vrijdag 29 september 2017

Wernigerode in de Harz

Onze eerste vakantie in de Harz was in 1991. Wij verbleven destijds op enkele honderden meters afstand van de voormalige grens met de DDR (Oost Duitsland). Wij maakten toen ook een aantal uitstapjes naar het oostelijk deel en waren elke keer weer onder de indruk. Het was een wereld van verschil met het westelijk deel. De wegen waren ontzettend slecht. Wij reden uiterst voorzichtig, terwijl de vele trabantjes gewoon op maximale snelheid ons inhaalden. De winkels hadden een beperkt assortiment artikelen, en dat waren voor ons gevoel ook nog ouderwetse spullen. De eerste nieuwe winkels die we er toen zagen, waren de koffiewinkels. Er was veel achterstallig onderhoud aan de huizen, soms waren ze zelfs  helemaal vervallen. De bewoners ruimden hun huizen ook flink op, dat was te zien aan het vele grofvuil op de stoep. Er waren nog lage prijzen; ergens eten of koffiedrinken, kostte bijna niets. Eén van de stadjes die we destijds ook bezochten, was Wernigerode. Ik vond het toen al een prachtig plaatsje. Het was fijn om er nu weer terug te zijn.Bij aankomst in Wernigerode dronken we eerst koffie in Café Wien. Ons ontbijt van kaiserbrötchen was nog niet uitgewerkt, dus al die lekkere taarten konden we wel weerstaan. Als ik nu de foto's weer zie, heb ik daar wel spijt van ;)

Na de koffie lieten we ons in een treintje naar het kasteel van Wernigerode rijden. We genoten daar van het uitzicht op de stad en bezichtigden het kasteel. (Ook binnen, maar daar heb ik geen foto's gemaakt). Op de terugweg hebben we ook weer gebruik gemaakt van hetzelfde vervoer.

Inmiddels was het 13.30 uur en hadden we wel trek in een warme maaltijd. Het Kartoffelhaus leek ons een geschikte locatie. Na het eten wandelden we nog enige tijd door de gezellige straatjes.
Informatie:
http://nl.harzinfo.de/vakantieplaatsen/wernigerode.html
http://www.wernigerode-tourismus.de/

9 opmerkingen:

 1. Jullie waren indertijd dus net op een kruispunt in de geschiedenis! Toch veel veranderd hè?! Ik ben weg van zulke plaatsen, zó enig met al dat vakwerk en het prachtige uitzicht als je zo boven staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig plaatsje is dat heel mooi eopgeknapt.. Ik weet niet of ik al dat lekkers wel zou kunnen weerstaan hoor.. Ik ben vroeger veel in Tjechie geweest en daar had je toen ook niet veel alles was grijs en grauw, maar het eten was goedkoop en het bier heerlijk. Door de jaren heen zag je gewoon dat de straten beter werden en dat de huizen kleurrijker werden..

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie verslag van een prachtige plaats. Gr. Dientj

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor deze prachtige foto's van een plaatsje dat wij ook koesteren...
  Ik ben benieuwd of jullie Quedlinburg bezocht hebben?
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Sandra, in Quedlinburg zijn wij ook geweest.

   Verwijderen
  2. Leuk! Hoop dat je daar ook nog foto's van plaatst??

   Verwijderen
 5. Door jou prachtige foto's zijn we ook een beetje op vakantie geweest.
  Ik krijg er geweldig veel zin in om ook eens naar de Harz te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je mij weer laten watertanden met al die prachtige foto's met tekst erbij die je hier laat zien. Wat een mooi plaatsje. Dat gebak zou ik trouwens niet kunnen weerstaan. Die bauhauscakes vind ik heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh ja, ik zie een konditorei en al dat gebak, dat kunnen die Duitsers als de beste, taarten bakken. Wij zijn ook ooit in de Harz op vakantie geweest in de jaren tachtig en het zou maar zo kunnen dat we dezelfde grenswachttoren gezien hebben. Ik kan me er verder niet veel meer van herinneren, maar aan jouw prachtige foto's en blogjes te zien is een nieuw bezoek meer dan de moeite waard. Dank je wel voor het meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen