maandag 30 december 2013

Broodpap, een feestmaaltijd!

Als kind at ik graag broodpap. Ik vond het dan een echte feestmaaltijd. Het is jaren geleden dat ik het zelf gemaakt en gegeten heb. Broodpap is volgens mij het lekkerst als het gemaakt wordt van oud wittebrood. Wij eten altijd bruinbrood, daarom maak ik het eigenlijk nooit. Met kerst hadden we stokbrood in huis. Er was nog een hoeveelheid van over. Ik dacht meteen aan broodpap.


Gistermiddag, na de wandeling, hebben we het gegeten als lunch. Wat hebben we er heerlijk van gesmuld. Alle drie de bordjes waren helemaal schoon gegeten.

Bereiding broodpap:
Breng 1 liter melk met 50 gram suiker en 80 gram rozijnen aan de kook. Voeg 175 gram dobbelsteentjes brood toe en laat de pap al roerend 5 tot 10 minuten koken. Serveer de broodpap met kaneel (en klontje boter). Eet smakelijk!


Er staat nu weer gewoon bruinbrood op tafel, dus voorlopig geen broodpap meer. Toch heb ik even gezocht naar andere recepten met brood. Wat vind je van broodpap met speculaas, krentenbolpudding met appel en hazelnoot, broodpudding met banaan. Er zijn genoeg recepten te vinden op internet.

38 opmerkingen:

 1. Het ZIET er goed uit Willy maar vroeger vond ik het vreselijk!!
  Kokhalzend moest ik het opeten van mijn moeder, haha.
  Gelukkig dat smaken nog steeds verschillen.
  Een heel goed Nieuwjaar gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh heerlijk ,ben ook gek op alle soorten papjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat wil ik weleens proberen, ik ken het alleen van horen zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben normaal niet zo papperig ;-)
  Maar met kaneel enzo ga ik het evt toch is proberen...
  Fijne jaarwisseling !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk lijkt me dit! En aangezien we dol zijn op papjes en er nog ruim een half witbrood over is.. :) Dank je wel voor het recept Willy!! Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Smaken verschillen. Kreeg dit altijd bij mijn oma. Geen pretje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat klinkt heel aardig, wie weet probeer ik het nog eens.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij aten het vroeger thuis ook hoor....met een gezin met 6 kinderen kwam het nog wel eens op het menu...mijn moeder deed er nog custard door.....zo lekker...liefs fijne jaarwisseling...Ria..x !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het jaren geleden eens in Amerika gegeten bij vrienden, en dat vond ik ook heerlijk. Heb nog steeds het recept maar net als jij eten wij ook altijd bruinbrood
  Ik wens je een heel voorspoedig en gezond 2014
  Lieve groet van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik maak nog wel eens broodpudding voor een vriend die daar dol op is! Vroeger werd er niets weggegooid en voor alle restjes was wel een of ander recept!

  Een heel gezond, voorspoedig en creatief jaar wens ik jou!

  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lekker recept voor Peter, vroeger moest ik het eten omdat dit de enigste manier was dat ik melk binnen kreeg. Ik walg er nu nog van, voor Peter zal ik het vandaag nog maken, hij zal ervan smullen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh.... heerlijk broodpap!
  Maakte mijn moeder voor mij vroeger, net zoals wentelteefjes, deze werden ook van oud brood gemaakt.

  Heel fijn uiteinde en een goed begin!

  Lieve groet,

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind recepten van restjes altijd geweldig. Bij mij worden het meestal wentelteefjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit doet me weer aan mijn kinderjaren denken. Wij aten het regelmatig; heb er niet echt goede herinneringen aan... Wij noemden het bôle brij (fries). Later werden restanten brood verwerkt in een ovenschotel>> dat vond ik wel lekker.
  Toch leuk dat je hier een blog over schreef. Fijne dag.
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. het zal best lekker zijn maar ik zit te griezelen bij de herinneringen aan jaren geleden thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk lijkt me dat. Wij vermalen ons dagelijks oude stokbrood altijd tot paneermeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lijkt me niet lekker, maar smaken verschillen gelukkig.
  Groet Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Broodpap, heerlijk! Bij mijn schoolvriendin werd dat gegeten als toetje, dat was erg lekker. Zelf heb ik het nog nooit gemaakt, want ook wij eten bruin/volkorenbrood. Nu ik dit zo zie, krijg ik er zin in om het te maken.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Willy,
  Tja, zo lijkt het mij ook wel lekker. Alleen zelfde probleem, nooit wittebrood in huis. Ik ga gewoon eens een halfje wit halen om dit te maken, lijkt me heerlijk en heel erg voedzaam...
  Ik wens je een fantastische jaarwisseling en een heel erg mooi, gezellig en vooral gezond nieuw jaar toe...
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Willy,

  Ik moet je eerlijk zeggen dat als ik het zo ziet er een beetje twijfel bij mij is, maar wanneer ik de ingrediënten lees lijkt het mij toch wel smakelijk :-)

  Alvast de beste wensen voor een mooi en gezond 2014!

  Liefs van Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beste Willly,
  We zijn onze voorouders, de vrouwelijke tak, heel wat lof schuldig voor zoveel verrukkelijke recepten die tòch uit noodzaak en zuinigheid geboren zijn. Maar het is inderdaad erg lekker!
  Wij eten ook enkel bruin, veelgranen brood.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 22. als ik aan broodpap/pudding denk dan....deed mijn moeder er volgens mij iets van vanille pudding en appelmoes in en in de oven...????
  Zal het eens in de groep gooien op nieuwjaarsdag..misschien weten mijn broers of zus nog hoe het gemaakt werd...
  Ik wens jullie in ieder geval een heel gelukkig nieuwjaar toe!!
  en dat je me maar regelmatig nog de weg zult wijzen!!..;0)))

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heerlijk! In de opleiding voor kooklerares waren dit de gezelligste lessen: pappen. Aan het eind was iedereen helemaal zoetig en had de lerares een flinke pan hartige macaroni klaar. Nooit smaakte een eenvoudige macaroni met ham en kaas lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. lekker! en handig voor restjes brood. Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 25. O, die broodpap roept herinneringen op. Ik vind het trouwens ook wel lekker maar heb het na mijn jeugd nooit meer gegeten. Mijn moeder kocht alleen een wit brood in het weekend naast bruin brood. Van dat witte brood bleef altijd over en onveranderd aten we maandags als dessert broodpap. Mijn vader mopperde er altijd over. Toen ik naar de middelbare school ging, leerde mijn moeder me koken en mocht ik ook experimenteren. Vanaf die tijd maakte ik broodschotels, eigenlijk hetzelfde broodpap met rozijnen maar ook een paar eieren en dan in de oven. Dat waardeerde pa meer.
  Liefs, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mmm broodpap denk ook direct aan mijn vader die daar altijd van smulde... hij kreeg het altijd geserveerd als mijn moeder puntjes uitholde om eierragout broodjes te maken.
  Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2014!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mmm, ik ben gek op die oude recepten die mijn moeder maakte. In Noorwegen hadden ze steeds rijstepap als toetje in het hotel. Ik had dat wel 50 jaar niet meer gegeten, heb mijn vingers a=erbij afgelikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ja, broodpap, dat herinner ik me nog uit mijn kindertijd. Ik was er niet zo heel dol op, maar er was ook beschuitpap en dàt was dan wel weer lekker. Beschuitpap is iets zachter dan broodpap. Maar, als er oud brood was, dan waren wentelteefjes toch wel favoriet en die maakte mijn moeder heel vaak als we tussen de middag van school thuis kwamen om te eten. Wat een verwennerij vonden we dat!
  Leuk om zo wat herinneringen op te halen door jouw blogje :)

  Alle goeds voor het nieuwe jaar en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hoi Willy, aan broodpap bewaar ik niet echt fijne herinneringen! Zal niet verder uitwijden... Wel grappig dat jullie er zo lekker van gegeten hebben!
  Een heel gelukkig nieuwjaar samen!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. lijkt me heerlijk Willy! En de allerbeste wensen voor 2014

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat heerlijk, Willy! En, dank je wel voor het recept. Dat ga ik zeker ook eens maken.
  Ik wens je voor 2014 veel gezondheid, geluk en creativiteit toe en ik wens mezelf toe dat ik nog lang van je beide blogs mag genieten. Ze zijn echt leuk! Complimenten, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ziet er lekker uit! Zal ik eens proberen. Mijn favoriet was eigenlijk (en nog steeds) Karnemelkse Gortpap. Ik maak het nu zelf omdat het hier niet te koop is :)
  Wens je een heel goed 2014! Gezondheid en voorspoed!
  hugs, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb het nog nooit gegeten en het klinkt mij vier in de oren :-). Toch maar niet oordelen en eens proberen, dat zal ik zeker doen! Maar ja, ook wij eten altijd volkorenbrood, maar ik kan eens een witbrood bakken in het weekend.
  De beste wensen nog Willy!
  Groetjes,
  Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ieuw! Broodpap, dat at mijn vader altijd graag. En ik vond het zooooo vies. Nu griezel ik weer als ik jouw foto's zie.
  Gelukkig heb je meestal leukere foto's op je blog. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be. Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and will help you to receive more visits.
  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.
  I hope to see you there soon!

  BeantwoordenVerwijderen