maandag 17 augustus 2015

Piet Boendermaker - Mecenas van de Bergense School

Op de zondag dat wij met mijn ouders bij een tante in Alkmaar op visite waren, maakten wij (mijn man en ik) meteen van de gelegenheid gebruik om een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in de stad te bezoeken. Na een korte WANDELING door het mooie centrum van Alkmaar begaven wij ons naar het museum. Mijn belangstelling ging uit naar de tentoonstelling "Piet Boendermaker - Mecenas van de Bergense School". Het was een mooie tentoonstelling van landschappen, stillevens en portretten uit de periode 1910-1940 en tegelijkertijd een kennismaking met de verzamelaar en mecenas Piet Boendermaker (1877-1947). De tentoonstelling is nog te zien tot en met 25 oktober 2015.

Informatie: stedelijkmuseumalkmaar.nl .


Leo Gestel - De kinderen Boendermaker, 1910



 Arnout Colnot - Stilleven op tafel, 1918
Piet van Wijngaerdt - Stilleven met kersentak in kan, 1922
Piet van Wijngaerdt - Gele tulpen, ca. 1920-1921


Jan Sluijters - Portret Tonia Stieltjes, 1919


Charley Toorop - Herberginterieur te Westkapelle, 1925


Wim Schuhmacher - De Russin, 1926


 Kees Boendermaker - Stilleven met lamp en drinksel, 1928


 Gerrit van Blaaderen - Noord-Hollandse boerderij, 1927
Gerrit van Blaaderen - Duizendschoon in tuin, 1924
Gerrit van Blaaderen - Noord-Hollandse boerderij met erf, ca. 1920


Leo Gestel - Kerk in Koedijk, ca. 1919


Harrie Kuyten - Strand bij Groet, ca. 1928


Mecenas van de Bergense School
Kunstliefhebber Piet Boendermaker (1877-1947), telg uit een welgestelde familie en werkzaam op het makelaarskantoor van zijn vader in Amsterdam, ontmoet in 1909 avant-garde kunstenaar Leo Gestel. De twee raken bevriend en Gestel introduceert Boendermaker bij zijn vrienden Jan Sluijters, Gerrit van Blaaderen, Else Berg en Samuel (Mommie) Schwarz. In 1910 geeft Boendermaker Gestel de opdracht zijn familie te portretteren. Op de exposities van de "Hollandsche Kunstenaarskring"en "Het Signaal" koopt Boendermaker zijn eerste moderne kunst. Leo Gestel en later Toon Kelder adviseren Boendermaker gedurende zijn mecenaat bij zijn aankopen. In 1924 is zijn kunstcollectie op haar hoogtepunt en omvat bijna 2500 werken.

Op gevoel
Piet Boendermaker was geen theoreticus, hij verzamelde op gevoel. Schilderijen van Bergense School schilders als Arnout Colnot, Dirk Filarski, Leo Gestel, Matthieu Wiegman en vele andere, vooral jonge getalenteerde schilders. Piet schroomt niet een heel atelier leeg te kopen; hij betaalt de kunstenaars dan via een maandelijkse toelage. Zijn manier van verzamelen op basis van vriendschap maakt dat sommigen zijn collectie eenzijdig vonden. Schilders storen zich aan het percentage minder goed werk. De tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar geeft een beeld van zijn eigenzinnige verzamelwijze.

Boendermakercollectie te koop
In de jaren dertig slinkt het familiekapitaal van Piet Boendermaker en komt er een einde aan zijn verzamelwoede. Hij verkoopt zijn antiek om toch zo lang mogelijk zijn geliefde kunstenaars te kunnen steunen; ook betaalt hij de kunstenaars met antiek. Na de oorlog in 1947 moet Boendermaker noodgedwongen een deel van de collectie te koop aanbieden tegen te lage prijzen. Het werk van de Bergense School ligt niet meer goed in de markt. Hij maakt dit niet meer mee, want hij overlijdt op 2 februari van datzelfde jaar. Eind jaren vijftig, na het overlijden van zijn vrouw Marie Boendermaker, wordt de rest van zijn collectie geveild. Stedelijk Museum Alkmaar weet dan veel topstukken te kopen en legt daarmee de basis voor zijn collectie Bergense School. Met foto’s, brieven, tekeningen en schilderijen wordt in de tentoonstelling een beeld geschetst van de op- en ondergang van Boendermakers befaamde kunstcollectie. (Bron: Stedelijk Museum Alkmaar)  


14 opmerkingen:

  1. En zo kunnen wij nu genieten van dit moois...... beeld uit een voorbije tijd...... stil genieten.....
    Groetjes van huis tot huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi om zo'n tentoonstelling te genieten.
    Wij zijn pas geleden naar het Kröller-Müller museum geweest, was ook erg mooi. Daar hingen ook wat meer werken van Charley Toorop. Het was er alleen druk en ik kon niet zulke mooie overzichten maken als jij.
    Ik wens je een mooie week.

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke tentoonstelling, ik heb ooit een cheffin, juffrouw Boendermaker op mijn werk gehad :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou kom ik regelmatig in Alkmaar, maar nog nooit was ik in het museum. Dat moet binnenkort dan maar eens gaan gebeuren!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat lijkt me een hele mooie tentoonstelling. Mocht je daar foto's maken van de schilderijen?
    Jammer dat Alkmaar niet naast de deur is.
    Dank voor je verslag.
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Truus, er was geen sticker/bordje verboden te fotograferen. In veel musea mag het, maar wel zonder flits en statief.

      Verwijderen
  6. Lijkt mij een fantastische collectie en omdat Leo Gestel een van mijn favoriete schilders is, zal ik proberen toch naar Alkmaar af te reizen, hoop dat het lukt! Bedankt voor de tip en de mooie foto's!
    Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Willy,

    Wat een mooie tentoonstelling! Dank!

    Hartelijke groet, Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie tentoonstelling Willy, had eerlijk gezegd nog nooit van Piet Boendermaker gehoord.
    Groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi! Bijzonder ook het schilderij van Charley Toorop. Zij heeft er een aantal gemaakt in hetzelfde cafe waar ook een oudoom van me op staat, met zijn vrouw. Dat maakt deze altijd heel speciaal om te zien!
    Lieve groet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Willy,
    Wat een bijzondere tentoonstelling is dit. Heel erg mooi. Ik hou wel van dit soort werken. Het laatste schilderij, Strand bij Groet, vind ik het mooiste van wat je ons laat zien. Maar ook de vele werken met bloemen er op zijn super mooi.
    Fijne dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je doet me Gerrit van Blaaderen ontdekken. Had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Prachtig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Willy,
    We hebben veel aan deze schilders te danken omdat ze met hun werk ons een blik in het verleden laten werpen. Mooi vastgelegd met pracht werk!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen