vrijdag 3 augustus 2012

Bij Marius van Dokkum thuis

Vier jaar geleden hebben wij de schilderijen van Marius van Dokkum gezien tijdens een huistentoonstelling in Ugchelen waar hij woont. Vorig jaar bezochten  we de tentoonstelling in het Coda Museum in Apeldoorn, waar een overzicht van het werk van de schilder te zien was. Vrij werk, stillevens en portretten, maar ook illustraties van de kinderboeken 'Opa Jan' en portrettekeningen.


Het vrije werk bestaat uit herkenbare taferelen uit het dagelijkse leven met een humoristische touch geschilderd. Bij het bekijken van de schilderijen hoor je regelmatig gegrinnik en zie je een glimlach op het gezicht van de bezoeker verschijnen. Je zult het zelf al merken als je hier naar de geplaatste foto's kijkt.

Met je tijd mee


Het achtuurjournaal


Kippenhok


Liefde vergaat niet


Weerpraatje


Wachten op inspiratie

De foto's van de schilderijen heb ik gemaakt tijdens de tentoonstelling in CODA (2011)

Marius van Dokkum maakte ook een aantal kinderboeken over 'Opa Jan' en een prenten-/voorleesboek 'De beste wensen uit Bethlehem'.Vandaag wordt het nieuwste boek gepresenteerd, 'Papa Wapper en het rode vrachtwagentje', met illustraties van Marius van Dokkum en verhalen van Marianne Busser en Ron Schröder.


Evenals voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een huistentoonstelling in het boerderijtje aan de Hoenderloseweg in Ugchelen. Elke vrijdag en zaterdag, van 3 augustus tot en met 29 september 2012. De schilderijen hangen op de deel en in de gang.
Tevens is er verkoop van posters, kalenders, puzzels, kaarten en boeken.Tot en met 18 augustus 2012 is er in  Expositieruimte de Mantel in Andijk eveneens een tentoonstelling van het werk van Marius van Dokkum.
Informatie: https://www.expositieruimtedemantel.nl/

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om het werk van deze schilder te gaan bekijken. Neem alvast een kijkje op de website van Marius van Dokkum, daar kun je je ook aanmelden voor een mailinglist om op de hoogte te blijven van nieuwe tentoonstellingen.
Informatie: http://www.mariusvandokkum.nl/
Op 26 mei 2018 werd het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk geopend.
Informatie: https://www.mariusvandokkummuseum.nl/

24 opmerkingen:

 1. Heerlijk zo (on)gewoon gezellig herkenbaar!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat leuk om deze schilderijen tegen te komen op je blog, ik heb er toevallig net een aantal kaarten van verstuurd, maar kende ze verder helemaal niet! Nu dus wel, en wat zijn ze grappig en boeiend!! Wat bijzonder dat jullie ze in het echt gezien hebben..! Dank je Willy, fijne dag nog!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke blog post over Marius :D

  Ik ga waarschijnlijk vanmiddag even kijken. Lekker op de fiets, want ik woon in Apeldoorn.
  Marius maakt prachtig werk :D

  In Oktober exposeert hij trouwens in H10a in Apeldoorn.
  http://www.apeldoornse-illustratoren.nl/
  Ik ben er dan ook bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben al jaren een fan van de schilderijen van Marius van Dokkum en verstuur vaak zijn kaarten. Ik heb zijn boek "A portrait of..." en dat staat regelmatig op een kookboekstandaard op de kast in onze kamer. Om de paar dagen een ander schilderij om naar te kijken.
  Maar ik ben nog nooit in Ugchelen geweest. Waarom eigenlijk niet als je zelf in Apeldoorn woont? Misschien een idee voor deze zomer. Bedankt dat je me er weer even aan herinnert.
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Willy! Sommige van zijn werken had ik al eens ergens gezien!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een aantal jaren geleden ben ik met een schilderclubje naar Zeist geweest, naar een tentoonstelling van hem. Heb toen ook kaarten gekocht om ze te versturen, maar vond ze toch te leuk, dus ik heb ze nog steeds!
  Groetjes, Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een leuke schilderijen. Lijkt me best moelijk om iets te schilderen waar mensen om moeten lachen. Echt heel leuk.

  Groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nice pictures from real life. They make me smile. Have a nice friday.

  Hugs
  Elna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helemaal geweldig!! De laatste afbeelding van het stel op de tandem ken ik en ik zat al te grinneken bij het schilderij "Wachten op inspiratie"!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk werk! Een glimlach meer dan waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad plaatjes om bij te grinneken.
  Fijn weeknd.
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sorry er ging iets fout, ik schreef: zit hier met een grote glimlach op de bank, ik koop regelmatig zulke kaarten, maar deze had ik nog niet gezien, fijn weekend groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijke herkenbare plaatjes. Ik ben weg van zijn stijl van werken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat geniet ik toch steeds van je verhalen en uitstapjes. Deze keer was het inderdaad grinneken. Heel leuk. Fijn weekend en groetjes Wilma Oud

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik ken de kaarten al jaren en vind ze helemaal geweldig. Leuk om de schilderijen ook eens in het echt te kunnen zien.
  Dank je wel voor de tip!

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een komische schilderijen!
  Echt iets wat je zo aan de wand zou hangen!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ze zijn echt te gek die schilderijen. Zo goed getroffen en vol humor.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oj, dik genieten Willy! Wat een heerlijke trefzekere schilderijen. Zo herkenbaar. Ik ga de verjaardagskalender bestellen. Leuke Hollandse tegenhanger voor al die Zweedsigheid hier.
  Ik geniet steeds weer van al je schrijfsels. Waar haal je het allemaal vandaan en hoe vind je de tijd? Ik red het niet eens om op alles te reageren. In ieder geval, dank je wel voor al dat leuke kijk-en leesvoer.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind 'm toch leuk :) Wat een eigenheid!
  Met zijn schilderij aan de muur heb je nooit een chagrijnige dag

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jaa, Marius van Dokkum, ben helemaal weg van zijn schilderijen !! Heb ook alle Opa Jan-boeken. Dat schilderij van die oudjes die met de computer bezig zijn, hebben we eens naar m'n schoonouders gestuurd, toen ze alsnog hadden besloten een computer te nemen!! En je hebt er ook één waar een oud wijfie achter het orgel zit en haar man staat naast haar te zingen: die heb ik ook; zo zie ik mijn man en mij nog wel es eindigen !! hihi!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Willy,
  Ik kende deze schilder niet, maar het is super dat je hierover een blogje hebt geschreven!
  Ik heb inderdaad moeten glimlachen met enkele van z'n werken (het leven zoals het is :-).
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen