donderdag 13 augustus 2015

Wandelen in de Koninginnetuin van paleis Het Loo
Na het bezichtigen van de tentoonstelling SISI, SPROOKJE & WERKELIJKHEID, en het drinken van een kop koffie op het terras van restaurant de Balzaal, bleven wij nog even bij Paleis Het Loo. Wij wandelden via de Koningstuin naar de Koninginnetuin, dat is mijn favoriete deel van de paleistuin. De paleistuin is tussen 2007 en 2015 gerenoveerd, alle werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. De door schimmels getroffen buxus werd vervangen door een Japanse hulstsoort. De patroonvormen voor de beplanting en de beregeningsinstallatie werden ook vervangen. Men heeft na nieuw onderzoek van historische bronnen ook één en ander gewijzigd aan vormen, kleur van de steentjes en beplanting.Binnenkort willen wij opnieuw naar Paleis Het Loo om de tentoonstelling "Bloemenpaleis Het Loo, de tuin aangelegd & omgespit" te bezichtigen, dat kan nog tot en met 30 augustus 2015. Als we op een woensdag, zaterdag of zondag voor 24 augustus gaan, kunnen we ook nog deelnemen aan een rondleiding naar het paleisdak.

Informatie over de tentoonstelling en de dakdagen: paleishetloo.nl .

"Bloemenpaleis Het Loo" staat dit jaar in het teken van de veranderingen die de tuin heeft ondergaan. Tijdens drie eeuwen bewoning van het paleis én door de openstelling als museum is de tuin een aantal keer ingrijpend veranderd. Dit voorjaar is de huidige tuinrenovatie afgerond. Bezoek in de zomervakantie met onze gids het paleisdak en geniet van een spectaculair uitzicht over de vernieuwde tuin!

In mei 2015 werd de laatste fase van de tuinrenovatie van Paleis Het Loo afgerond, nadat de tuin vanaf 2007 in etappes helemaal is omgespit en opnieuw aangelegd. De eerste bewoners van het paleis, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, lieten aan het eind van de 17e eeuw bij het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’ een nieuw jachtslot bouwen, ‘Het Loo’, met een prachtige Hollandse Baroktuin. Het was voor die tijd heel bijzonder om in de ruige heide- en zandvlakte een dergelijke lusthof aan te leggen.

In de 19e eeuw liet Lodewijk Napoleon de Baroktuin echter bedekken door een dikke laag zand en legde een romantisch landschapspark aan. Toen Paleis Het Loo in 1975 een museum werd verving men een klein deel van dit landschapspark door een reconstructie van de 17e-eeuwse tuinen. Veertig jaar later was een grote renovatie noodzakelijk en is tussen 2007 en 2015 de tuin op basis van nieuwe inzichten en historische bronnen opnieuw op de schop gegaan en op innovatieve wijze heringericht.

De expositie toont de belangrijkste bronnen uit de 17e en 18e eeuw waarop de reconstructies gebaseerd zijn. Er zijn bodemvondsten te zien die bij het tuin archeologisch onderzoek tevoorschijn kwamen, zoals een terracotta tuinvaas uit de 17e eeuw en een koperen monogram van Willem & Mary. Daarnaast worden de buizen getoond van de 17e-eeuwse waterleidingen die zo belangrijk waren om de vele fonteinen van vers water te voorzien. 

"Bloemenpaleis Het Loo, de tuin aangelegd & omgespit" is van 21 april t/m 30 augustus aanstaande te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, geopend dinsdag t/m zondag 13-17 uur. De tuinen zijn toegankelijk van 10-17 uur. De data van de Dakdagen vindt U in de agenda.

(Bron: Paleis Het Loo)15 opmerkingen:

 1. Ben er in mijn tienerjaren ( of begin 20) voor het laatst geweest, tijd om weer eens te gaan ! Ik zat al te kijken naar dat mooie frisse groen van de haagjes die zo strak geknipt zijn en dacht aan het vele werk dat daarbij hoort om ze zo te houden ( en aan mijn haagjes die steeds groter worden....) en dat toen die haagjes al niet meer zo zo waren. Ik las je verhaal en dat ze opnieuw aangepoot zijn met een ander gewas.....nou snap ik het ! Dat uitzicht vanaf het dak zal schitterend zijn......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Annette, er is speciale snoeiapparatuur ontwikkeld. De randen langs de haagjes worden als geleiders voor de apparaten gebruikt. Het blijft veel werk, want het betreft zo'n 27 km aan haagjes.

   Verwijderen
  2. En ze hebben veel tuin-personeel ;-)

   Verwijderen
 2. Wat mooi de groene galerij en de appeltjes van oranje...
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto's. Wij zijn er afgelopen donderdag geweest, maar ik had problemen met mijn fotocamera, dus ik moet het doen met de foto's die ik met mijn mobiele telefoon heb gemaakt en die zijn lang zo mooi niet als die van jou.

  Als je nog teruggaat voor de tentoonstelling over de totstandkoming van de tuin, dan zou je misschien kunnen gaan op de dagen dat er ook enkele koetsen uit de stallen worden aangespannen. Ook rijden er dan oude auto's door de tuin heb ik begrepen. Dat is vast ook mooi om te zien.

  Groeten van Juffrouw Mier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Juffrouw Truus/Mier, dank je voor de tip. Helaas kunnen wij die dagen niet.
   Paardenkracht & Autopracht van 27 tot en met 30 augustus 2015

   Verwijderen
  2. Wow, wat een verschil met enkele jaren geleden toen werd er nog volop gerenoveerd.
   Het is prachtig geworden.

   Verwijderen
 4. Wat een schiterende tuinen. Ik ben er een keer in de winter geweest, ook mooi...maar dit is nog veel mooier. Ik zet het meteen in mijn agenda (maar het komt er helaas vaak niet van ;-)).

  Fijn weekend Willy. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige plaatjes. wat zal dat een werk zijn om alles zo strak en mooi te knippen/snoeien en bij te houden.
  Weet je mijn zus woont om de hoek in ik ben nog nooit verder geweest dan het oude verblijf van de olifanten dat ergens achter in de tuin staat. Daarin is een winkel waarin het fruit verkocht wordt wat in de boomgaarden elders rondom het paleis overal groeit. Je kunt niet vanuit de tuin naar het verblijf maar moet ergens helemaal buiten om.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige tuin is het geworden! Ik ben lang geleden een keer geweest, maar nu het renoveren klaar is wil ik graag weer een kijkje nemen.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is leuk dat ze er zo'n mooi tuin van gemaakt hebben, meestal zie je ze alleen in Frankrijk of Engeland, maar deze doet daar niet voor onder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh my! This is so gorgeous. Thank you for sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het wordt nodig tijd om er weer eens naar toe te gaan. Is wel dikke 20 jaar geleden dat ik er was. De tuin was toen al prachtig. Kijken of het nog lukt voor eind augustus. Goed weekend, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Morgen ga ik er 1 dag naar toe, zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wat heerlijk! Komende donderdag mag ik er ook naar toe en daar verheug ik me erg op! Handig, zo'n dochter die nu haar rijbewijs heeft, dan mag ik meeliften!

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen