zondag 12 april 2015

Kom in de Kas

Op de website van Kom in de Kas las ik dat het jaarlijkse evenement, waarbij glastuinders een dag hun deuren openen voor publiek, al sinds 1977 bestaat. Ik zal maar meteen eerlijk bekennen dat het gisteren ons eerste bezoek was. In de regio Stedendriehoek waren 7 bedrijven geopend, 5 kwekerijen en ook 2 melkveehouderijen. Er was een fietsroute van 25 km langs de deelnemende bedrijven. De weersverwachting was regen, dus het leek ons verstandig om met de auto te gaan. Toch waren er ook veel bezoekers met de fiets. Wij bezochten 3 kwekerijen. Van twee bedrijven heb ik hieronder foto's geplaatst. Als eerste een bedrijf met rotsplantjes, perkplanten en selaginella's. Als tweede een bedrijf met geraniums en eenjarige zomerbloeiers. Wij vonden het leuk om eens in de bedrijven te kijken en de werkwijze te zien. Vandaag is er ook nog KOM IN DE KAS, maar de bedrijven in de regio STEDENDRIEHOEK waren alleen gisteren geopend.


Rotsplantjes worden met de hand verspeend.


Deze plantrobot was niet in werking, maar kan automatisch tussen de 15.000 en 22.000 planten per uur verspenen.


Een berg potgrond bestemd om de automatische oppotmachine mee te vullen.


Die oppotmachine vult de bloempotten met potgrond. Ik kon er niet inkijken, maar met het fototoestel boven mijn hoofd is het toch gelukt. 


Onkruid gedijt niet alleen buiten in de tuin, maar ook in de kas. Hier is men bezig met het verwijderen ervan. 


Dat onkruid verwijderen gebeurd ook op de knieën.Met z'n drieën stekjes knippen van de selaginella's is toch gezelliger dan alleen.


Stekjes planten.Wel liggen, maar niet luieren. Er wordt hard gewerkt, want ook hier groeit onkruid.
Er is ook kleur in de kas, zoals deze vlijtige liesjes en afrikaantjes.Bij dit bedrijf is er tijdens Kom in de Kas een koffie/thee gelegenheid ingericht en er liggen kleurplaten voor de kinderen.


En er is een verkoopkraampje met plantjes.


Bij de tweede kwekerij zien we het eerst de geraniums, roze, rode en witte.
Bij hanggeraniums worden stokjes geplaatst ter versteviging, ook dat is een liggend werkje.Deze meneer vertelt over het verdelen van de potten d.m.v. de uitzetgreep. Met dit apparaat kan hij een rij van 12 potten oppakken en door het inknijpen van de stang verspringt een deel. Zo ontstaat er meer groeiruimte voor de planten.
Petunia's.


Brachyscome.


De oppotmachine.


De stickermachine voorziet de bloempotten van een barcode.


Een halve dag was te kort om alle bedrijven in deze regio te bezoeken, maar volgend jaar gaan wij weer naar KOM IN DE KAS

22 opmerkingen:

 1. Nou dat is een informatieve post. Leuk zo'n kijkje in de kas, je hebt geen idee wat er allemaal bij komt kijken, veel handwerk, maar ook grote machines.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was een leuke dag, Willy!
  Vaak sta je er niet bij stil hoeveel er komt kijken voordat zo'n potje in de winkel komt.
  Je hebt ons een mooi inkijkje gegeven.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien, en wat een werk is het nog. Ik had geen idee.
  Bij ons in het dorp en omgeving is het ook elk jaar,alleen op zaterdag dan .

  Groetjes Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat schitterend om te zien

  Groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ziet het er geweldig uit ! Ik ga dit ook een keer bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk zeg, jullie hebben vast je ogen uit gekeken. Dat liggend werken is wel een uitvinding maar lijkt me toch erg vermoeiend, maar ach, ze zijn nog jong......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Al heel wat keren hebben we zo'n bedrijf bezocht. Altijd erg leuk. We hebben bij ons in de buurt ook kassen, die allemaal verschillende producten telen, groente, bloemen en planten. Maar dit jaar deed niemand hier in de buurt mee. Maar misschien volgend jaar, dan ben ik weer van de partij.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te zien :o))
  Mijn twee oudste zoons hebben ook een paar jaar een bijbaantje in een kas gehad en die vonden dat erg leuk om te doen !
  Vorig jaar hadden ze ook zo'n open dag t shirt ... maar ben zelf ook nog nooit geweest ...

  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heel interessant om te zien mooie reportage

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vandaag zag ik onderweg ook een verwijzing naar een kas die open was, helaas was ons programma vandaag al volgeboekt. Mijn zomerplanten haal ik ook altijd in de kas, ik vind al die velden vol planten elke keer weer mooi om te zien. Leuk dat jullie zo genoten hebben.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou eerlijk gezegd ben ik ook nog nooit ...
  Ik ben verbaasd te zien dat het zo geautomatiseerd kan allemaal
  Krijg helemaal zin in plantjes kopen :D

  Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke reportage heb je er van gemaakt zeg, het was vast ook leuk om dat allemaal te zien!
  Ik kwam met mijn moeder wel eens in de kas om zomerplantjes te kopen maar hier in de buurt zijn ze niet.

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk dat je daar geweest bent en er zo´n mooie reportage van hebt gemaakt. Ik woon midden tussen de kassen en ben nog nooit naar ´Kom in de Kas´ geweest, maar heb wel op verschillende grote tuinbouwbedrijven rondleidingen gehad. Altijd zeer boeiend om mee te maken hoe er gewerkt wordt.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier op het dorp was het gisteren ook maar helaas was ik aan het werk. Leuk om via jou weer eens heel andere teelt te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Willy. Er komt nog heel wat bij kijken bij die eenjarige plantjes.Ik had er geen idee van. Leuk.Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste Willy,
  Als tuindersdochter genoot ik uiteraard zéér van deze post. Al hadden wij geen bloemen, dit lijkt me ook wel mooi om te doen. Ja, en altijd is het arbeidsintensief en het eeuwige gevecht tegen onkruid; waar ook ter wereld! Ik zou graag gezien hebben hoe ze die lig-lorries bewogen. Hoe zetten ze zich af of trekken zichzelf voort...?
  Mooi schoon ook nog, met name in the thee/koffie afdeling. Erg mooi opgezet en bedankt voor jou veelzijdige en àltijd weer boeiende rapportages. Met plezier kom ik hier altijd.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk om zo een kijkje in de kassen te nemen. Ondanks alle machines nog heel veel handwerk dus. Mooie foto's, krijg helemaal zin in de zomer :) Fijne dag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tof dat je ons ook mee laat kijken naar deze kant van het verhaal van de plantjes in de kassen. Je maakte weer hele mooie foto's.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk zeg! Het roept herinneringen op aan de tijd dat ik werkzaam was in een klein tuincentrum. Dit was ontstaan uit een kwekerij en in die periode waren ze nog verbonden met elkaar. Die geur in de kwekerij vergeet ik nooit, helaas is dat allemaal al weer lang voorbij (sprak deze ouwe muts, haha!!).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Erg leuk om te zien! Ik had er eigenlijk geen idee van...
  Wat een slim idee om liggend onkruid te verwijderen.., zo houd je het ook wat langer vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik moet bekennen dat ik nog nooit naar "Kom in Kas" ben geweest. Zie veel jonge lui in de kassen aan het werk.Mooie reportage heb je er van gemaakt. Mocht je in de polder komen zou een kijkje in de orchideeënhoeve een aanraden zijn. Daar kun je bijna elke dag een kijkje in de kassen nemen. Echt een aanrader. Naast de orchideeën die je kunt zien in prachtige aangelegde natuurlijke omgeving heb je een vlindertuin en exotische dieren

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Willy,

  Ja, dat is wat hoor, de tuinbouw, de kassen! Miljoenenbedrijven, gevanceerd, je kijkt je ogen uit. Wij hebben vijf jaar in Nootdorp gewoond, waar ze veel orchideeën, tomaten en komkommers kweken. We kregen wel eens een uitgebreide rondleiding en er gaat een wereld voor je open ... Ik wist bijvoorbeeld niet dat orchideeën zo heerlijk geuren: een kas vol Cymbidiums, heeeeeeerlijk!
  Leuk om dit te zien ook, dank je wel!

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen