zondag 29 december 2013

Oude bomenlaan weg

Vanmorgen gingen we een kijkje nemen bij de Vrijenbergerspreng in Loenen. Een plek waar we regelmatig wandelen en fietsen. De Vrijenbergerspreng met bijbehorende waterval is een druk bezochte plek. Als je vanaf de parkeerplaats aan de Loenenseweg richting waterval wandelde, dan zag je als eerste de prachtige oude bomenlaan langs de spreng. Hieronder een aantal foto's van het bericht DE GROOTSTE WATERVAL VAN NEDERLAND.
De laan bestond deels uit fijnspar en deels uit eiken. De fijnspar was aangetast door bruinrot. Dit had gevaarlijke situaties op kunnen leveren omdat de bomen spontaan om zouden kunnen vallen. De eiken hebben tijdens de groei te weinig licht gehad zodat zij niet vitaal genoeg en daardoor ook gevaarlijk werden. Het waterschap heeft de bomen gekapt en beuken terug geplant. Informatie WATERSCHAP VALLEI EN VELUWE.

Zo zag het er vanmorgen uit. Het is een heel ander gezicht. De beuken die geplant zijn hebben wel een flink formaat. Hopelijk duurt het niet al te lang voordat er weer een prachtige bomenlaan te zien is. 

15 opmerkingen:

 1. Een mooie plek waar ik in mijn jeugd vaak ben geweest. Na afloop aten we dan een ijsje bij de ijskraam op de parkeerplaats of bij een snackbar aan de Loenenseweg in het dorpje zelf.

  Het ziet er nu inderdaad heel kaal uit, dat is wel wennen! Het is te hopen dat de beukenbomen snel aantrekken en het beeld weer snel vertrouwd wordt.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Idd erg kaal zo, maar hopelijk straks weer net zo mooi als eerst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, wat kaal hè. Wij hebben het ook al gezien. Het zal vast wel weer mooi worden, maar nu is het maar vreemd.
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar aanleiding van je berichtje afgelopen zomer, zijn Luc en ik bij de grootste waterval geweest met tien nog de 'oude' laan.
  Wat een verschil!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat ziet er heel anders uit. En die beuken zijn zo bruin in de winter.( wij hebben een beukenheg ). Hopelijk gaan ze goed groeien en komt het bruine blad dan wat hoger, zodat je er onderdoor wandelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is wel even wennen, een heel ander gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit ziet er wel kaaltjes uit, zonder die mooie hoge bomen. Gelukkig zijn er wel al beuken aangeplant. Nu maar hopen dat er gauw weer een mooie bomen-laan zal zijn.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is zeker een ander gezicht.
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo dat ziet er anders uit zeg, even wennen!
  Maar ja als het gevaarlijk wordt kan het niet anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Willy,
  Ja, ook bomen kunnen ziek worden en de safety speelt natuurlijk wel een belangrijke rol!
  Een heel ander gezicht maar ik schat dat met 5 jaar groei het al héél mooi zal lijken!
  Een fijne jaarwisseling nog en alle goeds voor 2014!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een verandering ! Blijkbaar nodig, maar de sprookjessfeer is voorlopig even weg. Zal wel weer komen over een aantal jaren, hoor ! Een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2014 !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oeps.. da's wel even een ander gezicht.. Altijd jammer als er bomen gekapt moeten worden, maar soms is het niet anders. Hopelijk zijn deze nieuwe snel groot ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kan er niet tegen wanneer ik hoor en zie dat er bomen gekapt worden. Ik vind het heel erg. Ik vind het altijd heerlijk onder ze te lopen. Bij ons is iets dergelijks gebeurd. Ook met een mooi verhaal. Begrijpelijk tot op zekere hoogte, maar voor mijn gevoel heel erg akelig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O, wat is het anders geworden! We waren hier een paar jaar geleden en ik heb mooie herinneringen aan deze plek. Maar het wordt vast weer mooi!
  Groeten,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het ook heel erg als bomen gekapt worden (inclusief kerstbomen), maar soms als ze ziek zijn kan het misschien inderdaad niet anders. Toch jammer.
  Groetjes, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen