woensdag 25 januari 2012

Simon Carmiggelt en het Schrijverspad Veluwezoom

Donderdag 26 januari (2012) is het GEDICHTENDAG en het was mijn bedoeling om een gedicht te plaatsen. Nu las ik in de krant dat het bronzen beeld van Simon en Tiny Carmiggelt in De Steeg (Rheden), in het weekend is gestolen. Het beeld is onder de voeten afgezaagd. Men vermoedt dat het de daders te doen was om het brons. Het beeld stond op het plekje waar Simon en zijn echtgenote vroeger veel op een bankje zaten en uitkeken op de IJssel.

Zoekend op het internet naar een gedicht van Simon Carmiggelt kwam ik op de website van het Schrijverspad Veluwezoom terecht. 
Informatie:  http://www.schrijverspad-veluwezoom.nl/


Het Schrijverspad Veluwezoom is een literaire en toeristische voettocht van Rhenen naar Dieren langs 100 schrijverslocaties.
Auteur: Bert van Dorsten en een groep vrienden en familieleden.

 

Het wandelboek beschrijft een voettocht in etappes van ongeveer 14 km in 5 dagen en bevat 26 topografische kaarten. Het traject is ook met GPS-apparatuur te volgen, dus verdwalen is niet meer nodig. Het voetpad loopt over de stuwwal van de zuidelijke Veluwezoom, langs de rivieren Nederrijn en IJssel. Over een lengte van ruim 70 km worden bijna 100 schrijverslocaties aan elkaar gekoppeld. Dit is gerealiseerd d.m.v. een zo groen mogelijk voetpad, samengesteld met behulp van het Instituut Voor Natuureducatie, het IVN. Achterin de gids staat verdieping waarin 39 auteurs van nationale bekendheid uit heden en verleden besproken worden en verteld wat hen hier heeft gebracht.
Dichters en schrijvers maken de ziel bewoonbaar en leggen de wereld aan onze voeten. Ze gidsen ons door het leven en tegelijk ook door het landschap, hier van de Veluwezoom.
Enkele auteurs die aan bod komen zijn Simon Carmiggelt, Louis Couperus, Hella Haasse, Hans Dorrestijn, Rutger Kopland, Tomas Ross, Jan Siebelink, Voltaire en Thomas Verbogt.

Ook voor minder literair gerichte wandelaars is de route aantrekkelijk. Ooit lag er van Rhenen tot Dieren een gordel van 92 landgoederen waar gelukkig nog veel van rest in de vorm van landschapsparken en expositietuinen. Over 36 culturele objecten langs de route wordt informatie gegeven. Eten, drinken, vervoer en slapen krijgen ruime aandacht. 


Hopelijk komt het beeld snel weer op de plek terecht en kunnen we naast Simon Carmiggelt en zijn Tiny op het bankje plaatsnemen om te genieten van het prachtige uitzicht op de IJssel.Enkele regels uit het gedicht Zwijgplicht van SIMON CARMIGGELT.

Ik praat. Geen ramp heeft me nog stil gekregen.
Ik schrijf. De snelle woorden gaan hun gang.
Ik leef-maar in de nacht denk ik soms bang:
Straks zwijg ik. Heb ik dan genoeg gezwegen?


Aanvulling 16.15 uur. Het beeld is vandaag teruggevonden. Helaas is het in stukken gezaagd. De daders zijn aangehouden. De gemeente laat onderzoeken of het beeld hersteld kan worden. HET VOLLEDIGE BERICHT.

Hieronder nog een tweetal krantenberichtjes.


 ...

24 opmerkingen:

 1. Wat een leuke maar ook trieste post Willy,hopen dat het beeld weer op zijn pootjes terecht komt.
  Groetjes Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is toch verschrikkelijk en onbegrijpelijk! We zagen het gister al op het nieuws. Goed in ieder geval dat ze de daders hebben opgepakt, maar triest dat ze het zó vernield hebben. Waar is het respect toch voor een ander gebleven.
  Mooie strofe heb je aangehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat triest dat mensen tot zoiets in staat zijn. Cultureel erfgoed vernielen voor dat rottige geld: het is maar goed dat Carmiggelt dit niet meegemaakt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke tip van dat wandelpad. Als ik ooit wat meer tijd heb lijkt me dat hartstikke leuk om te doen.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit soort berichten maakt zo triest. Men pakt gewoon alles waar men denkt geld aan te kunnen verdienen. Mijn en dijn is een achterhaald begrip kennelijk.
  Gelukkig zijn er veel mooie gedichten om van te genieten.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar hopen dat ze weer gemaakt kunnen worden.
  Groetjes Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat vreselijk dat dit beeld is afgezaagd, goed dat de daders zijn opgepakt en hoop dat het gerestaureerd kan worden. Het gebeurt hier constant in de UK met beeldende kunst, zelfs bij de spoorwegen, treinen ontsporen.
  Op een meer vrolijke noot, SC is een geweldige schrijver, heb altijd genoten van zijn werk, dank voor dit bericht:)
  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jee Willy, ik begrijp er ook helemaal niets van waarom mensen dit doen. Ik ben in iedergeval blij dat het beeld weer gevonden is en het hopelijk gerepareerd kan worden.

  Leuk dat je een gedichtje van hem hebt geplaatst!

  Fijne avond & lieve groet,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bijna elke dag hoor je zo'n verhaal over diefstal. zo verdwijnen kunst en poezie uit het straatbeeld ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, ik hoorde het nieuws gisteren ook! Hier in de buurt is het ook alsmaar raak... Prachtige log trouwens en wat een leuk idee om zo'n wandeltocht te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. triest he, dat zulke kunstwerken vernield worden: misselijke actie!!!
  Ik kan me daar erg boos om maken....grr
  groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. het is zó'n mooi beeld!! gelukkkig is het terug en ik heb goede hoop dat er mensen zijn die het weer kunnen repareren/in elkaar zetten. Meestal lukt zoiets wel. Maar de daders...wat bezielt die mensen??? Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik werd ook helemaal misselijk toen ik het gisteravond in stukken op TV zag. In en in triest dat dat tegenwoordig ook al niet meer kan..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een vandalen he, moeten we nu alle beelden weghalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had het ook gelezen, wat erg he en zo ombeschoft ook.
  Ik snap niet waar die mensen het lef vandaan halen, groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zag gisteravond de kapot gezaaagde resten liggen. Je kunt toch niet begrijpen waarom mensen dit doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Om te huilen al die vernielde kunst, ik was van de zomer nog in het Singer bij de "Denker", was ook hersteld na vernieling.... Nog maar eens naar de hele rij boeken van SC in m'n boekenkast gekeken, zijn observaties waren zo bijzonder.....
  Bedroefde groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zag het gisteravond op het nieuws en ik was met stomheid geslagen. Ongelofelijk schandalig!
  Wat mij betreft mogen de personen die dit op hun geweten hebben voor alle kosten opdraaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. 'Blijkbaar is geld het enige wat telt....' om maar in de sfeer van gedichtendag te blijven... Ongelofelijk laf en verdrietig! Goed dat je hier aandacht aan besteed Willy! Prachtige wandeltocht ook, zeer inspirerend en aantrekkelijk! Wie weet, gaan we die eens doen, mijn wandelvriendin en ik! Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zulke mensen gaan alleen voor de portemonnee en blijkbaar interesseert de rest hen helemaal niets. Het beeld was flink in stukken gehakt, het is te hopen dat het nog te herstellen valt.

  Wat leuk dat wandelboek! Ik wist niet dat er in deze streek zoveel literair en cultureel erfgoed is!

  Een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Willy wat leuk dat schrijverspad. Ik kende het niet en het is zo dicht in de buurt, ik zag dat ik pas nog op een van de leesterrassen heb gezeten. Het lijkt me leuk om het ooit......eens te lopen.
  Fijn weekend nog verder en lieve groetjes Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Erg hè, onbegrijpelijk! Voelt een beetje als grafschennis :(

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wie doet er nu zoiets??? Ik dacht bij het eerste plaatje, wat een prachtig beeldenpaar in zo'n idylische setting en dan dit? Helemaal in stukken. Jammer hoor. Gestoord persoon die zoiets doet.

  BeantwoordenVerwijderen