zaterdag 18 april 2015

Terug op Marken

Ons vorige BEZOEK AAN MARKEN was in de zomer van 2009. Woensdag bezochten wij het wederom. Toen wij om kwart voor elf arriveerden, vertrok er net een bus met toeristen die Marken al hadden bezocht. Marken is niet zo groot dat je er een hele dag zult verblijven, maar je kunt je er wel een aantal uren vermaken. Bijvoorbeeld naar de vuurtoren op de oostelijke punt, over de dijk wandelen, iets eten en drinken bij één van de kraampjes of op een terrasje bij een café of restaurant, de souvenirwinkel en het huisje van Sijtje Boes, de winkel van Ma Korving, het stoffenwinkeltje van familie Visser, het klompenfabriekje, met de boot naar Volendam, wandelen door de straatjes met de groen geschilderde houten huizen, de kerk bezichtigen of het museum bezoeken. Het MARKER MUSEUM bevindt zich in zes historische woningen. Eén woning is ingericht zoals een vissersgezin vroeger leefde. Er is een grote collectie van klederdracht, handwerk en gebruiksvoorwerpen. Verder zijn er schilderijen, foto's en een film over de geschiedenis en klederdracht van Marken. Elk jaar wordt het museum grotendeels opnieuw ingericht en worden er spullen uit de grote collectie getoond. Dit jaar wordt er extra aandacht besteed aan het vrouwen en mannen handwerk, zoals borduren, haken, breien, houtsnijwerk, netten en fuiken maken, en volksschilderkunst. Het museum is niet groot, maar er is wel veel te zien. Je ontdekt ook steeds weer iets nieuws in deze kleurrijke collectie. Ik heb weer veel foto's gemaakt en kan het allemaal nog eens rustig bekijken. 


In de vitrines ligt 18e en 19e eeuws borduur-, brei- en haakwerk (van het haakwerk helaas geen foto). Shetlands breiwerk, gebreide mouwtjes en boorden. Geborduurd mannen- en vrouwenhemd, geborduurde schouderdoekjes met akertjes en geborduurde slopen. Een geborduurd mutsje uit 1787, een geborduurd babyschorteldoek (schort) en bauwtje (borstlapje). Boven de vitrine hangen schilderijen van Marker meisjes. Het meisje links heeft een breiwerkje in haar handen.

Hieronder zie je vernaaide linten. Een vernaaid lint is een onderdeel van de hoofdbedekking van de Marker vrouwendracht. De linten zijn hier nu goed te zien, maar ze worden onder de kap gedragen en zijn dan bijna niet zichtbaar. Zo zijn er ook geborduurde keelbanden in verschillende kleuren, keelbanden met initialen voor de kinderen, geborduurde kraagjes en entjes voor langs de hals en mouwen van hemden, geborduurde achterbanden voor de boezel (schort), geborduurde platen voor op de witte boezel. Je ziet deze onderdelen allemaal op de in klederdracht gestoken poppen terug.

Een kijkje in de woning van het Marker vissersgezin. Het Pronkbed met de geborduurde slopen. Op de voorgrond beschilderde spanendozen. Op de klok ligt een geborduurd klokkleedje.

Prachtige beschilderde spanen dozen voor het bewaren van losse onderdelen van de klederdracht.


In het overige deel van het museum staan nog meer poppen in Marker klederdracht opgesteld. (Helaas zijn niet alle foto's scherp.)

Voordat we Marken verlieten, liep ik nog even bij de souvenirwinkel van Ma Korving naar binnen. Er zijn prachtige klederdracht onderdelen te koop.
VVV WATERLAND
ROND MARKEN
MARKER MUSEUM

Bij Annette, blog KANEELTJE, zag ik prachtige verslagen van haar bezoek aan Marken op 10 april 2015. Er was toen een ontmoetingsdag van de deelneemsters aan de E-CURSUSSEN "HANDWERKEN VAN HET EILAND MARKEN" van Margreet Beemsterboer. Eén van de hoogtepunten van die dag was de Marker pronkrol van Marcella, blog NUTTIG EN FRAAI. Zij maakte deze pronkrol n.a.v. van de 2e e-cursus. (Foto's van de uitgerolde pronkrol zijn te zien bij Annette.) 

26 opmerkingen:

 1. Al heel wat keren met de boot in Volendam en Marken gelegen. Moet je nu wel bekennen dat we 'nooit' in een museum daar zijn geweest. Dom, dom, dom... Kan ik wel zeggen. Weet niet of deze vakantie deze kant op gaan, ligt aan de wind. Mochten we er komen dan ga ik deze keer zeker het museum in.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marken moeten we zeker eens gaan bezoeken, als ik je foto's zo zie! Erg gedurfde combinaties gebruikten ze daar in de klederdracht. Broek in Waterland met al die mooi geschilderde houten huizen sprak mij ook al erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Willy,
  Nou zeg wat waren die vrouwen in Marken toch kunstenaars in het handwerk! En zóveel verschillende technieken, van kant, breien in prachtige steken en ook borduur- en kunstig naaiwerk. De spanen dozen zijn ook heel mooi. Je kunt er alleen maar véél bewondering voor hebben!
  Fijn dit hier weer te kunnen bewonderen en hartelijk dank.
  Liefs en fijne zondag.
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi de foto van het schilderij van het sokken breiende meisje en die vernaaide linten ook super mooi!
  fijne zondag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's van Marken! Bij ons laatste bezoek aan Marken was het museum gesloten. Maar wat is daar veel te zien! We moeten toch maar weer eens een bezoek aan Marken en het museum brengen.
  Fijne zondag, Will

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat heerlijk dat ik vanuit mijn luie stoel in Zweden even mee kan genieten van een stukje van mijn geboorte land
  Ben vaak op Marken geweest, maar nog nooit in het museum, genieten dus
  Groetjes vanuit Zweden en een fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je een geweldige reportage gemaakt Willy. Wij waren een paar jaar geleden op Marken maar dat was denk ik in de verkeerde tijd van het jaar want het was er doodstil, helemaal geen gezelligheid van terrasjes enzo. Ik moet eens nakijken wanneer het was. Het museum hebben we ook niet gezien dus we moeten er weer eens naartoe. Dat moet in de planning. ;)) ook weer leuk. We waren wel in een lapjeswinkeltje natuurlijk, dat kon niet missen.
  Lieve groet van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een schoonheid allemaal. Wat een prachtige stoffen, kleuren, dozen. Het stoffenwinkeltje staat ook op mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig die klederdrachten en de handwerken in het museum. Kan me voorstellen dat je in het stoffenwinkeltje wel wat van je gading gevonden zult hebben. Ik ben wel eens op Marken geweest maar nooit in het museum.
  Een prachtige reportage weer hoor, met de was aan de lijn en lekkere warme dekentjes op de terrasstoelen voor als het te fris wordt, echt Hollandse gezelligheid.
  groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke post, ik ben al jaren niet meer in (op) Marken geweest. Het museum ziet mooi uit met een uitgebreide tentoonstelling van de klederdrachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank je wel voor dit uitgebreide verslag van je bezoek aan Marken.
  Heb de e-cursus van Margreet Beemsterboer gedaan,maar was niet in de gelegenheid om naar de bijeenkomst te gaan.Nu toch veel foto's gezien van Marken.
  gezellige zondag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk om bij jou na te genieten van mijn bezoek aan Marken. Ik zie dingen die mijn ogen niet zijn opgevallen.......raar hoe iedereen anders kijkt. Lief dat je een link plaatst over de pronkrol van Marcella!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldige reportage heb je gemaakt, ben er al vaak geweest en als ik deze foto's zie geniet ik er weer opnieuw van. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. What a feast for the eyes this was! Thank you. I truly enjoyed this "visit".

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O jeetje, daar moet ik toch ook echt eens naar toe, om de Hollandse genen te laten jodelen ;) Leuk hoor, dank je wel weer voor de uitgebreide rondtour!!!

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een boel mooie foto's een echte geniet post........hoor...!...fijne zondag liefs Ria....x!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een heerlijk uitgebreid verslag, bij annette las ik dat je naar marken was geweest. Dus keek ik steeds even om een hoekje of je al wat liet zien.
  Hoopte op plaatjes maar dit is boven verwachting, alsof ik er zelf was, dankjewel.

  ((((Zwaaiii)))....MM

  BeantwoordenVerwijderen
 18. heerlijk Hollands zo om te zien mooi verslagje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben er nog nooit geweest. Lijkt een aanrader. Misschien combineren met een bezoek aan mijn nicht in Den Helder. Groet, Dientje.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een mooie foto's bedankt. Ik heb ervan genoten. wil er deze zomer ook een keertje heen omdat ik 10 april er niet heen kon wat ik erg jammer vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een leuk verslag van een plaatsje waar ik wel geweest ben maar al lang geleden! Te lang......
  Mooie foto's ook, bij de plaatselijke VVV mogen ze je wel sponsoren!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een mooie Post weer ..jammer dat ik zo kort in nederland was ..
  het is al weer lang geleden dat ik ooit in Marken was ....en wasook nog zo jong
  dan heb je toch een andere kijk op de dingen ....dan ben je ook helemaal niet
  geintresseerd in klederdracht ....en nu vindt ik het prachtig om te zien ...
  wat een handwerk ..en die beschilderen dozen ..schitterend !!!
  Ik heb weer genoten van je blog ..

  een lieve groet ,nieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat heb je weer een prachtige foto's gemaakt. Kan uren naar die onderdelen van de dracht kijken. Zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dat was een flinke rondleiding! Prachtig al die foto's en wat is er dan op zo'n klein eiland veel te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Altijd weer leuk, Marken. En zeker met mooi weer. Wat is er dan op zo'n klein stukje Nederland veel te zien en te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een prachtige foto's van je bezoek aan Marken! Ik ben er ook ooit geweest, maar dat is alweer zolang geleden, ik kan me er weinig van herinneren. Een nieuw bezoek is het zeker waard, zo te zien. Wat zou er niet allemaal uit onze handen voortkomen als we geen www en tv zouden hebben. Wat een uren werk moet er in die klederdracht zitten. Dank voor je mooie rondleiding!! En nog een fijne zondag, ik ben nu alweer benieuwd waar je heen zult gaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen