zaterdag 27 februari 2021

Een schoolplaat

Eindelijk heb ik een zomer schoolplaat van W.G. van de Hulst gevonden. Deze schoolplaat is er ook in een winteruitvoering, maar mijn voorkeur ging uit naar de zomeruitvoering. Op de lagere school, waar ik heen ging (jaren zestig), hing deze schoolplaat in het klaslokaal. Er hoorden twee boekjes bij: 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. De verhaaltjes hadden betrekking op de mensen en dieren in verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld: de baas van de toren, de blinde man, de luchtballon, de tol, Bram met z'n natte broek, Fik, de schoenmaker en de lekke schoen, Hans en zijn hoepel, de domme kraai, een rare optocht en zieke Liesje.


Ik was al jaren op zoek naar deze schoolplaat. Ze worden wel regelmatig te koop aangeboden, maar de conditie van het linnen is niet altijd even mooi, vaak scheuren, verkleuringen of vochtvlekken. Ik heb nu een mooi exemplaar. De boekjes kreeg ik er bij. Ik ben benieuwd of mijn kleindochter, als ze oud genoeg is, de verhaaltjes en de schoolplaat ook leuk vindt. 

Informatie:
https://detantevantjorven.blogspot.com/2012/04/ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet.html
https://www.wgvandehulst.com/site/framejunior.html

13 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je hebt gevonden wat je zocht. Ik ken deze plaat niet, die hing niet bij mij op school.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige plaat hij hangt hier al jaren in de keuken en ik heb ook de boekjes erbij. Net als bij jou is het een aandenken aan mijn lagere school 2e klas hing hij en Juffrouw Doorn en die kon vertellen! Je kleindochter gaat het net als wij vast LEUK vinden. Geniet van je plaat fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze schoolplaten zeggen mij helemaal niks, maar wel heel fijn voor jou Willy dat je er nou eindelijk een naar je zin gevonden hebt. Er hingen wel schoolplaten in de klas maar kan me niet herinneren dat de non of juf daar iets over vertelden. Kon wel met open mond naar het 3 delig schoolbord kijken waar de nonnen op achterkant van 1 bord de mooiste tekeningen in kleur op zetten.
  Wat me van mijn lagere school wel altijd bij gebleven is zijn de schoolboekjes van To Hölscher De Zandmannetjes. Het steeds terugkerende motief was het harmonieuze vaak te idealistische voorgestelde gezin waarin veel werd gebeden en vaak naar de kerk werd gegaan,ze ademde de 'Roomsche' sfeer van toen in het zuiden des lands. Begrijpelijk met de nonnen voor de klas.
  Ook heb ik de boekjes 'Toen moeder ziek was' en 'Toen moeder beter was' van die zelfde schrijfster stuk gelezen als 10/12 jarige. Je brengt me wel op een idee,zal eens gaan zoeken of die nog ergens te koop zijn.

  Fijn weekeind en lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je eindelijk de plaat vond die zo graag wilde hebben. Ik herinner hem me niet van school, ik zat ook in de jaren ‘60 op school, maar herinner me eerlijk gezegd geen enkele wandplaat.
  Als jij naar je kleindochter net zo enthousiast bent als naar ons, dan gaan jullie straks samen genieten. Een fijn vooruitzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De aanhouder wint! Fijn dat je eindelijk een schoolplaat (en boekjes)hebt gevonden die naar je zin is. Leuk dat je er met je kleindochter van gaat genieten!
  Ik ken deze schoolplaten niet, bij ons hing er wel een plaat van een soort doorsnede van een sloot; zowel boven- als onderwater was er veel te zien. Maar de bijbehorende les(sen) kan ik me niet meer herinneren...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi al ken ik deze afbeelding niet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Willy,
  Dit getuigt weer eens dat de aanhouder wínt! Het mag dan een paar jaartjes duren maar je bent nu wèl in je sas met dit prachtige exemplaar. Inderdaad, wat kun je daar veel in zíen en met de boekjes erbij heerlijk voor je nazaten.
  Veel leesplezier voor de mini's.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zat ook in de jaren 60 op de basisschool maar deze hadden wij niet. Erg leuk lijken mij de verhaaltjes. Gelijk komen er wel herinneringen naar boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Was für ein schönes Plakat und was für eine tolle Erinnerung! Bei uns hingen immer Plakate von Pflanzen in der Schule und heute sind sie sehr gefragt und auf den Flohmärkten richtig teuer!
  Liebe Grüße
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig is ie. Fijn dat je er een gevonden hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die plaat ken ik ook en de verhaaltjes die werden voorgelezen, daar keek ik echt naar huis. Leuk om hem weer eens te zien. Ik denk dat ze wel bedoeld waren voor het protestants christelijk onderwijs.
  Hartelijke groet, Diewerke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige plaat Willy..
  W.G. van de Hulst ken ik van de boekjes die ik als kind elk jaar kreeg met kerst van de zondagschool.

  Ik was even weer terug, mooi.

  BeantwoordenVerwijderen