maandag 20 augustus 2012

Op Urk

Tot 1939 was het vissersplaatsje Urk een eiland in de voormalige Zuiderzee, later IJsselmeer. De bewoners zeggen nog steeds "op Urk", dus dat schrijf ik hier ook maar. Zestien jaar geleden waren wij voor het laatst op Urk, dus het werd tijd om het weer eens te bezoeken.We parkeren de auto op de grote parkeerplaats aan de haven en daar zien we nieuwbouw, winkeltjes en restaurants. De zeevisafslag is er niet meer, die is verplaatst naar elders op Urk. De Urker zeevissersvloot vist vanaf IJmuiden, dus die boten komen niet in de haven van Urk. De vis wordt per vrachtauto naar de zeevisafslag op Urk gebracht. De IJsselmeervisafslag is hier wel en die kan op bepaalde tijden bezocht worden. (Wij hebben het niet bezocht, van dit havengedeelte heb ik ook geen foto's.)

Vanaf de parkeerplaats gaan we naar het oude deel van Urk, waar we eigenlijk voor gekomen zijn. We wandelen langs de gasthaven die vol ligt met boten.


 Deze boot is (was) te koop.


Er zijn naamgenoten.


Bij de scheepswerf wordt hard gewerkt.Daar zien we de Urker botters liggen.

Wat fijn zo'n strandje in het dorp.


De vuurtoren van Urk, uit 1844, ziet er aan de buitenkant nog net zo uit, maar is wel veranderd, hij werkt sinds enkele jaren volautomatisch.


De Ommelebommelestien (helaas geen goede foto) is een zwerfsteen die ongeveer 70 meter uit de kust van Urk ligt. Volgens de legende worden de baby's daar uit de steen gehaald. De aanstaande vader moet er met een bootje heen roeien om zijn kind te halen. Er moet wel voor betaald worden, voor een jongen twee keer zoveel als voor een meisje. Antje uit Urk heeft er op haar oude blog over geschreven, maar helaas bestaat dat blog niet meer. Op haar nieuwe blog (http://antjeuiturk.blogspot.com/) staan veel verhalen over Urk. Verderop komen we bij het vissersmonument. Het stelt een vissersvrouw voor die nog een keer achterom kijkt naar de zee, van waar haar geliefden niet terug zijn gekeerd. Als je al die namen op de marmeren platen ziet staan, van de mensen die op zee het leven verloren, voel je even het verdriet.


Het mooie kerkje uit 1786.We wandelen nu door de smalle steegjes, daar staan de huisjes dicht op elkaar gebouwd. Er zijn kleine tuintjes of een stoep. De was op Urk hangt aan lijntjes, die aan een stok gespannen zijn. In plaats van wasknijpers te gebruiken bevestigt men de was ook wel tussen die lijn.
Tegenover Museum het Oude Raadhuis dat we niet bezochten, maar waar we zeker nog eens voor terugkomen, staat 't Koffie & Thee Juffertje. Het zag er zo leuk uit. Wij hadden net koffiegedronken, maar ik wilde toch even een kijkje nemen. Connie van der Veer is sinds kort eigenaresse van 't Koffie & Thee Juffertje. Zij verkoopt in haar winkel een groot assortiment koffie en thee, daarnaast zijn er cadeauartikelen en lekkernijen. In de kleine gezellige tearoom kun je koffie- en theedrinken met iets lekkers erbij. Je kunt er ook terecht voor een Theeproeverij, High Tea of Afternoon Tea.  (Aanvulling mei 2014: helaas bestaat het niet meer).

Informatie: https://www.touristinfourk.nl/

25 opmerkingen:

 1. Wat een informatief blog. Zo kan ik thuis blijven en tóch Nederland bezoeken.
  In Scheveningen staat ook zo'n vrouwtje over de zee te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's Willy. Die mooie luchten er achter zijn ook zo mooi, echt hollands. Ik zou ook nog wel eens naar Urk willen.

  Groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Willy, wat een werkelijk heerlijke post over Urk! Ik zou er morgen wel naar toe willen zoals je schetst en fotografeert, het lijkt me er geweldig, om te kijken, niet om te wonen....maar dat hoeft ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer even een mooi uitstapje gemaakt.
  Prachtige foto's en informatie.
  Dank je wel.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt een geweldige wandeling gemaakt en je laat ons meegenieten door al die mooie foto's en je interessante tekst. Leuk koffie en thee adres. Urk is echt de moeite waard om te bezoeken.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om weer eens door Urk te wandelen. Het is al een poos geleden dat ik daar vaak kwam. We haalden daar de schoenen voor de meiden. Je moet er niet aan denken dat ze voor zo'n mooi museumachtig dorpje een windmolenpark gaan plaatsen. Net zo als ze bij ons in Makkum van plan zijn. We mogen niet meer genieten van ons uitzicht. Maar door jou foto's blijft het lekker zoals het er uit hoord te zien.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie wandeling door Urk. Ik ben er ook ooit geweest en herken sommige dingen nog.
  Die huisjes zijn ook zo mooi!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Willie, heerlijk al die prachtige foto's en verhalen. Ik ben nog nooit in Urk geweest.Misschien dat het er nu van komt.Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben nog nooit op Urk geweest, maar het lijkt mij heel erg mooi! De sfeer van vroeger is nog zo duidelijk aanwezig, net als de visserij! Leuk dat ik zo met jouw foto's een rondleiding door het plaatsje heb gekregen!

  Nog een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is toevallig, met mijn verjaardag bespraken ideen voor een familiedag en Urk met rondvaart (voor de oude tantes en ooms)leek ons een goed plan! Mooie foto's, lang geleden wel 23 jaar geleden met mijn verkering ( nu mijn man)een dagje geweest :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor mij is een bezoek aan Urk een hele tijd geleden. Je foto's maken dat ik er weer snel eens heen wil gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mooi allemaal, kan me even niet meer herinneren of ik ooit op Urk ben geweest.
  We mogen in een zeer mooi land met mooie tradities leven.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een heerlijke wandeling door mooi Urk.
  Antje niet tegen gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk om deze wandeling samen met jou te maken Willy! Toen ik bij Antje was, kwam het er vanwege de tijd helaas niet van.. dank!! Ik hoop er zeker nog eens een keer heen te gaan!! Fijne dag, lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk verslag van ons dorp. Het huisje met de witte was is het huisje waar mijn zus 12 jaar geleden na haar trouwdag in kwam te wonen...maar toen ze zwanger was van haar tweede werd het te klein en verhuisde ze een straat verder naar een grotere woning. En dan te bedenken dat er vroeger een gezin met acht kinderen in woonde.Groetjes Elisabeth(zusje van Antje)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ben al ontzettend lang niet meer op Urk geweest. Zo te zien toch nog maar eens een keer doen!
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat is het mooi daar!! Nog zo'n plek van Nederland waar ik nog nooit geweest ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig beeld laat je ons zien van Urk. Ik ken het niet! dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hier moet ik ook eens naar toe gaan, het ziet er leuk uit. Mooie foto's van Urk. Ik heb net ook nog even gekeken naar het gebreide en geborduurde kussen, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Urk...zo'n plaats waar je niet zo maar even naar toe gaat vanuit zuid-Limburg. Het ligt buiten de 'normale' route. Heeft Urk trouwens een station? Wel de moeite van een bezoek waard zo te zien. Ook een mooie manier van was ophangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Moest nog even bijlezen... wat een prachtige foto'd zowel van Urk als van Schokland. Ik ben er nog nooit geweest... Het ziet er uitnofigend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat een mooie reportage...ja, ik wil ook nog een keer naar Urk!! Ik vind dat beeldje van dat scheepje zo mooi! liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Echt even genieten van je blogpost, prachtige sfeer photos! Krijg ik toch wel heel veel zin om even over te vliegen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Goedendag,
  Ik zag uw prachtige foto's over Urk. Mijn vraag is of ik die van u zou mogen ontvangen voor diverse doeleinden. Graag hoor ik van u.
  M.v.g. Marriette info@touristinfourk.nl

  BeantwoordenVerwijderen