dinsdag 7 april 2015

Museum Victor Hugo in Villequier

Aan de Seine in Villequier (Normandië) staat het huis van de familie Vacquerie. Hier is sinds 1959 het MUSEUM VICTOR HUGO gevestigd. Charles Isodere Vacquerie was kapitein en had later een rederij. Zijn zoon Auguste, schrijver en journalist, was een groot bewonderaar van de Franse schrijver, dichter, essayist en politiek geëngageerde Victor Hugo (1802-1885). Er ontstond een nauwe band tussen de beide families. Charles Vacquerie, een tweede zoon, trouwde met Léopoldine, één van de dochters van Victor Hugo. Ongeveer een half jaar later speelde zich een verschrikkelijk drama af. Op 4 september 1843 verdronk het paar samen met een oom en een neef. Dit gebeurde tijdens een bootongeluk in de Seine vlak bij het huis.
In het Museum wordt de nauwe band tussen beide families getoond en worden de carrières van Victor Hugo en Auguste Vacquerie gevolgd. Er wordt ook aandacht besteed aan Juliette Drouet, de minnares van Victor Hugo, en over zijn ballingschap naar Jersey en later Guernsey na de staatsgreep door Napoleon III. Daarnaast zijn er veel meubels, schilderijen, beelden, foto's, brieven en originele werken te zien. In de biljartkamer zijn wisselende tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek was dat "Juliette Drouet à Victor Hugo - correspondances" van Dominique Penloup.

De informatie was in het Frans, maar we kregen bij binnenkomst een Nederlandse tekst uitgereikt met beschrijvingen van de kamers.

Informatie MUSEUM VICTOR HUGO
Informatie JULIETTE DROUET À VICTOR HUGO CORRESPONDANCES


Bij het huis ligt een prachtige tuin. Bij aankomst, rond half elf, was het nog bewolkt, dat is op de eerste tuinfoto's te zien. Toen we het museum een uurtje later weer verlieten was het zonnetje inmiddels verschenen, daarom volgt hier nog een extra fotorondje van de tuin.We hebben een tijdje op het muurtje aan de Seine gezeten en daar koffiegedronken. Daarna wandelden we nog door de straatjes van Villequier. (Wordt vervolgd!)


MUSEUM VICTOR HUGO Villequier
ANDERE MUSEA VICTOR HUGO Parijs en Guernsey 
MUSEUM VICTOR HUGO Vianden (Luxemburg)

15 opmerkingen:

 1. Beste Willy,
  Mooie omgeving, mooie woning en al maar wat een menselijk drama eigenlijk. Als je je dat probeert voor te stellen in die tijd, wat een onmacht.
  Altijd weer reuze interessant om hier te komen.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willy , ik geniet altijd van je reisverhalen en mooie foto's. Door een handicap kan ik niet veel, maar via jouw reportages kom ik overal! Groeten, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Dank je wel Annemarie.
   Fijn dat dit allemaal mogelijk is dankzij het internet.

   Verwijderen
 3. Hallo Willy,
  Wat een prachtige rondleiding hebben we weer gehad en wat een verhaal steekt er achter!
  Ik heb weer genoten van alle moois op je prachtige foto's!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Willy,

  Goh, dat was weer een hele bijzondere rondleiding, dank, prachtig! Ik krijg meteen ook weer zin om kattesnor te gaan zaaien, wat zijn dat toch een mooie bloemen ... en volgens mij groeien die in Frankrijk het best, daar zie je in de zomer altijd van die enorme bloemen van.

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, dit is echt snoepgoed voor het oog! Even genieten. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel voor dit stukje verleden, altijd fijn om zoiets te lezen met prachtige foto's erbij.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's van een mooi museum. Het is dan ook prachtig gelegen zo aan de Seine.(En de camping is vlakbij). Leuk om het museum weer te zien.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, Willy verschil moet er zijn....
  jullie hadden uitzicht vanaf het muurtje en de familie die dit prachtige huis met tuin bewoonde vanuit elk venster.
  Maar wie van beide nou het gelukkigste in het leven staat en stond is voor mij niet moeilijk te raden;-)

  Wanneer ik het leven van Victor Hugo zo eens doorneem heeft hij niet enkel een rijk leven gekend(waaruit hij de mens veel nagelaten heeft)maar ook een met veel ellende en familie tragedie.

  Het Téte-a-Téte bankje op je foto zal in die tijd vast veel gebruikt zijn om discrete gesprekken te voeren tussen twee mensen zonder de veronderstelling van intimiteit.........oei,oei...als die bankjes eens spreken konden;-)

  Wij bezochten lang geleden Victor Hugo museum in Vianden,dit museum werd in 1935 opgericht in het gereconstrueerde huis, dat de dichter in 1871 bewoonde. Het werd ter gelegenheid van de 200e geboortedag van Victor Hugo gerestaureerd. Het toont zijn leven, zijn literaire en artistieke prestaties, en zijn uitstraling in zijn relatie tot het Groothertogdom Luxemburg.

  Fijne dag en lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ger, dit museum zal ik er bij vermelden.

   Verwijderen
 9. Ik heb weer even bij je bijgelezen en gekeken. Nou ja, even ...... je laat zoveel moois en interessants zien, dus ik had wel wat tijd nodig.
  Jouw blog is gewoon een heel naslagwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer heel mooi zag nu ook dit ik bij je kan pinnen heb al vaak gedacht ooo die foto zou ik wel willen bewaren en dat kan nu LEUK!
  lieve groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's met een mooi verhaal: zo ben ik weer wat wijzer geworden!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige rondleiding, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen