Kruudmoes, je bent er liefhebber van of je verafschuwt het. Zelf
vind ik het heerlijk, maar het verafschuwen daar kan ik me ook wel wat
bij voorstellen. Het is vooral de combinatie van ingrediënten die
sommigen doet gruwelen. Gort, mager gerookt spek, verse worst, rookworst, veel verse
kruiden*, (witte)rozijnen, karnemelk, eventueel stroop.
Kruudmoes is een zomergerecht en wordt in Gelderland en
Overijssel gegeten. Vroeger kregen de hardwerkende mannen op het land
het te eten als een stevige en voedende maaltijd. Het kan koud en lauw
gegeten worden. Zelf vind ik koud het lekkerst. De stroop laat ik
achterwege, want door de rozijnen vind ik het al zoet genoeg. Mocht je in
de buurt van Amersfoort wonen en denken dit komt me bekend voor, dan
ken je het waarschijnlijk onder de naam Melkmoes.
Van
de recepten voor Kruudmoes die ik op internet vond, is er geen een hetzelfde, dus die plaats ik hier ook niet. Mocht je het
willen gaan maken, haal dan zelf even een recept van internet. Denk er
wel aan dat gort eerst 12 uur moet weken. Als je vluggort gebruikt, dan kun je meteen aan de slag. In Gelderland en Overijssel zijn slagers die Kruudmoes in hun assortiment hebben. Op de zomerse braderieën kun je het soms ook aantreffen.
Eet smakelijk!
*Een lijst van kruiden die je kunt gebruiken: kervel, kruizemunt,
peterselie, bladselderij, bieslook, dille, venkelgroen, zuring,
brandneteltoppen, zwartebessenblad, zevenblad.
Kruudmoes op de Bottermarkt in Raalte
Heb het nog nooit geproeft dus kan er niet over oordelen, maar ben geen vlees mens dus dat zou er bij mij al gauw uitgehaald worden en zoetigheid toegevoegd.... Helemaal verliefd op je mooie bord!
BeantwoordenVerwijderenFijn zonnig weekend,
groetjes Marijke
Als ik dat zo lees, kan ik me moeilijk voorstellen dat het een recept voor warme dagen is. Mmmmm....ik denk dat ik toch maar iets anders ga klaar maken vandaag. Fijn weekend.
BeantwoordenVerwijderenHoewel een ras echte amersfoortse en nog in het gelukkige 'bezit' van de twee zussen van mijn moeder, 91 en 94 jaar oud, ken ik Melkmoes niet. Ook niet uit verhalen van mijn beide tantes. Of het er smakelijk uit ziet.......? Ik geloof vast dat het lekker smaakt, geniet ervan. En een fijn weekend.
BeantwoordenVerwijderenIk heb het vroeger wel eens gegeten tijdens een vakantie bij een hele lieve tante in Apeldoorn maar kan mij niet meer herinneren hoe het smaakt.
BeantwoordenVerwijderenDenk ook niet dat ik manlief er blij mee kan maken dus vandaag wordt het bij ons iets van kip met rijst. Want ondanks het warme weer moet er toch af en toe wel iets op tafel komen.
Toch leuk hoor dat je die oude recepten weer laat herleven.
Fijn weekend.
Groeten
Marga
Als ik de ingredienten bekijk, trekt het mij niet maar wie weet verrast het mij wel als ik het proef! Als echte Gelderse heb ik het nog nooit gegeten.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Willy! Lieve groet, Ingrid
Als ik het woord 'rookworst' al zie, dan lopen de rillingen over mijn rug. Sorry, dit is niet voor mij! Ook niet op koele dagen. (Nu 11.40 uur en al 33 graden. Er komt nog meer bij)
BeantwoordenVerwijderenhet ziet er heerlijk uit met dit warme weer, Het mooiste vind ik het bord.
BeantwoordenVerwijdereneet smakelijk
groetjes Gerda
Kruudmoes is niet echt mijn ding !Heb het nog nooit op,maar ik ben meer van het Italiaanse met deze temperatuur !
BeantwoordenVerwijderenI've never heard of it before but it sounds dangerous *smile*. Have a great day.
BeantwoordenVerwijderenHugs
Elna
Het griezelt mij toe!
BeantwoordenVerwijderenMaar ik wens je wel een mooi weekend!
Liefs,
Gerry
De reacties gezien staat niemand te trappelen om het te proeven Willy!!Sneu een beetje, maar als je het niet kent, is het een vreemde combinatie.
BeantwoordenVerwijderenMaar.. ik moet toegeven als ik mijn Hongaarse recepten aan anderen vertel komt het ook niet altijd goed over. Het is wat je van huis uit gewend ben om te eten. Want ik heb ook héééél aparte combinaties!!!
Dus, ik zou zeggen, geniet er van!
Ik wens je een goed weekend!
Je bord vind ik prachtig maar de inhoud vind ik minder. Ik heb er nooit van gehoord laat staan gegeten maar die ingredienten bij elkaar.... nou nee dus.Wij zitten lekker binnen want buiten is het veel te warm.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend
Kram
Anje
Wij eten het ook, vast wel weer volgens een ander recept. Mijn oma heeft het mijn moeder ooit leren maken: een beetje van dit, een beetje van dat. Dus een echt standaard recept is er volgensmij niet van.
BeantwoordenVerwijderenVolgensmij moet je er echt mee opgegroeid zijn om het lekker te vinden.
Liefs, Lieke.
Voor een echte vegetariër is dit natuurlijk helemaal niks hè ,als we nu eens al dat vlees weglaten lijkt het me wel wat ,het bord is trouwens prachtig Gr. Marloeskreatief
BeantwoordenVerwijdereniiiicccchhhh, je ziet het al: ik moet er niet aan denken! Mooi weeeknd! Anny.
BeantwoordenVerwijderenJa, ik ken het wel... Vroeger heb ik het wel gegeten; nu denk ik er nooit meer aan. Als ik het nu klaar zou maken laat ik de worstsoorten achterwege... een klein beetje spek mag wel.. Koud was het altijd het lekkerst.. Leuk die gerechten van vroeger.. Wij kregen het niet op zo'n prachtig bord.. Een fijn weekend en groeten van Willemien.
BeantwoordenVerwijderenO nee Willy, gruwelijk.......
BeantwoordenVerwijderenBen het met Marloes eens, het bord is prachtig....
BeantwoordenVerwijderenmaar de in houd.............brrrrrrrr
Hej Willy,
BeantwoordenVerwijderenI like such combinations! Besides yours looks delicious!"Bon appetite"
Lieve groetjes,
Willy ik vind je bordje prachtig maar die smurrie erin, brrrrrrr daar krijg ik kippenvel van en dat met deze temperatuur. :-))))
BeantwoordenVerwijderenAch nou ja het is maar watje lekker vind.
PS: sorry voor mijn lelijke woorden.
dinah
Ik ben gestopt met lezen ná de ingrediënten, hihi.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het delen en geniet er lekker zelf van.
Wat een mooie bordjes, was mijn eerste reactie....
BeantwoordenVerwijderenAhum.. ik geloof niet dat ik zou smullen van dit gerecht... Maar misschien valt het wel mee en is het vooral de onbekendheid.
Maar gort lust ik echt niet, dus ....
groetjes, Elizabeth
Ik geloof niet dat ik er spontaan trek van krijg. ;-)
BeantwoordenVerwijderenGeniet jij er maar lekker van.
Willy ik ken het gerecht niet, maar het lijkt me stevige kost vooral van vroeger.
BeantwoordenVerwijderenKen wel het gort met de rozijnen. Of potstro van vroeger , karnemelk met havermout en tarwe meel.
Met spekvet en spekjes en stroop.
In de drukke tijd op de boerderij werd dat veel gegeten, zo ook bruinebonen met spek.
Nu is zulke kost veel te zwaar voor de maag, denk ik ben je niet meer gewend.
Filmpje was erg leuk en leerzaam
Groetnis Annie
Het bord is prachtig, de foto's ook, maar de inhoud.. Tja, smaken verschillen! Maar laat het je lekker smaken en wel heel leuk dat je het met ons hebt gedeeld! Ik had er namelijk nog nooit van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Annabel
http://annabelhappylifetime.blogspot.nl/
Hoi Willy,
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel eens van Kruudmoes gehoord, maar het zelf nog nooit gegeten. Het klinkt bijzonder :-)! Je hebt het prachtig geserveerd op het blauw met witte bord.
Fijn weekend!
Madelief x
Vroeger mocht mijn dochter kiezen wat ze écht nooit meer wilde eten, dat werd voor haar zuurkool. Mijn keus zou kruudmoes zijn. Maar je servies is om te zoenen.
BeantwoordenVerwijderenQuiltgroetjes *+*
De familie van mijn vader komt uut Drenthe en daar kennen ze het ook. Mijn Opa was er stapel op! Daar kenden ze trouwens ook het toetje "Watergruwel", alleen de naam al.........
BeantwoordenVerwijderenJe hebt je kruudmoes wel geserveerd in een prachtig bordje! Eet smakelijk.
Leuk zulke streekgerechten! Ik had er nog nooit van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenIk zou het niet meteen weigeren. Er zijn wel meer gerechten die er niet appetijtelijk uitzien, maar toch lekker smaken ;-)
Fijn weekend gewenst!
Vriendelijke groeten,
Chantal
Wat een bijzonder gerecht, ik had er nog nooit van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenIk laat dit ook aan mij voorbij gaan Willy, door worst en spek.Veel te zwaar voor mijn maag.
BeantwoordenVerwijderenMaar prachtig opgediend.
Groetjes José
hahahaha...het bord vind ik prachtig...zegt dat genoeg?? ;);) Eet smakelijk!! Liefs, Petra
BeantwoordenVerwijderenAch, wat jammer nou dat ik dat heb moeten missen... Nee, geef mij maar oma's griesmeel met bitterkoekjes :)
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk! Beetje lauw en lekker met die grote krenten erin! Zal oma toch nog even haar recept vragen nu het nog kan. Denk dat ik mijn gezin er geen plezier mee doe maar je paar bakjes in de vriezer kan ook geen kwaad. Groetjes uit Apeldoorn
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk gerecht. Ik gebruik kervel en munt als kruiden. Wat ook lekker is is karnemelk nat. Gebonden karnemelk met gebakken uien en spek en dat over gekookte aardappelen met sla. Typisch gerecht uit Gelderland.
BeantwoordenVerwijderen