maandag 10 juli 2017

Airborne Museum Hartenstein en de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek

Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek vertelt het verhaal Operatie Market Garden dat plaatsvond in september 1944.  Het plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery moest resulteren in een snel einde van de Tweede Wereld Oorlog. Geallieerde luchtlandingstroepen werden op 17 september 1944 achter de Duitse linies gedropt. Een onderdeel van het plan was dat de Rijnbruggen bij Arnhem op de Duitsers veroverd werden. De bruggen moesten bezet blijven, zodat het 30 th British Corps door kon stoten naar het Ruhr-gebied in Duitsland. De Duitse tegenstand was groter dan verwacht en de operatie mislukte met dramatische gevolgen. 

Villa Hartenstein was tijdens de Slag om Arnhem het Britse Hoofdkwartier.


Operatie Market Garden wordt op een duidelijke wijze in woord en beeld weergegeven.
Bij het betreden van Airborne Experience stap je letterlijk in de Slag om Arnhem.  Een behoorlijk indringende belevenis.


De tijdelijke tentoonstelling 'Moederliefde, Ella en Audrey' gaat over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra tijdens de Tweede Wereldoorlog.


De tweeling Tommy en Claude Gronert, 21 jaar, sneuvelde op 17 september 1944 tijdens de opmars naar de brug. Tommy liep voorop en raakte gewond, waarschijnlijk sneuvelde Claude toen hij zijn broer probeerde te helpen. Ze liggen naast elkaar begraven op de Airborne oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Op de begraafplaats liggen ongeveer 1750 soldaten begraven, waarvan de meesten gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem. Wij gingen naar de begraafplaats toe en in het register zochten we de grafnummers op van Tommy en Claude Gronert.Informatie:
http://www.airbornemuseum.nl
http://airborneatthebridge.nl/
http://www.cwgc.org/find-a-cemetery/cemetery/2063800/ARNHEM%20OOSTERBEEK%20WAR%20CEMETERY

4 opmerkingen: