dinsdag 27 februari 2024

Draiflessen Collection in Mettingen

In 2021 bezochten we het Tüötten Museum in Mettingen (Duitsland). Daar kwamen we te weten, dat de ondernemersfamilie Brenninkmeijer (C&A) afkomstig is uit Mettingen. Vorig jaar oktober bezochten we de Draiflessen Collection in Mettingen. De Draiflessen Collection is in 2009 gestart op initiatief van deze familie Brenninkmeijer. Er worden exposities gehouden over maatschappelijk relevante thema's die vanuit artistiek en wetenschappelijk perspectief worden belicht. 


Waar de naam Draiflessen vandaan komt, las ik in een van de folders. 
De voorvaderen van de Brenninkmeijers waren zogeheten Tüötten ('teuten'), Westfaalse marskramers die met name in de 17de en 18de eeuw door Duitsland en Noord-Europa trokken en handelden in linnen. De naam "Draiflessen" is een samengesteld woord dat is afgeleid van de oude geheimtaal van de teuten. In de twee woordstammen "drai"(betekenis: drie, Drievuldigheid, draaien, handel drijven) en "flessen" (betekenis: vlas, linnen, heimat) komen thema's tot uiting die belangrijk zijn voor de oprichtersfamilie: de grote verbondenheid met de Westfaalse wortels, het christelijke geloof en het ondernemerschap dat ooit zijn oorsprong vond in de textielhandel.


We bewaarden het bezoek aan de Draiflessen Collection voor de laatste dag van onze vakantie, dat zou volgens het weerbericht een dag met veel regen zijn. Zo dompelden we ons op een regenachtige dag enkele uurtjes onder in dit museum. We startten bij de tentoonstelling "DRADEN Materiaal, Mythen & Symbolen". Via de boeiende audiotour (de/en/nl) werden we door deze tentoonstelling geleid. Door het luisteren naar een aantal mythen en aan de hand van verschillende kunstvormen ontdekten we de symbolische betekenissen van draden voor de mens en het menselijk leven. Het dradenlabyrint van Jeongmoon Choi vonden we verrassend en spectaculair (en hier zouden we nog wel meer van willen zien).


Het dradenlabyrint van Jeongmoon Choi 
We pakten de draad op bij de tweede tentoonstelling "ARIADNE'S NAAIKUSSEN Historische handwerk- en naaibenodigdheden". Sinds 2018 is het museum in het bezit van deze collectie van bijna 2000 historische handwerk- en naaibenodigdheden, een verzameling voorbeelden van textiele handwerktechnieken en een vakbibliotheek, bijeengebracht door Clementine Kuttschrütter- Brenninkmeijer. In deze tentoonstelling dateren veel voorwerpen voornamelijk uit de 18de en 19de eeuw en het zijn ware juweeltjes.  


Ariadne's naaikussen


Voor de derde tentoonstelling "STORYTELLING De verhalende kracht van prentkunst" betraden we de Studiezaal. We moesten wel eerst schoenhoesjes aantrekken. Het voelde alsof we een schatkamer betraden. In de studiezaal bevindt zich de collectie boek- en grafische kunst die door Bernard Brenninkmeijer is aangelegd, maar ook handschriften, miniaturen, een boekencollectie topografie uit de 16de /17de eeuw en nog veel meer. Wij beperkten ons tot het bekijken van de prenten en lazen een aantal bijbehorende beschrijvingen. Geen foto's gemaakt.

De museumwinkel


Informatie:
https://www.draiflessen.com/
https://www.draiflessen.com/articles/1123?locale=nl  (DRADEN inmiddels afgelopen)
https://www.draiflessen.com/articles/1124?locale=nl  (ARIADNE'S NAAIKUSSEN t/m 28-04-2024)
https://www.draiflessen.com/articles/1122?locale=nl  (STORYTELLING t/m 28-04-2024)

https://detantevantjorven.blogspot.com/2021/08/een-bezoek-aan-het-tuotten-museum-in.html

10 opmerkingen:

 1. Wat een bijzonder museum. Leuk om de foto's en tekst te lezen. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar valt heel wat te zien en te ontdekken.
  Die tekeningen vind ik erg mooi.
  Die hele grote spin.... om van te griezelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da ist ja von allem was dabei, eine schöne Mischung.
  Der Mantel gefällt mir sehr gut und auch das Bild des Mädchens mit der großen pinken Blume, so schön.
  Ich schicke sonnige Grüße
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Willy,
  Dat zal zeker interessant geweest zijn, ook al omdat je zelf zo handvaardig bent.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Willy,
  was für eine interessante Ausstellung. Danke dir sehr fürs Mitnehmen.
  Liebe Grüße vom Niederrhein
  Tina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willy,
  ein interessantes Museum, da habt ihr wieder eine schöne Entdeckung gemacht. Und sie ist sehr vielseitig und interessant, das war bestimmt nicht langweilig!
  Liebe Grüße
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is al een prachtig gebouw maar ook alles wat je ons laat zien is het bekijken waard.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk museum. Een goede tip. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat lijkt me inderdaad een geweldig museum, prachtige collectie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie tentoonstelling, en helemaal als je van handwerken houdt.

  BeantwoordenVerwijderen