dinsdag 18 april 2023

Gedenkplaats Esterwegen

Gedenkstätte Esterwegen is een herinneringscentrum voor alle 15 Emsland kampen en hun slachtoffers. In het informatiecentrum zijn een aantal tentoonstellingen. De hoofdtentoonstelling gaat over de geschiedenis van de Emsland kampen van 1933-1945. In het middelpunt staan de ervaringen van de gevangenen tijdens de zware dwangarbeid in de veenontginning, turf- en wapenindustrie en het leven en lijden in de kampen. In de kampen waren naast strafgevangenen ook politieke gevangenen, door de Krijgsraad veroordeelde Duitse soldaten en verzetsstrijders opgesloten. Meer dan 20.000 mensen stierven in de Emsland kampen aan uitputting en ziekten (als gevolg van lichamelijke mishandeling) of werden door de SS of Wehrmacht-soldaten 'auf der Flucht erschossen'. Een andere tentoonstelling gaat over de kampen na de oorlog, deze werden o.a. gebruikt als interneringskamp door de Britse bezettingsmacht en als doorgangskamp voor vluchtelingen uit de DDR. Het buitenterrein geeft op verschillende manieren de sporen van het vroegere kamp Esterwegen weer. Een looppad van stalen platen verbindt de historische plek van kamp Esterwegen met een naburig stuk veen, dat symbool staat voor de plaats van de zware dwangarbeid. Indrukwekkend!























Informatie:
https://www.gedenkstaette-esterwegen.de/nederlands/

5 opmerkingen:

  1. Indrukwekkend,wij kwamen vandaag een monument tegen van omgekomen britse en australische vliegers. Allemaal ook heel jong nog . Het maakt je stil❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via de foto's krijgen we wat mee van de sfeer die daar hangt. Inderdaad indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Willy,
    Nog weer een van de vele interneringskampen...
    Wat een gruwelijke daden men begaan heeft tegen de mensheid!
    Het afnemen van iemand's vrijheid is al erg genoeg en dan nog dwangarbeid en folteringen is onbeschrijfelijk. Hopelijk wordt het goed bezocht en leren met name ook de jongere generaties te begrijpen wàt vrijheid eigenlijk inhoud.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Das ist schwere Kost liebe Willy den bedrückenden Eindruck nimmt man erstmal mit nach Hause, Wir waren letztes Jahr in Erfurt im Konzentrationslager das hat mich auch tief berührt.

    Liebe Grüße
    Kerstin und Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Indrukweekend! En ik vind het zo erg dat men er nog steeds niets van geleerd heeft. Oorlogsgruwelen zijn nog steeds aan de orde van de dag.

    BeantwoordenVerwijderen