zondag 13 maart 2016

Voorjaar bij Hackfort

Vanmorgen wandelden wij de 5 kilometer lange groene route bij het landgoed Hackfort in Vorden. Twee keer eerder, in de zomer, wandelden wij deze route. (HIER kun je er over lezen.) Destijds las ik over het prachtige schouwspel van stinsenplanten die in het voorjaar op het landgoed bloeien, dat wilde ik nu wel eens zien. Stinsenplanten zijn voorjaarsbloeiers die vroeger o.a. op landgoederen werden geplant om te verwilderen.

Bij aankomst dronken we eerst koffie op een picknickbankje bij de parkeerplaats. Daarna gingen we op pad. We zagen meteen al dat het  grasveld bij het kasteel bezaaid was met krokussen.De vispassage bij de watermolen hadden we nog niet eerder gezien, deze werd vorig jaar aangelegd. De vissen kunnen via deze passage naar een hoger gelegen deel van de beek. 


Helaas was het hek op slot en konden wij niet naar het grasveld. Als wij het landgoed op zondag 6 maart hadden bezocht, had dat wel gemogen. De hekken waren die dag geopend om het begin van het stinsenseizoen te vieren. Gelukkig was het op afstand ook prachtig.De moestuin lag er netjes bij. Op de achtergrond het kasteel en het koetshuis. In het koetshuis is een brasserie gevestigd.
Het luxueuze insectenhotel biedt een logeerplek aan verschillende soorten insecten.


In de boomgaard is een extra plekje voor lieveheersbeestjes ingericht.


sneeuwklokjes (straks nog meer;)stengelloze sleutelbloem

buishyacint

sterhyacint?sneeuwklokjes en lenteklokjes

Informatie:
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/hackfort
https://www.natuurmonumenten.nl/hackfort/beleef-hackfort/een-zee-van-bloemen
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/vispassage-hackfort-in-werking

Op de terugweg naar huis reden wij een andere route. Wat wij toen nog zagen zal ik een volgende keer laten zien. Ik vond het prachtig. 

15 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke wandeling. Moet nodig weer eens die kant op. En die boom. Lijkt wel of er een leeuw in zit. Geen standbeeld nodig. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk al de velden met voorjaarsbloemen.
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi landgoed, ik ben er nog nooit geweest, maar daar ga ik zeker ook eens wandelen. Ik vind de stinsenplanten ook erg mooi, ik hou wel van een beetje wild ;) De hyacinten heb ik ook in mijn tuin, ik noem ze altijd wilde hyacinten, maar of dat de goede naam is weet ik eigenlijk niet. Fijne dag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dit een mooi wandelgebied! Met al die bollen die in bloei staan, kreeg je er ook nog eens het ultieme lentegevoel bij.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het blijft altijd weer heerlijk om met je mee te wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie foto's en een prachtige omgeving.
  Heerlijk om hier te wandelen.
  En al die bloeiende bloembollen, geweldig!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een boel mooie foto's prachtig.....van een heerlijke wandeling....dankjewel voor het delen....liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb de longen vol zuurstof nu ... en het hoofd vol schoonheid :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ohhhhhh dat was genieten Willy!!!! Mijn moeder is opgegroeid in Vorden...bij pleegouders...op een boerderij...zij bracht wel eens de krant bij een baron op Hackford geloof ik ..of op de Wientjesvoort..ik weet het niet meer zeker...ik zal het haar eens vragen...vroeger gingen mijn moeder en ik wel eens een paar dagen naar Vorden en dan gingen wij die tour fietsen langs alle landgoederen...prachtig...heerlijk om hier even terug te mijmeren....dankjewel♥

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Dees, wat een mooi verhaal. Jullie fietsten dan waarschijnlijk de Acht Kastelenroute. Landgoed Hackfort is een heerlijke plek om in de zomer een middagje door te brengen. Vanaf het terras bij de brasserie heb je uitzicht over de moestuin. Het is een prachtige tuin met groente, fruit, kruiden en bloemen. Je mag er ook doorheen wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Willy,
  Had deze gemist dus en nu eerst even hier... Wat toch een mooie wandeling zo op een stralend blauwe dag in maart!
  Je schrijft buishyacint maar bedoeld natuurlijk boshyacint... Die hebben wij ook bij onze gazebo (prieel) staan.
  De stengelloze sleutelbloemen doen ons denken aan de eerste lente in Italië toen we in het voorjaar rondreden in de buurt van Asolo waar wij woonden. Dat is maar een uurtje van Venetië in de foothills of the Dolomites... Heel mooie herinneringen aan die gele waas die we daar zagen; zó mooi dat we dat voor altijd op ons netvlies hebben!
  Dank voor de prachtige foto's en het altijd delen met je lezers.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Mariette, het is echt buishyacint.
   Het lijkt mij ook een prachtig gezicht zo'n gele waas in de uitlopers van de Dolomieten.

   Verwijderen
  2. Ja, dat was ook mooi! Heb net op google.nl even gekeken en inderdaad wordt die onder die naam vermeld. Weer wat geleerd dus! Geniet van jullie lente.
   Liefs,
   Mariette

   Verwijderen