek. In de plaatselijke supermarkt kochten we nog wat leuke eet- en drinkbare Zeeuwse souvenirs voor het thuisfront.


Later die middag werden we bij de Zaagloods van de HISTORISCHE SCHEEPSWERF MEERMAN in Arnemuiden hartelijk verwelkomd door Stefanie. (Lees over een SPECIAAL WELKOM op de woensdagmiddagen.)STEFANIE, JEANET en ANJA zijn de drijvende krachten achter de tentoonstelling TRUIEN BIJ DE VLEET. Het is een tentoonstelling die het mooie gevolg is van het speuren naar oude verloren gewaande Zeeuwse visserstruien. Er zijn verschillende truien boven water gehaald. Patronen werden uitgewerkt en een aantal vrijwilligsters sloegen aan het breien. Deze visserstruien, de daarbij behorende informatie en foto's zijn te zien in de voor deze gelegenheid van stof ontdane zaagloods. Het is een prachtige en sfeervolle locatie waar de tentoonstelling goed tot z'n recht komt. Tot en met 1 november zijn de visserstruien hier nog te zien. Informatie over Zeeuwse visserstruien vind je op het blog ZEEUWSE VISSERSTRUIENDe handwerkwinkel van JEANET is op loopafstand, natuurlijk zijn we daar ook even naartoe geweest. In haar winkel zijn Zeeuwse visserstruien verkrijgbaar als breipakket, maar ook kant en klaar. Meer informatie (en over ander Zeeuws handwerk) vind je op TIKKELTJE ZEEUWS. Op de fotocollage zie je Jeannet met een Zeeuws schortenbont breiwerk in de handen.


Mienke en ik keerden daarna nog niet huiswaarts, want we werden uitgenodigd door Stefanie om een hapje mee te eten en bij te kletsen. Voordat we haar in haar sfeervolle huis in Middelburg gingen bezoeken, hadden we nog tijd om even binnen te stappen bij boekhandel de Drvkkery in die stad. We hadden een heerlijke dag, 's Avonds tegen tienen was ik thuis, Mienke reisde nog ruim een uur verder. Bij haar kun je ook lezen over ons DAGJE ZEELAND.

MIRJAM en PETRA bezochten de tentoonstelling ook.

29 opmerkingen:

 1. Ha Willy, wat was het een leuke dag hè? Leuk om dezelfde maar ook heel andere foto's hier terug te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie beiden blogs gelezen, echt op zijn tantes en balsemiens. Ik denk er over om misschien volgende week die kant op te gaan, mits het thuisfront mee wil want het is vakantie. Fijn om weer wat te lezen bij je ( ging me toch een beetje zorgen maken☺️)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verslag van jullie dagje Zeeland. We vinden het erg leuk dat jullie zo´n eind kwamen rijden om naar de tentoonstelling te komen kijken.
  Hartelijke groet,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit klinkt als een hele gezellige dag, waarop jullie ook nog eens op warme gastvrijheid konden rekenen. Vroeger is de visserstrui een mode-item geweest, dat kan ik mij nog goed herinneren.

  Ik vond het hier ook stil, maar ik was er vanuit gegaan dat je misschien wel weer in het mooie Zweden zou verblijven ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk...een mooi verslag van een heerlijke dag! Ik schreef net al bij Mienke dat ik ook zojuist op de 'publiceren'knop had gedrukt om mijn verhaal van de tentoonstelling te laten zien. Zo leuk om meteen daarna jullie dag te kunnen bewonderen. Leuk hé!! Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na het lezen van je verslag over het dagje Zeeland, wil ik zeker tijd vinden om daar heen te gaan. Zeker na het zien van je foto's. De truien zijn prachtig tentoongesteld. Zo heb ik alvast een leuk voorproefje gehad. Ook naar Domburg wil graag. Fijn om weer wat van je te lezen.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeeland is altijd leuk om heen te gaan maar nu zeker met zo'n mooie tentoonstelling in toepasselijke ambiance.

  Las er paar weken geleden al een hele leuke post over bij blogger Mirjam van HAND,Have A Nice Day

  Ook hier op jou blog Willy laten de foto's en je enthousiaste verhaal duidelijk zien dat je een hele leuke dag gehad moet hebben waar je vast veel inspiratie opgedaan hebt wat handwerken betreft.

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig leuk om te lezen en je foto's te zien... Ik las net bij Petra en bij Mienke over een dagje Zeeland en nu bij jou ... Het begint wel te leven en te kriebelen hoor...
  Dankjewel ook voor de mooi plaatjes die je schoot!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige reis! Heel leuk die tentoonstelling and de mooie truien!
  Een fijne dag!
  Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk wij gaan zo op weg naar Arnemuiden.
  Groeten, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve Willy, wat was het leuk om jou en Mienke te mogen ontvangen op onze tentoonstelling en.. om later nog gezellig bij te praten!! Tuurlijk hadden we veel te weinig tijd, haha, maar ik vond het geweldig dat jullie deze lange reis ondernomen hebben! Ook zo leuk om ons eiland door jouw ogen te zien!
  Lieve groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat hebben jullie een ontzettend leuke dag gehad! Mooie dingen gezien en hilarische momenten beleefd (hoe kan het ook anders...).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige en gezellige dag hebben jullie gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Willy, wat gezellig dat jullie samen naar de tentoonstelling zijn geweest. Hopelijk lukt het mij ook nog er heen te gaan, want als ik al die foto's van jullie zie, is het zeker de moeite waard. Grappig om te zien dat jullie verschillende details hebben gefotografeerd, maar het geeft zeker goed de sfeer weer. Fijne dag maar weer en dank voor het delen.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Willy,
  Wat was het mooi hè, de tentoonstelling. En jullie hebben nog meer gezien van Zeeland. Wij gingen eigenlijk alleen voor de tentoonstelling en natuurlijk ook de winkel van Jeanet...
  Het was in ieder geval heerlijk...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt voor je verslagje van een dagje Zeeland en truien en alle gebeurtenissen-arme Mienke.Maar ja-stank voor dank of dank voor stank???
  Door al jullie verslagen heb ik toch het idee er geweest te zijn.De foto's geven de sfeer goed weer.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een heerlijke dag en wat een prachtig verslag van jullie dagje uit!!! Net ook bij Mienke het verslag gelezen, heel gezellig!!!

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een gave dag hadden jullie! Prachtig, al die visserstruien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Willy.
  Leuk dat je even langs kwam op mijn blog.
  Ik vind het zo raar jij staat op mijn overzicht lijst maar ik krijg de laatste tijd geen blogje meer te zien.
  Vandaar dat ik niet meer langs ben geweest op jou blog.
  Maar dit blogje is geweldig hoor.
  Wij zijn in Sept. nog naar de Zeeuwse eilanden geweest en dat was zo heerlijk. Steeds als ik in Domburg ben en dat is iedere jaar wel een keer neem ik plaats op het bankje aan de zee waar de dame heerlijk rustig over de zee zit te kijken samen met haar bakje op schoot en de hond naast haar.
  Toen was helaas de tentoonstelling nog niet klaar maar anders was ik van de partij geweest.
  Fijn dat jullie zo genoten hebben.
  groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Marga, fijn dat je er nu toch bent. Je hebt hier de laatste 5 weken niets gemist, want het voorlaatste logje is van 7 september. Beide tentoonstellingen zijn zeer de moeite waard. Een verblijf van twee dagen met een overnachting zou ook kunnen ;)

   Verwijderen
 20. Wat een heerlijke dag hadden jullie! Ik hoop de tentoonstelling ook nog te kunnen bezoeken en bij Jeanet te passeren dan. Maar je wijst ons nog op andere interessante dingen die we dan meteen ook misschien kunnen bezoeken. Het ziet er allemaal echt heel interessant uit.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtig Willy!
  Ik heb het nu verschillende keren gezien, in een reportage in een zaterdagbijlage van de krant, bij Mirjam en nu bij jou.
  Het blijft een vakmanschap. Ben ook heel nieuwsgierig hoe Mirjam haar breiwerk eruit gaat zien.
  Fijn dat jullie zo'n mooie dag hebben gehad!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een mooi verhaal en prachtige foto's en die plek waar de truien hangen super dat vind ik zo mooi.
  Zeeland nog nooit geweest zou nog eens moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Willy,

  Een leuke uitstap! Ik heb een tijdje geleden ook een dagje Zeeland gedaan met een vriendin en ben net als jij naar het Marie Tak van Poortvliet museum geweest. Een prachtige tentoonstelling!

  Fijne avond!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi....deze omgeving! Gaan er ook graag naar toe voor vakantie! Zo te zien heb je een geweldige dag gehad!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat leuk Willy zo'n bezoek. Dat was niet dicht bij huis! Enig, die oude spullen en die oude patronen van truien. Ontzettend leuk dat die weer opgedoken zijn en dat dames ze ook gebreid hebben. Dat was genieten voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen