woensdag 16 augustus 2023

Landgoed Zwaluwenburg met de A.Vogel Tuinen en De Zwaluw Koffie en Zo

Vanaf het Noord-Veluws Museum in Nunspeet gaan we door naar het Landgoed Zwaluwenburg in 't Harde, waar we de A.Vogel Tuinen bezoeken. Hier groeien de planten die de basis zijn van veel van de homeopatische producten. Voordat we bij het bezoekerscentrum naar binnen gaan, eten we eerst op een picknickbank onze boterhammen. We moeten wel even een kleed onder onze billen doen, want alles is nog nat van de regen die 's morgens is gevallen. Gelukkig blijft het de hele middag droog.


Bij het bezoekerscentrum worden we vriendelijk ontvangen en kunnen we een film bekijken. Dat kan zittend op een bank of op een van de schommels. De film vertelt over het kweken, het oogsten en het verwerken van de planten. Als voorbeeld de Echinacea (Zonnehoed). Voordat we naar de tuinen gaan, maak ik nog even gebruik van het toilet, er klinkt vrolijk vogelgefluit. Van het bezoekerscentrum naar de tuinen is het niet ver. We doen de audiotour en al wandelend kom je langs de belangrijkste plekken in de tuinen. Hier zien we veel planten en kruiden. Op de bijbehorende informatiebordjes staan de namen en voor welke producten ze worden gebruikt. Langs de route is ook een blotevoetenpad. Bij het eerste onderdeel kun je je schoenen aan een schoenenkapstok ophangen. Zo te zien is er al iemand aan het pad begonnen. Het is een variatie van o.a. houtsnippers, keien, schapenwol, leem en voor de echte durfal is er zelfs een modderpoel. Gelukkig is er een waterpomp om je weer schoon te spoelen. Je moet natuurlijk niet onderuit glibberen in de leem of modder met je goede kleren aan. Wij slaan dit blotenvoetenpad over, maar hebben wel pret bij het zien van een gezin met  kinderen in de modderpoel. De kinderen krijgen er geen genoeg van. 


Bij de pluk- en smultuin mag iedereen proeven, natuurlijk wel iets  overlaten voor de volgende bezoekers. Het ruikt hier heerlijk naar maggi en bieslook.  
boven en onder groenbemesters
Overal in de tuinen staan picknickbanken, dus we hadden onze boterhammen ook hier op kunnen eten. Na het bezoek aan de tuinen, brengen we eerst de audioapparatuur terug naar het bezoekerscentrum en  wandelen dan naar "De Zwaluw Koffie en Zo". Op de website wordt het een koffiehuisje genoemd. Het is gevestigd in een monumentale boerderij uit 1794 en ligt prachtig in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg. Binnen is het gezellig druk met gasten. Het is mooi weer, dus wij gaan in de tuin zitten. Op de terugweg naar de parkeerplaats nemen we nog even de afslag naar het 18e eeuwse kasteel Zwaluwenburg. Het is particulier eigendom en een aantal kamers is in gebruik als galerie. 


Informatie:
https://www.glk.nl/gebied/landgoed-zwaluwenburg
https://www.avogel.nl/tuinen/
https://zwaluwkoffie.nl/

9 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige tuinen. Die foto's van al die Echinacea's, heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Willy!
  What a lovely idea to see the plants and what they are used for. Echinacea drops I use for curing a beginning of a cold. The coffehouse looks so nice.
  Have a nice day /Marika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig daar mijn zoon woont daar in de buurt. Dus ik kom daar elk jaar wel eens. Ben je ook bij Ampies berg geweest,? In het Harde zeker ook de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Albertje, daar zijn we niet geweest, het is wel een adres om te onthouden.

   Verwijderen
 4. Wie herrlich liebe Willy, danke dass wir virtuell dabei sein konnten. Die Sonnenhüte sind ja ein Traum♥♥

  Liebe Grüße
  Kerstin und Helga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige tuin, al die kleuren en leuk om ook dingen te kunnen proeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Willy,
  Dat was weer een geweldig uitje met mooi weer en in een práchtige omgeving!
  Leuk zo'n pluktuin.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vaak langs gereden als we naar de kinderen in de polder gingen.
  Nooit op deze plek de tuinen bezocht,wel de tuinen die vroeger in Elburg waren.
  Dat is wel heel lang geleden.
  Gezellige dag en groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Das sieht nach einem tollen Ausflug aus, ich mag solche Besucherzentren sehr gerne.
  Und die Gärten zum Probieren finde ich auch toll.
  Hach, das wäre mal ein schöner Ausflug .
  Euch einen schönen Abend, lieben Gruß
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen