zondag 23 augustus 2015

Tussen verbeelding & werkelijkheid


Ik kende het werk van Pauline Luijben niet, maar zag bovenstaand schilderij op de website van het Voerman Museum in Hattem en werd er meteen nieuwsgierig naar. Op het schilderij is de spiegeling van een landhuis in de gracht te zien. Pauline's schilderijen, maar liefst 24, wilde ik wel eens in het echt zien. De schilderijen hebben allemaal een bijzondere sfeer en geven een andere kijk op de natuur. Pauline zoekt een bijzonder standpunt op om een ander perspectief te verkrijgen in haar schilderijen, bijvoorbeeld het vogelperspectief. Zij kruipt er zelfs voor in een hoogwerker om het landschap van bovenaf te bekijken en foto's te maken die zij dan als voorbeeld gebruikt.


De tentoonstelling "Tussen verbeelding & werkelijkheid" is nog tot en met 27 september 2015 te zien.

Informatie:
http://www.voermanmuseumhattem.nl/
https://www.paulineluijben.nl/
(op de website is veel werk van haar te zien) .


Pauline Luijben (IJsselstein, 1958) laat zich voor haar realistische landschappen inspireren door haar directe omgeving. Zij woont in Welsum, waar de rivier de IJssel op een paar honderd meter afstand langs haar atelier stroomt. Net als Voerman laat zij het IJssellandschap een glansrol spelen in haar werk.

Anders dan Voerman, die met wolkenpartijen en horizon diepte suggereert, laat Pauline Luijben zien dat diepte ook op een minder voor de hand liggende manier ervaren kan worden. Wie een stap opzij doet en eens vanaf een ander standpunt naar zijn omgeving kijkt, verlegt zijn horizon waarmee soms opeens een nieuwe wereld opengaat.

Met die instelling is de dagelijkse omgeving een onuitputtelijke bron van uitgangspunten voor ieder mens, ook voor een schilder. Pauline hoeft alleen maar om zich heen te kijken. Wisselende weertypen, jaargetijden én een minder gebruikelijk standpunt, gecombineerd met een schildertechniek die een mysterieuze sfeer oproept, garanderen verrassende schilderijen.

Pauline Luijben houdt van water, van spiegelingen, van een zonnetje en een briesje en van wuivend gras. In haar werk verbeeldt ze stille, zachte plekken om te vertoeven, te zijn. Niet om de hectiek van het 'echte' leven te ontvluchten, maar juist om zich met een echte werkelijkheid te verbinden en daar ten volle te zijn.

Juist op die plekken valt eindeloos veel te zien en te beleven, als je maar steeds van positie verandert. En als je die posities dan deelt met een ander, kan dat je dichter bij elkaar brengen. Het werk van Pauline Luijben valt op te vatten als een zoektocht naar verbondenheid: met de wereld om je heen en met een ander. (Bron: Voerman Museum)


23 opmerkingen:

 1. Bijzonder Willie, als ik toch wat dichter in de buurt zou wonen......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat prachtig! Hier word ik wel een beetje stil van.. dat je dit dit kunt maken!!! Zoveel gevoel, kleur en geur in deze schilderijen, echt heel bijzonder. Dank je wel voor het delen Willy, het eerste schilderij van haar mag meteen bij mij in huis komen te hangen, zo mooi vind ik het!! Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig. Heel intrigerend. Ik vind de titels die het Voerman museum erbij gegeven heeft minstens zo inspirerend '...over het standpunt dat het perspectief bepaalt.'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig kleurgebruik ! Ga binnenkort haar website bekijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig, die tweede foto zou zo een eco print kunnen zijn . Echt prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige schilderijen met natuurlijke onderwerpen en zo levensecht geschilderd.
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken haar ook niet... maar wat een prachtig werk. Hmmm, Hattem ook maar eens overwegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Willy,
  Zoiets is de moeite waard om te bezien en zeker om je wat meer in te verdiepen ook.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit lijkt me wel heel erg mooi.........Hattem is niet bepaald naast de deur, maar wie weet, als manlief mee wil.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jaren geleden kreeg ik tijdens vakanties nog wel eens wat tips aangereikt van goede vriend(amateur fotograaf in hart en nieren)wanneer ik met de fotocamera in de weer was, woorden als vogel en kikkerperspectief waren toen nog vreemd voor mij, ander standpunt aannemen door met camera stapje rechts of links te doen zodat die boom niet uit het dak groeide of los van gebouw kwam te staan wat technisch gezien betere foto's opleverde.
  En nou kom ik diezelfde kijk op de dingen zoals deze kunstenares het ziet ook weer tegen in haar mooie werk.

  Fijne dag en lieve groet,
  Ger
  BeantwoordenVerwijderen
 11. En dit lijkt mij nu een mooie tentoonstelling om eens te gaan bekijken. Ik ben trouwens sowieso nog nooit in het Voerman museum geweest. Zo brengen we elkaar op ideeën. Leuk! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, ik vind dit ook erg mooi! Leuk om er over te lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lijkt me interessant, maar wel heeeeel ver rijden voor ons :-) helaas.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is dit prachtig! Dat iemand zomiets kan maken. Geweldig! Helaas zijn we tijdelijk aan huis gebonden en kunnen we niet naar Hattum, anders zou ik zeker gaan.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een ontzettend nieuwsgierig makende poster/foto inderdaad. Een vrouw met een originele aanpak. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtig werk van Pauline Luijben Willy! Een stijl die mij erg aanspreekt. We hebben deze week vrij en gaan er misschien wel even kijken anders komt het er niet meer van voor de tentoonstelling afloopt. Eigenlijk ben ik de laatst tijd iets te uithuizig en mijn huis roept: "maak mij schoon" maar er zijn momenteel teveel leuke dingen te zien en te doen dus de verleiding is erg groot om ook dit niet te missen......!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit is prachtig, ik kende haar niet, maar wat een intrigerende schilderijen, echt mooi!
  Liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goh! wat leuk om dit over mijn tentoonstelling en werk te lezen! het is al weer een jaar geleden, maar ik was aan t googlen op mijn naam en kwam dit blog tegen. hartverwarmend heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Dag Pauline, leuk dat je mijn blog hebt gevonden en even reageerde. Wij hebben genoten van je prachtige schilderijen.

   Verwijderen