dinsdag 15 augustus 2023

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet

De Nederlandse kunstschilder Eugène Brands (1913-2002) woonde van 1974 tot 1999 aan de rand van Nunspeet. In de tentoonstelling, die nog tot en met 3 december 2023 in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet te zien is, staan vooral de in zijn atelier in Nunspeet gemaakte schilderijen centraal. Na het zien van de introductiefilm, waarin Eugène Brands vertelt dat hij zich liet inspireren door de kindertekeningen van zijn dochter en de kosmos, zijn de schilderijen van de tentoonstelling ook beter te begrijpen. Wie tijdens de tentoonstelling even niet oplet, mist bijna de tekeningen van zijn dochter Eugénie Brands. Wide country1976 (links)

Glourious Dawn at Venice 1983 (links)Informatie: https://www.noord-veluws-museum.nl/eugene-brands/

***

Fotograaf Gijs Dragt liet zich voor zijn werk "De Noord-Veluwe fotografisch geschilderd" inspireren door schilderijen die Jos Lussenberg, Ben Viegers en Jan van Vuuren in de vorige eeuw maakten. Hij ging naar de locatie afgebeeld op de schilderijen en zocht hetzelfde standpunt. Op een bijzondere manier brengt hij schilderkunst en fotografie samen. Bij elk werk van Gijs Dragt hangt een miniatuurafbeelding van het originele schilderij. Deze tentoonstelling is nog tot en met 8 oktober 2023 te zien. 

Informatie: https://www.noord-veluws-museum.nl/6919-2/
 
***

De tentoonstelling "Nunspeet Kunstenaarsdorp". Hier is een deel van de vaste collectie van het Noord- Veluws museum te zien. Het is werk van kunstschilders die van 1890 tot 1950 in de omgeving van Nunspeet en Elspeet gewoond en gewerkt hebben.


***

Tot en met 24 september 2023 zijn er in deze zaal ook schilderijen van de schildersfamilie Koekkoek te zien. Het is werk van familieleden die rond de Zuiderzee hebben geschilderd.


Informatie: https://www.noord-veluws-museum.nl/de-familie-koekkoek-langs-de-zuiderzee/

***


Tot en met 15 oktober 2023 hangt er in deze zaal een scherm waarop " Euroart digital SUMMER exhibition 2023" te zien is. Verschillende musea van kunstenaarskolonies in binnen- en buitenland doen hier aan mee met een aantal schilderijen. De twee deelnemende schilderijen van het Noord-Veluws Museum hangen naast het scherm (geen foto's).
Informatie: https://www.noord-veluws-museum.nl/euroart-digital-summer-exhibition-2023/
 

Informatie: https://www.noord-veluws-museum.nl/

5 opmerkingen:

 1. Beste Willy,
  Het is erg mooi om zoiets in de buurt te hebben.
  Ja, het vermogen om zoiets fotografisch te kunnen schilderen is geweldig.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige schilderijen, vooral die van Eugène Brands spreken me aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Willy nooit geweten erg leuk om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Willy
  das ist eine sehr schöne Ausstellung und da es so viel zu sehen gibt, wart Ihr bestimmt gut beschäftigt mit staunen.
  Liebe Grüße
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen