dinsdag 3 december 2013

Wandelen bij Kasteel Nijenhuis in Diepenheim


Het Nijenhuis is een kasteel en landgoed bij Diepenheim in de gemeente Hof van Twente. Het wordt voor het eerst genoemd in 1457. Het middenstuk van het huidige huis is gebouwd in 1655 op de plek waar eerder al een huis heeft gestaan dat in 1587 is afgebroken. De twee torens aan de voorzijde dateren van 1858, de torens aan de achterzijde zijn in 1914/1915 gebouwd. Het Nijenhuis kwam in 1799 in het bezit van Rutger Jan Schimmelpenninck, de latere raadspensionaris van de Bataafse Repubiek (1805-1806). Sindsdien is het steeds van vader op zoon vererfd.
Het Nijenhuis en de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet te bezichtigen. Een groot deel van het huis is niet in gebruik en daarom zijn er veel van de luiken gesloten. Tuin en park worden enkele dagen per jaar opengesteld.


Het was stil bij het kasteel, maar een eindje verderop werden we hartelijk begroet door een aantal vriendelijke en beetje nieuwsgierige buren.
foto's zijn van december 2009

De Landgoederen Nijenhuis en Westerflier worden als één geheel beheerd. Ze zijn volop in bedrijf. De landbouwgronden worden bewerkt, hout wordt verkocht en de ongeveer 40 huizen worden onderhouden. Wil je meer weten over het beheer van beide landgoederen, dan kun je deelnemen aan een rondleiding. De eerstvolgende RONDLEIDINGEN zijn op 31 mei  en 6 september 2014.

In Diepenheim en omgeving staan 6 kastelen: NIJENHUIS EN WESTERFLIER, Diepenheim, WARMELO, WELDAM en Wegdam. Bij de DIEPENHEIM TOURIST INFO is een bewegwijzerde fietsroute (28,5 km) te koop die langs deze 6 kastelen leidt. Wandel je liever, dat kan ook, er zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar bij de DTI. Zonder routes kan natuurlijk ook Op zondag 8 december 2013 is er een KASTELEN WANDELING DIEPENHEIM.

Aanvulling 7 december:
Bij ATELIER BEP las ik dat er op 8 december in het centrum van Diepenheim een mooie en gezellige kerstmarkt is. Van 12.00 - 18.00 uur.

Bronnen: informatiebord en vermelde websites.

14 opmerkingen:

 1. Mooi Willy!
  Het lijkt me heel moeilijk om in deze tijd nog nog zo'n landgoed te beheren/financieren. Maar met een aantal is misschien makkelijker.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig landgoed en kasteel, heerlijk om daar rond te wandelen en te genieten.

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Willy,
  Ja, zoiets is eigenlijk zonde dat het niet geheel bewoond wordt. Ze konden er meerdere woningen van maken. Maar het onderhoud zal heel wat kosten, alsook het verwarmen etc.
  Toch fijn dat je kunt wandelen in zo'n prachtige omgeving!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige foto's en omgeving.
  Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is dat een prachtig landgoed !
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is er prachtig. Ik ben er ook al diverse malen geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is er toch ook in ons kleine landje veel moois. Ook dit keer weer prachtige foto's die maken dat je er onmiddelijk wilt gaan wandelen.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is het daar prachtig Willy. En dat het particulier wordt bewoond is wel apart. Kan me voorstellen dat er heel wat kamers niet in gebruik zijn, de stookkosten zouden enorm zijn.
  Lieve groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zijn er toch veel mooie plekjes in Nederland en om die te vinden, weet ik wel waar ik moet zijn: HIER!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful building and landscapes.Thanks for the wonderful pics!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige plek om te wandelen. Het is een schitterend landgoed.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige fotos! Ik was net een weekje in Nederland, maar op familiebezoek met mijn moeder, dus niet echt gelegenheid voor rondreizen. Hopelijk een volgende keer met man en kids (dan ga ik zeker eerst je blog weer even door voor ideetjes!). Een heel fijn weekend!
  Elsina

  BeantwoordenVerwijderen