maandag 31 juli 2017

Kasteel Cannenburch in Vaassen

In 1543 werd kasteel Cannenburch gebouwd door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. De familie van Isendoorn, nazaten van Marten van Rossem, woonde er ongeveer 300 jaar. De bloeiperiode van het kasteel was in het midden van 18e eeuw, er vonden toen een aantal uitbreidingen plaats. Aan het eind van de 19e eeuw raakte het landgoed in verval. In 1951 kwam het landgoed in bezit van Stichting Geldersche Kasteelen en werd het opengesteld voor het publiek. Zondag bezochten wij kasteel Cannenburch.Om 11 uur arriveren we bij het kasteel. We nemen eerst een kijkje op het plein. Het kasteel is nog gesloten, maar het café-restaurant en het park zijn net geopend. De eerste gasten zitten al op het terras. Wij gaan naar de moestuin achter het restaurant. Deze tuin werd in 2010 aangelegd en wordt bewerkt door een groep vrijwilligers.


Vanaf de moestuin wandelen we naar een prachtig voetgangerspaadje langs de gracht. De lindes staan er behoorlijk scheef. Aan het einde van het paadje komen we uit bij de watermolen. We gaan via hetzelfde paadje terug naar het kasteel en wandelen door het park.

Na de wandeling gaan we voor een tweede keer naar de moestuin. Op het terras, aan het water, eten we onze boterhammen op. We zitten prinsheerlijk.In het westelijke Bouwhuis (1742)  zijn een winkel en receptie. We halen daar de entreekaartjes voor het kasteel. Vroeger was dit gebouw de boerderij met de stallen, de hooizolder en de dienstwoning. In de stallen krijgen we een informatieve film te zien. We maken er kennis met Marten van Rossem en de familie van Isendoorn. Op de hooizolder vertelt de tuinbaas over de aanleg van de tuin. Er is ook een tentoonstelling over grafheuvels. We nemen een kijkje in de dienstwoning en luisteren naar het verhaal van de rentmeester.
Wordt vervolgd!

Informatie: https://www.glk.nl/landschap-kastelen/kastelen/kasteel-cannenburch

7 opmerkingen:

 1. wat een mooie reportage is dit weer van een mooi stukje Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hé! Ieder jaar ga ik er wel eens naar toe, heerlijk wandelen daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben er ooit eens geweest met mijn zus voor een quilt tentoonstelling maar heb toen niet gezien wat er allemaal nog meer voor mooi's te bewonderen was.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vaak langs gereden. Moeten toch eens stoppen. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Willy,
  Leuk dat jullie daar nu ook geweest zijn.
  Wij waren er met het hele personeel van ons Centrum voor Champignonteelt Onderwijs in 1982 en ik heb nog naar de foto's ervan gekeken. Heel mooi om het nog eens terug te zien na 34 jaar!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willy, mooi verslag, hoor. ben verschillende keren in het kasteel geweest, maar nooit de tuinen bezocht. Ga ik zeker doen. Hart. gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi kasteel he....wij zijn er ook geweest ......liefs geniet van de zomer x

  BeantwoordenVerwijderen