woensdag 30 juni 2021

De Kiekkaaste, Termunterzijl en de zeehondenkijkwand

In Nieuwe Statenzijl (Groningen), op de grens met Duitsland, bevindt zich de enige vogelkijkhut van Nederland die buiten de dijken staat. Deze vogelkijkhut wordt de Kiekkaaste genoemd en biedt uitzicht op de Dollard, waar de Eems uitmondt en zich vermengt met het water van de Waddenzee. De Kiekkaaste is te bereiken via een lang vlonderpad. Bij slecht weer wordt een bezoek afgeraden. Wij hadden prachtig weer. Je kunt vanuit de Kiekkaaste niet alleen vogels zien, maar met een beetje geluk ook zeehonden en bruinvissen. Helaas waren wij onze verrekijker vergeten, maar volgens andere bezoekers waren er geen zeehonden en bruinvissen te zien. 








Vanaf Nieuwe Statenzijl reden we naar Termunten, aten vis en reden door naar Termunterzijl aan de Eemsmonding. Wij wandelden langs het oude gemaal (nu museum) en het nieuwe gemaal, stonden op de dijk met uitzicht op de Eemsmonding, namen een kijkje bij de sluis (de Boog van Ziel) en de kleine jachthaven aan het Termunterzijldiep. Daarna dronken we iets op het terras van Teetied, eveneens aan het Termunterzijldiep. 










Vanaf Termunterzijl reden we naar het vlakbij gelegen bezoekerscentrum Dollard (toen nog gesloten i.v.m.corona). Vanaf de parkeerplaats wandelden we door een prachtig natuurgebied naar de zeehondenkijkwand aan de Eemsmonding. We hadden van te voren opgezocht wanneer we de meeste kans zouden hebben om ze aan te treffen, maar dat was natuurlijk geen garantie. Het was voor ons echt een verrassing toen we de zeehonden zagen. Zo dichtbij en zelfs zonder verrekijker goed te zien. 








Informatie:
https://www.visitgroningen.nl/nl/plekken/kiekkaaste
https://www.museumgemaalcremer.nl/
http://www.teetied.nl/
https://www.groningerlandschap.nl/natuur/bijzondere-plekken/zeehondenkijkwand/
https://www.groningerlandschap.nl/natuur/bezoekerscentra/bezoekerscentrum-dollard/

13 opmerkingen:

  1. Fijn dat de zeehondenkijkwand er weer staat. Prachtig stukje Groningen daar langs de Dollard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Willy,
    Dat was een erg mooi uitje en heerlijk in de frisse natuur!
    Jammer dat het mooie bezoekerscentrum gesloten was; wat toch een strop voor zovelen in de Horeca...
    Ja, zeehonden zagen we in Santa Cruz op de pier waar ze 's avonds op de balken klauteren en ook luid roepen. Een bijzondere, niet alledaagse belevenis! Ben er ook met Papa naar toe gelopen, net voordat het donker werd anders mis je het en slapen ze al. Papa vond dat ik toen te hard liep maar begreep het bij aankomst en was blij voor de gehaaste wandeling.
    Jammer van jullie verrekijker maar zulke dingen gebeuren. Wij maakten er altijd een 'spel' van als we goed en wel in onze vliegtuigstoel zaten en elkaar aan keken. Zo van, dat hebben we weer gered en nu op weg naar ons werk—wat zullen we nú weer vergeten hebben. Altijd wel iets!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch jammer van die verrekijker. Ik vergeet hem ook altijd. Maar wat is het mooi daar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi daar en leuk dat jullie toch nog zeehonden zagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat mooi zeg... Voor ons een heel eind weg, maar wel leuk om daar eens te kijken en bv een overnachting te doen. Je foto's laten een heel mooi gebied zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijke vakantiedag mogen wij met jullie meebeleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je had een leuke tour. Bedankt voor de geweldige foto's ... Ik heb zin om op vakantie te gaan, zee en grote open ruimtes :-))) Met vriendelijke groet Viola

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja een mooi stukje Groningen waar jullie waren!!!
    Herinneringen voor mij want bijna mijn geboortegrond wat enkele kilometers verderop ligt in Delfzijl.
    Dank je wel voor de prachtige foto's en herinneringen die boven kwamen bij deze bekende plekjes. Al was de vogelkijkhut er toen nog niet.
    Goed weekend!
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wederom een feest van herkenning, mooi Groningen! Als je er nog eens bent, ik kan je de kibbeling bij De Remise in Termunten aanraden. Geen aandelen, gewoon heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Moon, ja, daar hebben we gegeten, ook in december 2018, o.a. kibbeling. Heel lekker!

      Verwijderen
  10. Wat is Groningen toch mooi hè. Echt genieten van ons eigen land. En lekkere kibbeling eten is helemaal fijn.

    BeantwoordenVerwijderen