woensdag 2 augustus 2023

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo - StoryTiles - Bezielde schoonheid - Helene Kröller-MüllerHet is al wel 10 jaar geleden dat we het Tegelmuseum in Otterlo voor het laatst bezochten. Zaterdag bezochten we het museum speciaal voor de tentoonstelling StoryTiles - Hollands erfgoed met een twist naar nu. Deze tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van atelier StoryTiles. StoryTiles werd in 2013 gestart door beeldend kunstenaar Marga van Oers. Toen zij een kistje met oud Hollandse tegels van haar oma kreeg, was ze gefascineerd door deze verhalende tegels. Het inspireerde haar tot het maken van fijn uitgewerkte collages op tegels, waardoor weer nieuwe verhalen ontstonden. Dit was het begin van StoryTiles. Inmiddels is er een ruim assortiment aan tegels en komen er ieder jaar weer nieuwe exemplaren bij. De tentoonstellingscatalogus is een leuk (gratis) boekje in tegelformaat. Deze tentoonstelling is te zien t/m 1 oktober 2023.
Wij bleven nog in het museum en bekeken alle ruimtes. We zagen bekende tegels en tegeltableaus, maar er is ook een en ander vernieuwd.
***
Sinds 2019 behoort de tegelverzameling van Helene Kröller-Müller tot de vaste collectie van het museum. Een ruimte is speciaal ingericht voor een vaste tentoonstelling van deze tegels. Het is heel mooi geworden en de tegels komen hier goed tot hun recht. 

***
Een andere vaste tentoonstelling is De Gelukkige Olifant van de Oranjes en ander keramiek van Judith Laqueur-Révész.


***

***

***

***
De tijdelijke tentoonstelling Bezielde schoonheid. Tegels uit de Art Nouveau in de architectuur is ook zeer de moeite waard. Er is een mooie combinatie van tegeltableaus en foto's van architectuur. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2023.Informatie:
https://nederlandstegelmuseum.nl/zien-en-doen/tijdelijke-tentoonstellingen/nu-te-zien/247-storytiles-hollands-erfgoed-met-een-twist-naar-nu
https://nederlandstegelmuseum.nl/zien-en-doen/tijdelijke-tentoonstellingen/nu-te-zien/245-bezielde-schoonheid-tegels-uit-de-art-nouveau-in-de-architectuur
https://nederlandstegelmuseum.nl/zien-en-doen/vaste-collectie/123-de-vergeten-collectie-3

https://detantevantjorven.blogspot.com/2012/03/moderne-quilts-antieke-tegels.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2012/03/tegelmuseum-in-otterlo.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2013/04/joke-plomp-staphorst.html

5 opmerkingen:

 1. Hallo Willy,
  das ist mal ein schönes und vorallem interessantes Museum. So schöne Fliesen gibt es da zu bestaunen, toll! Das Museum muss ich mir unbedingt merken, falls wir auf der Fahrt in Richtung Urlaub mal wieder da vorbeikommen.
  Liebe Grüße zu Dir
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willy,
  Ja, Nederland is al eeuwenlang goed geweest met het taferelen schilderen op tegels.
  Op onze schouw hebben we mooie Delft bont tegeltjes met oude spelen, molens en schepen. Een kostbaar bezit en heel bijzonder.
  Het zal best een interessante tentoonstelling zijn geweest!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig! Ik was er ook zo'n 10 jaar geleden met 2 oudere dames. Mooi, dat het niet stil blijft staan maar dat er veranderingen komen. Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Was even vergeten wat een prachtige verzameling daar is. Heel mooi. Leuk dat deze tegels ook weer een inspiratiebron zijn voor hedendaagse kunstenaars. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor deze tip. Lijkt mij helemaal geweldig. En een tegelmuseum, ik wist niet van het bestaan in NL.

  BeantwoordenVerwijderen