woensdag 4 januari 2012

Nieuw boek Zwarte merklappen uit het Oldambt


Hennie en Sjoerd Stevan van het Museum voor Naaldkunst in Winschoten hebben een nieuw boek geschreven. Het boek heeft de titel Zwarte merklappen uit het Oldambt 1800-1880/ Schoolmerklapjes 1880-1968. In 2002 kwam er al een klein boekje uit over Zwarte merklappen, maar er is inmiddels zoveel materiaal bijgekomen dat er een nieuw boek mee gevuld kon worden. Hennie en Sjoerd hebben onderzoek gedaan naar de herkomst van meer dan 70 in het zwart geborduurde merklappen van dochters van welgestelde boerenfamilies uit het Groninger Oldambt (het uitgestrekte landbouwgebied rondom de Dollard). Het boek neemt je mee naar de geschiedenis van het Oldambt en zijn bewoners, die leefden als herenboeren in hun statige boerderijen. In het fraaie voorhuis van menig boerderij hing tussen de familieportretten een ingelijste zwarte merklap van de dochter des huizes. Rond het jaar 1800 werd de eerste zwarte lap geborduurd, daarna verspreidde deze typische borduurkunst zich over het gehele Oldambt.
Na 1880 kwam er een einde aan deze traditie en begon de periode van de bekende 'rode schoollapjes' als onderdeel van de nuttige handwerken. In het tweede deel van het boek worden ruim 100 Groninger en Friese schoollapjes vanaf 1880 in kleur afgebeeld. In 1968 maakte de Mammoetwet definitief een einde aan het vak nuttige handwerken op de lagere school. Het borduren van de rode lapjes tijdens de handwerkles werd toen verleden tijd.

Zwarte merklap van Jantje Buseman uit 1835, in de originele notenlijst.
Foto: Hennie en Sjoerd Stevan


Het boek krijgt dezelfde uitvoering als 'Uit Kiep en Bazar'(2007) en 'Pronkrollen uit Nederlandse en Belgische meisjesscholen' (2009) en bevat 2 telpatronen van een Oldambster merklap (1831 en 1838). Veel foto's van merklappen, deels in kleur. Er zijn uitgebreide Engelse en Duitse samenvattingen.

Ik heb op de website gelezen dat de proefdruk van het boek klaar is. Als je vóór 1 februari intekent en betaalt, dan wordt het boek portvrij verstuurd binnen Nederland en dat is begin juli 2012. Voor het buitenland komen er portokosten bij.

Informatie: http://www.museumvoornaaldkunst.nl/

Tijdens het Museumweekend 2012 is het museum alleen op zondag 15 april geopend van 11 tot 17 uur. Het thema is 'Schatten uit eigen collectie'. Verder is het museum op afspraak te bezoeken, informatie hierover vind je ook op de website.

18 opmerkingen:

 1. Bedank voor de tip, daar gaat mijn voornemen weer om geen boeken meer te kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lijkt me een leuk boekje..
  dankjewel voor het doorgeven!
  groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verbaas me elke keer weer over alle informatie die je aan ons doorgeeft.Heb me wel voorgenomen om nu echt geen nieuwe boeken meer te kopen.Moeilijk hoor maar ik doe mijn best. Probeer zelfs boeken te verkopen of weg te geven.
  Liefs.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te horen dat Hennie weer een nieuw merklap boek uitgeeft! Dank voor de informatie Willie :)
  Lieve groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die zwarte merklappen ken ik eigenlijk helemaal niet... weer iets nieuws geleerd! Mar ik denk niet dat ik eraan ga beginnen...er ligt nogal wat te wachten: mijn hoogseigen lap en een rode met verspieders...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hmm hier moet ik even over nadenken. Het lijkt me een heel mooi boek, alleen heb ik al zoveel...
  Bedankt weer voor deze leuke tip Willy.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. toch geweldig dat mensen zich inspannen om de herinnering aan zulke merklappen in ere te houden. Zo kostbaar.
  Ik koester nog steeds 2 merklapjes van mijn moeder. Eentje heb ik indertijd laten inlijsten. Die is in heel lichtblauw geborduurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke tip, maar toevallig gisterenavond al 4 exemplaren besteld (ook voor enkele vriendinnen hoor)
  lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dank voor de informatie!
  jammer dat ze na het afschaffen van 'nuttige handwerken' niet op z'n minst zijn verder gegaan met 'nutteloze handwerken' ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat lijkt me weer een mooi boekje, ook namens mij bedankt voor de tip en het leuk geschreven stukje.
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel bijzonder, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar bij het zien van de foto's word ik helemaal enthousiast! Wat een prachtige en bijzondere merklappen! Ik zet het boek zeker op mijn lijstje! Dank voor het mooie logje Willy! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb geen museumboekje meer nodig met jouw blog ;) Leuke tips geef je hoor. We zijn gisteren naar de Twenste Welle geweest. Wat een prachtig museum!! Zowel de tentoonstelling Ontrafel als de rest van het museum waren zeer de moeite waard. Erg leuke dag gehad.
  Binnenkort wat op mijn blogje hierover. Voor de wijk Roombeek hadden we te weinig tijd, we gaan nog een keer terug als het aangenamer weer is. Oh ja, mijn garenschalen zijn een beetje mislukt, ga ik nog een keer opnieuw doen. Fijne dag verder!
  Groetjes, Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig, dat boek. alleen al om de informatie te lezen en de mooie merklappen te bekijken is het een aanwinst op de boekenplank. Dank voor de tip, Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ze zijn snoezig de merklapjes. Moet er ergens ook nog een aantal hebben ;)
  Vrees wel dat er hier en daar een meisjestraan op gevallen zal zijn, de meisjes die liever handenarbeid als vak gehad zouden willen hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dat zal zeker een mooi boek zijn, wat jammer toch hé dat het handwerken op school is verdwenen. zelfs bij ons op de vrije school wordt er al in geknipt hoor...ze krijgen nu nog maar een half schooljaar handwerken..dom dom dom!
  dit boek komt zeker op mijn verlanglijstje (ben in juli jarig ;)). Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O ik zou geen boeken meer kopen!! nu deze gaat op mijn verlanglijstje

  Groetjes Joke en een fijn weekeinden

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Willy ook al heb ik geen goede voornemens voor het komende jaar gemaakt, dit boek zal ik toch niet kopen, hoe mooi het ook is want er zijn al ander besteld (errug!!!)
  Heel mooi artikel over Beskow en die Zweedse huizen als vakantieadres zijn prachtig! lekker bijgelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste Willy,
  J.l. vrijdag is ons nieuwe boek over o.a. de Groninger zwarte merklappen in Wedde gepresenteerd.
  De aanwezigen waren zeer te spreken
  over het verschijnen van dit nieuwe
  boek.
  De eerste zending bestelde boeken is reeds op de post gedaan.
  Tevens is onze nieuwe website in
  de lucht gegaan.
  www.museum voor naaldkunst.nl
  Hennie Stevan

  BeantwoordenVerwijderen