donderdag 16 augustus 2012

De beeldentuin in Gees

Vorige week gingen we een dagje op bezoek bij MIENKE en haar man in Drenthe. We namen de fietsen mee en mooi weer, maar halverwege de reis verdween het zonnetje. We hadden er al wel rekening mee gehouden dat het zou gaan regenen, regenkleding hadden we bij ons. Die dag vielen er een aantal buitjes, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na de koffie stapten we op de fietsen. Mienke had voor proviand gezorgd en toen we die tijdens een pauze nuttigden verscheen er zelfs even een blauwe lucht. We fietsten verder richting Gees, een dorpje met een prachtige oude dorpskern.  Een klein eindje buiten het dorp ligt de beeldentuin die we bezochten. Ik zie het als een paradijs in het mooie Drentse landschap. Op een oppervlakte van zeven hectare hebben de eerste eigenaren, Arjaan en Hieke de Hullu, in twintig jaar tijd, een prachtige parkachtige tuin aangelegd met verschillende thematuinen. Hier worden beelden tentoongesteld van verschillende kunstenaars. Beelden en tuin vormen een perfect geheel. Het is ook allemaal tot in de puntjes onderhouden. De huidige eigenaar,Yvo van Marle, heeft helaas niet zo'n fijne start gehad, enkele maanden voor de opening van het nieuwe seizoen overleed zijn echtgenote.


We beginnen in de galerie, waar kleine sculpturen, schilderijen, keramiek en sieraden van de kunstenaars tentoongesteld worden. Van hieruit gaan we de beeldentuin in.Via het grote glooiende grasveld bereik je de verschillende thematuinen. Het is steeds weer een verrassing wat je te zien gaat krijgen.


De beelden van Lode Tibos vormen een prachtig geheel met de beplanting en komen goed tot hun recht.


De koeien van Marina van der Kooi maken, behalve dat ze netjes in een rij staan, ook een luchtdans, je wordt er meteen blij van. Heel bijzonder zijn ook de ringkoppen van haar, die verspreid op het grasveld staan.
Lichtsculpturen van Sebastiaan Coppens.


De insecten van Joachim Rödere vond ik heel erg mooi. Met zonlicht verschijnt er een schaduw in het gras, dat geeft bij de vlinder een erg leuk effect.Deze figuren, die ook van hem zijn, vormen samen met het Drentse landschap een prachtig geheel.


In de grassentuin staan de prachtige bronzen beelden van Jeannette Jansen. Door het weglaten en de houding benadrukt ze wat haar fascineert. De tuin lijkt wel speciaal ontworpen te zijn voor deze beelden.

In deze vijvertuin, met op de achtergrond de reuzen planten, zie je op de voorgrond het beeld van Jan Steen, alsof het balanceert en beweegt op het water.


De keramiek beelden van Christien Dutoit vond ik iets sprookjesachtigs hebben. Ze geven verschillende houdingen weer en bewegen als het ware over het wateroppervlak.Dan de bronzen dames van Mette Bus die daar met hun ronde vormen je aandacht weten te trekken.


Bij dit bronzen beeld van Robert W.Jansen zag Mienke enige gelijkenis met een bekende journaliste/ tv presentatrice.


Deze houten sculpturen van Hartwig Doden zijn uit één stuk. 'Balans' (2e foto hieronder) is ook van hem.Evenals Mienke, zou ik de beeldentuin een volgend seizoen nog graag eens willen bezoeken. Het is fantastische plek om een paar uurtjes door te brengen. 
Informatie: https://www.beeldeningees.nl/

Op de terugweg aten we een heerlijk ijsje in Gees. Bij dit water zagen we runderen juist een bad nemen, dat was nog een leuke verrassing op het laatste stuk van de route.Mienke verwende ons met een heerlijke maaltijd ter afsluiting van een gezellige dag. Haar verslag kun je HIER lezen.

15 opmerkingen:

 1. Wat een genot om daar doorheen te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig tuinlandschap, en mooe beelden. En grappig, die koeien. Het zal een leuke dag zijn geweest. Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een geweldige reportage van je! Mooi is de beeldentuin, het straalt rust uit..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt als een zeer geslaagd uitje! Het bronzen beeld van de tortelduifjes vind ik zooooo schattig. En het beeld van de koeien die achter elkaar aan lopen is prachtig! Wat een enig gezicht, die koeien in het water, dat trof je nog even!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, die haas... ik kan niet stoppen met kijken... het gezicht lijkt heel erg op een beeld van een torso datr een vriendin van mij ooit maakte tijdens haar tijd op de academie...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kan mij echt voorstellen dat jullie daar genoten hebben. Stel dat je een beeld uit mocht kiezen welke heeft dan jou voorkeur?
  Want ze hebben allemaal toch wel iets dat je aanspreekt.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Willy,

  The exhibition area and sculptures are both spectacular!
  Thank you for taking us such wonderful walk with you !

  Greetings

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willy,

  Dank je wel voor je gezellige welkomsberichtje op mijn blog! De beeldentuin die jullie hebben bezocht ziet er erg mooi uit. Het is leuk om te zien hoeveel variatie er in de beelden zit. Dat spreekt mij altijd wel aan. De koeien en insecten zijn bij mij favoriet. Ook de haas vind ik erg mooi.

  Een fijne avond!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een heel mooi verslag, van je uitje naar de beeldentuin.en weer genoten van de foto's.
  Wat een verschillende beelden, kunstwerken.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie dag uit. Het is een prachtige tuin!
  Ik ben nieuwsgierig met je meegewandeld!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk om te zien dat jij heel andere foto's hebt dan "Balsemien".Jammer dat ik niet even langs deze tuinen kan fietsen,maar onthoudt het voor als ik in die hoek op vakantie ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een pareltje, weggestopt in het mooie drentse land. We zijn er een paar jaar geleden geweest. Van de ene kant jammer dat er niet zo heel veel mensen komen, van de andere kant: de rust geeft de gelegenheid om de beelden extra goed te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De koeien blijven mijn favoriet. Misschien komt dat doordat de dansende koeien mij aan graskaas doen denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige tuin, die zou ik ook graag eens bezoeken! Op een of andere manier vormen al die verschillende beelden toch een geheel, heel bijzonder... Fijn dat jullie zo'n gezellige dag hebben gehad! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen