maandag 6 april 2015

Tjalf SparnaayGisteren, eerste paasdag, tikten wij een eitje! Of beter gezegd een mega ei. Dit ei werd geschilderd door kunstenaar Tjalf Sparnaay. Zijn schilderkunst noemt hij megarealisme. Het zijn behoorlijk opgeblazen stillevens. De schilderijen laten je met andere ogen kijken naar hele gewone alledaagse dingen. Veel schilderijen hebben eten als onderwerp, dat kan een spiegelei zijn, een broodje gezond, een bakje patat, een fles ketchup, een glazen kom met sla, een broodje kaas of een gebakje. Er zijn ook schilderijen met onderwerpen als, de afwasmachine, een Barbie, vrouwenhanden, knikkers, bloemen en herfstbladeren.


Tjalf Sparnaay was sportleraar. In zijn vrije tijd trok hij er met zijn fototoestel op uit om alledaagse dingen te fotograferen. Het schilderen leerde hij zichzelf aan. Hij werd geïnspireerd door het werk van Carel Willink en later door het Amerikaanse fotorealisme. Nu is het niet zo dat een foto exact nageschilderd wordt. Hij maakt van een onderwerp veel foto's en zoekt daar de mooiste details uit. Zijn schildertechnieken zijn als die van  de 17e eeuwse meesters Rembrandt en Vermeer. Van een zelfportret van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer heeft hij ook bijzondere schilderijen gemaakt, beiden zijn verpakt in plastic met een prijssticker van enkele euro's. Je krijgt de neiging om de sticker er af te peuteren en het plastic te verwijderen, zo echt lijkt het.


De tentoonstelling CLOSER - HET MEGAREALISME VAN TJALF SPARNAAY is alleen vandaag (6 april) nog te zien in MUSEUM DE FUNDATIE in Zwolle.

Op de website van TJALF SPARNAAY kun je zijn werk bekijken en er staan ook een aantal interessante video's. 

21 opmerkingen:

 1. Stond op ons verlanglijstje maar is helaas door de afstand en de volle agenda niet gelukt ! Kan gelukkig bij jou nog een stukje meegenieten !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker eitje.. en het plastic ja inderdaad...
  Nog een fijne paasdag!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een keer een interview met hem gezien in de TVshow. Prachtig!
  Mooi dat jij het nu in het echt gezien hebt.
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Esther, het interview heb ik alsnog via zijn website kunnen bekijken.

   Verwijderen
 4. Wat laat jij schitterende schilderijen van Tjalf Sparnaay zien, jammer genoeg is Zwolle wel een eindje van De Bourgogne af, maar leuk dat ik op zijn website kan kijken. Dank je voor het delen van deze mooie en paas-toepasselijke foto's :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super tentoonstelling
  Groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige schilderijen, leuk dat je er zo veel van weet te vertellen, ik vind het altijd interessant om te weten hoe iemand zijn schilderijen maakt, Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige schilderijen, wat een talent en wat bijzonder dat hij de alledaagse dingen en etenswaren zo mooi weet vast te leggen. Ook de schilderijen - 'in plastic verpakt' - zijn geweldig.

  Fijne dag nog Willy. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een bijzondere schilderijen, zie ze voor het eerst :o))
  Net wat je schrijft over de folie en het prijsstickertje ...net echt :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze zijn idd erg mooi en erg echt. Heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk dat je over Tjalf blogt! Hij was de gymleraar van mijn broer (+/- 30 jaar geleden). Ik weet dat hij als kunstenaar maar vooral als mens veel indruk op mijn broer (en z'n vrienden) heeft gemaakt. Echt iemand aan wie je je op kunt trekken.
  Ik geniet nog altijd van je blogs!
  Liefs, Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anouk, dank je!
   En ik geniet altijd van de prachtige poppen die jij maakt.

   Verwijderen
 11. The next time we visit The Netherlands I am going to ask you for day trip suggestions. This artist and his exhibition in Zwolle were so near us, but we did not know about. Jammer!!! But thanks for sharing. Linda@Wetcreek Blog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Linda, laat maar weten zodra je weer in Nederland bent! ;)

   Verwijderen
 12. Wat een geweldige foto's. Wel jammer dat ik er net meer naar toe kan. Maar daarom juist bedankt voor het delen.
  Groetejs El

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij zijn vanmiddag geweest, ik vond het prachtig!! Maar druk, viel niet mee om een foto te maken. Jij was vast direct na openingstijd, ziet er zo rustig uit. Maar het was zeker de moeite waard. Fijne avond nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Simone, wij waren direct na openingstijd, maar het begon wel vrij snel vol te lopen. Ik ga dan ook niet uitgebreid de tijd nemen om foto's te maken.

   Verwijderen
 14. Heel bijzonder om gewone dagfelijkse dingen op een schilderij te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een bijzondere schilderijen! Fijn dat ik op deze manier toch heb kunnen zien.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie blog heb je er over geschreven! Wij kwamen er pas laat achter dat deze tentoonstelling er was, maar we waren nog op tijd en vonden het indrukwekkend en prachtig om in het echt te zien. Groetjes van Sandra

  BeantwoordenVerwijderen