zaterdag 27 mei 2017

Op de fiets naar Cortenoever

Toen wij woensdagmorgen, iets voor twaalf uur, op onze fietsen stapten, was het bewolkt en windstil. Wij fietsten richting Zutphen en onze bestemming was pannenkoekbakkerij Reuvershoeve. Onderweg waren er enkele pauzes, zoals bij een veulen, een ree, B&B de Smidse en Huis Voorstonden.Na het nuttigen van een heerlijke pannenkoek (ik de hartige Normandi en mijn man de zoete Cranberry Hill) fietsten wij verder naar Cortenoever bij Brummen. In de verte zagen we Zutphen, maar die stad lieten we links liggen. We bleven aan de Veluwse kant van de IJssel. Bij de brug passeerde net een plezierboot. Wij fietsten onder de brug door en kwamen in Cortenoever, een prachtig gebied in de kronkelwaarden van de IJssel. De afgelopen jaren werd hier druk gewerkt aan het verleggen van de dijk met als doel de rivier meer ruimte te geven. Wij fietsten over het nieuwe fietspad dat aangelegd is op de oude dijk. Voorheen bestond de dijk grotendeels uit gras en graasden er schapen. Aan het begin staat het nieuwe gemaal Laag Helbergen.
Het nog bijna smetteloze fietspad was aan beide zijden geflankeerd door een mix van fluitenkruid en boterbloemen. Tussen het fietspad en de IJssel graasde een grote groep paarden. We passeerden de imposante Havezate Laag Helbergen en het in verval geraakte Kasteel Reuversweerd dat bekend staat als het spookkasteel. Het staat te koop of is inmiddels verkocht. 


Ik heb een mooi filmpje geplaatst van Hoeve Laag Helbergen en een link naar een verhaal over Landgoed Reuversweerd. 
http://landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/oral-history/landgoed-reuversweerd-ja-ja-cortenoever-dat-goeie-grond-en-zeelucht/

Bij de IJssel zagen we ganzen met hun jongen. Het leek wel alsof ze op de uitkijk stonden. Er kwam een plezierboot aan, het was dezelfde als die we bij de brug zagen. Terwijl de ganzen nog bleven kijken, fietsten wij huiswaarts.


Een interessante film over de dijkverlegging.

Informatie: 
http://www.reuvershoeve.nl/
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2012/03/b-de-smidse-in-voorstonden.html
http://www.smidse-voorstonden.nl/
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2015/10/wandeling-op-landgoed-voorstonden.html
http://www.voorstonden.nl/

5 opmerkingen:

 1. Nederland is mooi he ?!...fijne week liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een prachtige fietsroute ..en weer zo mooie foto's
  ik heb er weer van genoten ...( dat mis ik soms wel hoor zo lekker
  fietsen in de mooie natuur ) heel veel groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie route. Heerlijk genieten. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk tochtje... Oh... en dat vervallen buitenverblijf... je ziet het zo voor je als droomwoonhuis...én dan komen jullie heerlijk tijdens zo'n fietstochtje theeleuten... of koffie...;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig en wat een bijzondere Havezate, alleen al door zijn vorm. Weer heerlijk meegenoten van jullie tocht!

  BeantwoordenVerwijderen