maandag 22 oktober 2018

Logeren in 't Zondagsschoolhuusken in Aalten

Vier jaar geleden kwam ik dit logeeradres tegen op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen. Toen ik in augustus de ziekenhuisopnames achter de rug had, ging ik eens kijken waar we een week naartoe zouden kunnen gaan. Wij wilden er even fijn tussenuit, maar het moest niet te ver weg zijn. Ik dacht meteen aan 't Zondagsschoolhuusken in Aalten en boekte het voor begin oktober.

Toen we op vrijdagmiddag het erf van de boerderij van de familie Til opreden, zagen we meteen een zwaaiende Ellie van achter haar keukenraam. Er volgde een hartelijk welkom en al snel praatten we in het dialect verder. Ellie ging ons op haar fiets voor naar het vlakbij de boerderij gelegen Zondagsschoolhuusken. Bij het huisje aangekomen vertelde zij het verhaal van het voormalige zondagsschooltje. Vanaf de bouw in 1924 tot 1997 was het in gebruik als zondagsschool en als plek voor de jeugd om te praten over maatschappelijke onderwerpen. Toen de belangstelling van de jeugd minder werd, werd het gebouw in 2005 aan Geldersch Landschap & Kasteelen geschonken. Er werd een passende bestemming gezocht om verval tegen te gaan. De familie Til (huidige huurder) kwam met het idee om er een vakantiewoning van te maken. Na een gezamenlijke renovatie en verbouwing is het voormalige zondagsschooltje een prachtige vakantiewoning voor twee personen geworden. Er zijn oude elementen van het interieur bewaard gebleven, zoals de hanglampen, kapstokhaakjes, het schoolbord en de lessenaar. Sinds 2009 mochten er al vele bezoekers logeren. In het gastenboek staan alleen maar lovende berichtjes. Wij konden ons daar helemaal bij aansluiten, want we hadden een heerlijke week in 't Zondagsschoolhuusken in Aalten.

Informatie:
https://www.deringkamp.nl   (familie Til verhuurt ook vakantiewoning de Ringkamp)

Vanaf 2019 neemt Ilse Til de verhuur van 't Zondagsschoolhuusken over.
https://www.zondagsschoolhuusken.nlOnze fietsen moesten we thuislaten, want veel kilometers fietsen lukt me nog niet. Wandelen is ook nog best wel vermoeiend, maar met de auto hebben we veel mooie plekjes bezocht. Het waren korte bezoekjes, maar we hebben er mede dankzij het prachtige weer volop van kunnen genieten.De Mallumsche molen in Eibergen.


Koffiedrinken bij restaurant Kloppendiek in Zwillbrock (D). Vanaf het terras uitzicht op de Barokkerk.


De kunst- en brocantemarkt bij Berenschot's Watermolen in Winterswijk Woold. Pannenkoek eten bij Herberg Erve Kots in Lievelde.


Wandelen in het historische boekenstadje Bredevoort. Behalve boekwinkeltjes zijn er ook veel zelfbedieningsboekenkraampjes. De St.Joriskerk bezichtigen. Standbeeld Hendrickje Stoffels. Molen Prins van Oranje.


Een bezoek aan het Grenslandmuseum in Dinxperlo. In Suderwick(D) staan de beelden van twee smokkelaars. Het derde beeld van de douanier hebben we gemist.

Koffiedrinken bij Landgasthof Haarmühle en een kijkje bij de watermolen in Ahaus-Alstätte (D).Een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het museum is gevestigd in het huis waar tijdens de bezettingstijd 1940-1945 ook onderduikers verbleven. Tot en met 26 mei 2019 is de tentoonstelling 'De vrouw als spil van het verzet' te zien.
In de oude dorpsboerderij beleven we het Aaltense boerenleven van dichtbij. In het herenhuis Frerikshuus komen we meer te weten over de textielindustrie en de hoornindustrie. We bekijken archeologische vondsten. Even later staan we in een oud klaslokaal. Daar zie ik ook een bekende schoolplaat uit mijn lagere schooltijd. Erg leuk om te zien.

Verder bezoeken we nog Winterswijk, Bocholt(D) en Vreden(D). We genieten van het prachtige landschap in herfstkleuren en bij zomerse temperaturen. Een heerlijke week!16 opmerkingen:

 1. Hallo Willy
  Wat lek om te lezen dat je zo genoten hebt van alles in dit mooie gedeelte van Nederland.
  Prachtige foto's en jullie hadden ook prachtig weer!
  Op de foto's kwamen voor mij ook heel veel bekende plekjes voorbij.
  De Haarmuhle een gezellige plek die heel vaak onderdeel is van een van onze fietstochten.
  Ik hoop dat je goed herstelt en weer kunt gaan wandelen en fietsen maar het zal tijd nodig hebben.
  Wens je alle goeds toe.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige reportage laat je weer zien, fijn dat het weer wat beter gaat met je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om je verhalen weer te lezen Willy, en fijn dat het weer redelijk goed met je gaat. Ik ben hier nog nooit geweest, maar dat moet maar eens veranderen :-) groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh Willy, it is so nice to read these posts from you once again. Your trip was lovely. Take good care of yourself. You are in my prayers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige post en wat een boel mooie foto’s ...wat zul je hebben genoten zeg!!....hele fijne week lieve Willy....liefs Ria 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk dat je zo ver hersteld bent dat jullie er even tussenuit konden. Even lekker met z'n tweetjes weg van alles en genieten van wat het moment brengt. Het huisje ziet er heel mooi en gezellig uit. En wat hebben jullie mooie plekken bekeken.
  Fijn zo samen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn om weer van je te horen/zien! En wat heerlijk dat jullie samen op stap zijn geweest en genoten hebben. Even ontspannen doet je goed. Veel succes met je herstel en een dikke knuffel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi dat je heerlijk even eruit was. Ons land heeft toch ook heel wat te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooie post, fijn genoten en prachtige foto's mogen wij ook van genieten.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat weer een heerlijk Willy verhaal... Wat heb ik dat gemist... En wat fijn dat het weer zo goed met je gaat... Liefs, Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Willy,

  Fijn en gezellig om weer zo'n leuk verhaal te lezen en te zien over jullie vakantie.
  Ook niet ver van huis is het volop genieten en kan je goed je zinnen verzetten na moeilijke periode.
  Kan er over mee praten want mijn vakantie tripjes zullen nooit meer zo zijn dan dat ze waren,de wereld in een rolstoel wordt een stuk ontoegankeler en kleiner.
  Maar mocht ondanks dat de afgelopen maanden weer van verschillende fijne korte vakanties genieten.

  Wens je het allerbeste en lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk om een week in een andere sfeer te zijn en kunnen genieten van het mooie weer en de uitjes.
  En zo te lezen zonder ziekenhuiscontrole dat moet je een goed gevoel hebben gegeven.
  Leuk dat Erve Kots nog bestaat -daar waren wij ook eens denk wel 20 jaar geleden.
  Gezellige dagen weer op je eigen stek.
  hartelijke groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat hebben jullie een mooie week in dat schattige huisje doorgebracht, prachtig weer, veel leuke dingen bezocht en prachtige foto's gemaakt. Zelf ben ik al diverse keren in het boekenstadje Bredevoort geweest en bij de Erven Kots heeft mijn zus haar 25 jarige huwelijksjubileum gevierd al weer lang geleden. Fijn dat je weer goed aan het herstellen bent, doe het maar rustig aan dan kun je volgend jaar weer meer wandelen en fietsen.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Willy,
  Blij met je keuze in de buurt en met het práchtige weer dat jullie mochten genieten!
  Zo is een weekje samen heel bijzonder en zeker na zo'n lange ziekenhuisperiode.
  Fijn dat het weer zo kan en dat fietsen en wandelen komt ook wel weer.
  Eerst aansterken en dan voorzichtig opbouwen.
  Heel veel liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn om te lezen, dat jullie weer op stap geweest zijn en dat jullie, al is het in aangepaste vorm toch veel bekeken hebben. En dat wij er als vanouds van mee kunnen genieten met de mooie foto's die je gemaakt hebt. Zoals je gemerkt hebt heb ik even teruggelezen tot ik tegenkwam hoe het met je gezondheid is. Ik wens je stabiliteit in je gezondheid toe en geniet van het leven! Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtig "daar wil ik wel wonen" huisje! Fijn dat jullie zo'n mooie week hadden, kan me voorstellen dat je dat heel goed doet als break tussen de behandelingen door. Je hebt er een mooie echte Willy reportage van gemaakt van dit mooie stukje Nederland en ietsjes Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen