donderdag 13 april 2023

De kerk en de scheve klokkentoren van Midlum (Ostfriesland)

Vanaf Jemgum reden we verder naar Ditzum. Onderweg wilden we nog wel de scheve klokkentoren van de kerk in Midlum bekijken. De kerk en de klokkentoren dateren uit de 13e eeuw en staan op een warft (terp). Er is geen twijfel over mogelijk dat deze klokkentoren heel erg scheef is. Er zijn zelfs steunmuren gebouwd. Op het dak van de kerk zit een dakruiter met een kleine klok. De kerk was geopend, dus we gingen naar binnen. Het houten interieur is in ossenbloedrood geschilderd met een grijsblauw tongewelf. Ik vind deze kleurencombinatie heel mooi. We hadden nog wel meer kerken kunnen bezoeken onderweg naar Ditzum, maar dat hebben we niet gedaan. 








Informatie:
https://wierdenenterpen.nl/duitsland/ostfriesland/ostfriesland/midlum-d/
https://www.suedliches-ostfriesland.de/sehenswuerdigkeiten/kirche-in-midlum-jemgum

2 opmerkingen:

  1. Beste Willy,
    Dat was wel een heel bijzondere kerk met scheve klokkentoren!
    En dan te denken dat het van de 13de eeuw is—je waant je terug in de tijd en met veel bewondering voor wat ze toen al presteerden.
    Inderdaad, heel mooie kleuren voor het interieur.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is behoorlijk scheef en bijzonder dat het na zoveel eeuwen nog altijd overeind staat al is het met hulp van steunberen.
    De grote kerken zijn altijd indrukwekkend om te bekijken, maar de kleine kerken zoals deze zijn vaak 'warmer' qua sfeer-- weet even niet hoe ik het anders moet uitdrukken.
    Het grijsblauw van deze kerk, hadden wij ook in de beide Hervormde kerken in mijn geboorteplaats. Heel mooi de combinatie met ossenbloedrood.
    Zonnige dag voor jullie vandaag
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen