donderdag 9 augustus 2012

Tweeling?


Mijn zusje en ik zijn geen tweeling, ik ben ouder, er is zelfs een leeftijdsverschil van twee jaar en drie maanden. We waren vaak hetzelfde gekleed. Er werd regelmatig gevraagd of wij tweelingen waren.


Wij hebben het nooit een probleem gevonden om hetzelfde gekleed te zijn. Tot ik een jaar of twaalf was gingen we als een kleding-tweeling door het leven.Ik heb aan mijn zus gevraagd of ze ermee akkoord ging dat ik hier een aantal foto's zou  plaatsen. Dat vond ze goed, maar de foto met de paarse jassen mocht niet geplaatst worden. Aan die paarse jas heb ik nooit een hekel gehad, zij dus wel. Ik plaats die foto toch, want zij staat er maar half op. Als het verwijderd moet worden moet ze hier maar een reactie plaatsen.


Heb jij een zus en waren jullie ook hetzelfde gekleed?  Of ben je er één van een tweeling en waren jullie helemaal niet hetzelfde gekleed?

39 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk zussen verhaal.

  Vijfentwintig jaar geleden was ik zwanger van onze tweeling.
  Eén ding wist ik meteen: ik zou ze nooit hetzelfde kleden.
  Ze bleken eeneiïg te zijn en lijken uiterlijk sprekend op elkaar (dat vinden ze zelf niet hoor!).
  Gelukkig zijn het twee heel verschillende mensen maar als het erop aan komt lijken ze meer op elkaar dan dat ze zelf weten.........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jazeker...ook mijn zus en ik gingen hetzelfde gekleed....en als het haar te klein was moest ik het nog een poosje van haar dragen( het werd natuurlijk doorgeschoven..)...vooral de blauwe gebreide trui met witte wolkjes...jeetje wat een kriebel ding...er hoorde ook een muts bij...vreselijk...zus blij dat het te klein was...;0)
  leuk je verhaal..brengt weer herinneringen boven...
  fijne dag..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De foto's zien er leuk uit. Een zus heb ik niet. Toen mijn zoon nog heel klein was droegen wij altijd kleren van dezelfde stof.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke foto's!!! De jurken van de laatste zwart-wit foto komen me erg bekend voor. Zoiets soortgelijks hadden mijn zussen ook! :o)!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Enig om je verhaal te lezen Willy, je ziet er leuk uit met je zus, leuke tiroler outfit! en de Paarse jas is helemaal te gek!!
  Zelf kom ik ook uit een groot gezin en mijn jongste zus en ik schelen 1 jaar en we werden ook als tweeling gezien. Wij vonden het prima, behalve het feit dat ik niet zo groot was als mijn zus lol.
  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk verhaal om te lezen Willy. Mijn zussen en ik waren soms hetzelfde gekleed, maar bij ons zit er 3,5 en met m'n jongste zus zelfs 7 jaar tussen. De twee jongste hadden op een bepaald moment wel dezelfde kleding, maar alleen tijdens feestjes en zo.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dear Willy,

  I enjoyed with your sister story very much!

  I have a twin sister - my mom is a Gemini:) -

  Until 6 years of age; we have been in same type dresses but since then, we refused to be similarly dressed. We sometimes exchange our dresses but never be in the same type anymore :))

  Photos are lovely!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een 4 jaar jongere zus, wij droegen nooit hetzelfde. Ik kan me ook niet herinneren dat ze kleren van mij droeg. Mijn 2 oudere broers, er zat 1 1/2 jaar tussen hen, kregen wel vaak dezelfde truien van mijn oma. Mijn moeder vond dit niet zo leuk, ik denk dat zij erg van het individueel zijn was. Overigens liepen mijn 2 oudere broers en ik wel vaak rond in dezelfde overalls, we maakten ons nogal eens vies.
  Leuke foto's trouwens.
  groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe herkenbaar Willy, mijn zusje en ik schelen maar 16 maanden en wij droegen vaak dezelfde outfit maar dan in contra-kleuren maar wij kregen ook heel vaak de vraag of we tweeling waren. Wij vonden dat altijd wel leuk maar na de lagere school was het over toen sloegen de spijkerbroek(superstrak) en de wijde overhemden toe ;-) Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk verhaal, Willy.
  Ik heb geen zussen, dus dit verhaal gaat voor mij niet op. Ik vraag me wel eens af, als ik wel een zus(je) had gehad, welke invloed dat had gehad.
  Maar dat is achteraf.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn zusje en ik scheelden 18 maanden. We droegen ook altijd dezelfde kleren. Vreselijk. Later waren de kleuren soms anders. Tot mijn 12e is het nog voorgekomen. We vonden het ook niet leuk dat men ons voor een tweeling hield, we wilden niet op elkaar lijken. Gelukkig konden we er later grapjes over maken. Ben nu bijna 60 en je verhaal haalt alle gevoelens weer op. Mijn schoonmoeder maakte het nog bonter. Zij naaide en breide voor mijn man, zijn tweeling broer en oudere broer dezelfde kledingstukken. Groet, Dientje uit S.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk hoor, in onze familie zijn ook tweeling, en mijn jongste dochter heeft een tweeling, 11 jaar nu.Jongen en een meisje, en nooit hetzelfde gekleed.Ik had tweelingzusjes 2 jaar jonger dan mij.Een jongere zus van mijn vader, onze tante dus, kon goed naaien . Vaak werd er een grote lap gekocht, en 3 de zelfde jasjes van gemaakt.
  Zo ook wel eens met rokjes. Maar niet alles, we waren een groot gezin, en kregen ook wel eens kleding. De tweeling was twee-eiig, leken niet op elkaar, 1 was tenger en kleiner, heel vaak werd er gevraagd, zijn jullie de tweeling, en dat was ik dan en de grotere zus van de tweeling.
  Zij is heel verdrieten op 42 jarige leeftijd overleden.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Willy,
  Wij komen duidelijk uit dezelfde tijd. Ik had precies dezelfde kleren. En ook mijn zusjes en ik droegen vaak hetzelfde. Tenminste, als het door mijn moeder gemaakt was. Gelukkig was ik de oudste. Want uiteraard werd de te kleine kleding doorgeschoven. We hebben het er nog weleens met elkaar over als we elkaar zien. Grappig om weer wat herinneringen boven te krijgen.
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldige foto's!! Ik en mijn anderhalf jaar jongere zus worden soms ook als tweeling aangezien, terwijl we niet eens dezelfde kleding droegen/dragen. Blijkbaar lijken we veel op elkaar, maar ikzelf zie het niet ;)

  Liefs, Annabel
  http://annabelhappylifetime.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto's Willy! Zoals je op mijn blog kunt zien aan de hand van de foto die ik vorige week heb geplaatst, zijn we met 5 zussen. Ik was dus de middelste en dan mijn 2 jongere zusjes, wij hebben jaren kleren aangehad, jurkjes, rokjes van dezelfde stof maar altijd een ander patroon. Mijn 2 oudere zussen hadden dan ook van een andere stof dan de 3 jongste meisjes ook verschillende patronen jurken en rokken. Mijn moeder naaide alles!!! Ja, wij zijn dan ook met z'n 8-en !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuk onderwerp Willy. Ik heb geen zus maar wel een broertje die 5 jaar jonger is. Onze moeder naaide van dezelfde stof een jurkje voor mij en een ballonbroekje voor broertje. Wij waren nog erg jong om er iets van te vinden.
  Dat maak ik met mijn kleinkinderen niet mee. Die mensjes weten precies wat ze wel of niet aan willen. Wel heel leuk hoor.

  Gr. Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nee dat heb ik niet. Maar toen onze dochter 4 was, kwamen er 3 kindjes bij in ons gezin. Een er van, een meisje was ook 4 jaar, 18 dagen jonger. Ik kleedde ze af en toe hetzelfde. Vroegen de mensen: zijn jullie tweelingzusjes, dan antwoordde de een hartgrondig " ja" en de ander net zo hartgrondig "nee"! Prachtig was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Grappig, we hebben een tweeling (jongens) maar nooit hetzelfde gekleed.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een zus heb ik helaas niet maar onze dochter heeft een tweeling, 15 augustus worden ze twee jaar.
  Als wij komen of de andere opa en oma dan krijgen ze dezelfde kleertjes aan. Hoe het gaat als ze ouder worden dat gaan we afwachten.
  Foto's zie je soms op mijn weblogje elzaborduur.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lovely pictures and you are look a like. No I don't have any sisters or brothers. Have a great evening.

  Hugs
  Elna

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een leuk verhaal!Ik heb geen zussen maar wel 3 broers. Ik ben de oudste en samen met de broer die 13 maanden na mij komt werden we vaak voor een tweeling versleten.Mijn eigen dochters(3 jaar verschil) heb ik wel vaak min of meer hetzelfde gekleed,wel dezelfde stof maar dan wel altijd een ander patroon.Dit roept echt weer veel herinneringen op.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat grappig ik scheel twee Jaaren een maand met mijn jongste zusje en we waren ook vaak het zelfde gekleed vooral op zon en feestdagen ,zijn erg veel met elkaar opgetrokken en nog steeds gelukkig maar ik roodharig en zij donker wel veel dezelfde dingen zoals onze stemmen ,onze kinderen vergisten zich wel als we iets riepen enzo vaak dezelfde uitspraken en gelijke gedachtes blijkt vaak ,leuk hoor jouw foto,s en best leuk die paarse jas Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een leuke foto's Willy. Ik kan me voorstellen dat je zus de paarse jas niet mooi vond. Ik had namelijk ook zo'n jas maar dan in de kleur ORANJE. Ooh wat had ik een hekel aan die jas zeg.

  Groetjes Lenie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beste Willy,

  Dit is een erg leuke post! Ja, mijn zus is 19 maanden jonger en wij waren ook bijna altijd gekleed als tweelingen. We hebben dit een aantal jaren geleden nog eens gedaan, toen schonk ik haar een paar identieke outfits van de Escada Outlet hier in de USA. Grappig vond ik het; als vanouds... leuke herinneringen!
  Je zus hoefde vanwege die paarse jas echt niet 'weg' te blijven. Die zijn leuk.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een leuke foto's Mam! Gelukkig droeg ik nooit dezelfde kleren als mijn broer...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Je blog heeft wel heel wat los gemaakt, gezien de reacties. Leuk onderwerp. Ik heb 5 zusters en zo vlak na de oorlog heb ik vaak kleren gedragen die mijn zussen ook al gehad hadden. Ik kan me de jas herinneren die speciaal voor MIJ was genaaid door mijn moeder... zij maakte prachtige kleding voor ons.... genaaid, gebreid of gehaakt.
  Mijn dochters schelen 2 jaar en zijn zo verschillend en leken totaal niet op elkaar; toch hadden ze vaak soortgelijke kleding maar dan in een andere kleur tot de jongste dit beslist niet meer wilde.
  De foto's die je laat zien brengen veel herinneringen boven aan 'vroeger'. Heel leuk! Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat zijn die foto's leuk... Op de laatste lijk je wel een echt fotomodel! En wat hadden jullie mooie kleren!

  En wat een leuke reactie van je dochter...

  Mijn zusje en ik hebben ooit met kerst dezelfde jurkjes gehad. Zij rood met blauwe accenten en ik hetzelfde model in blauw met rode accenten. De mensen dachten niet dat we een tweeling waren... een beetje lastig als je ruim 6,5 jaar scheelt...

  Rond mijn 35ste werden we wel eens met elkaar verwart. Dat vonden we toen wel heel erg leuk... Ik natuurlijk helemaal... *Ü*...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. I have 3 sisters and my mom, on Sundays we all dressed the same. How wonderful!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ja ik had twee oudere zussen, maar met 5 en 10 jaren verschil niet hetzelfde gekleed.
  Ik kan me wel herinneren, dat mijn oudste zus (coupeuse-lerares) voor mij en mijn andere zus jassen heeft gemaakt van stof, wat ik zelf helemaal niet mooi vond. Toen mijn jas te klein was, moest ik het doen met de jas van mijn andere zus, wél een ander model, maar nog steeds van dat afschuwelijke stof....!
  Later is het allemaal goed gekomen :-0
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Volgens mij zag je dat vroeger vaker. Ik ben de oudste en mijn 2 jaar jongere zusje en ik hadden wel wat dingen hetzelfde maar altijd in een andere kleur. Mijn moeder maakte alles zelf dus dat was dan waarschijnlijk handiger en je kreeg ook geen scheve gezichten! Ik een groene jas, zij een blauwe. Die paarse jassen van jullie vind ik zo gek nog niet hoor. Ik kreeg zelf een tweeling, een jongen en een meisje dus gelijke kleding was al niet aan de orde en ik vond het ook veel leuker om ze allebei heel anders te kleden, niet in de zelfde kleuren en ook niet in de zelfde stijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik heb maar liefst 3 zussen. Ik ben de oudste, heb dus nooit iets hoeven af te dragen van een grotere zus. Hetzelfde aan: van z'n levensdagen niet, dat had ik verschrikkelijk gevonden. Mijn dochter heeft een tweeling (jongens). Die dragen (nog) elkaars kleding, maar nooit hetzelfde. Ik begrijp bv. Maxima niet die haar dochters met 3 dezelfde jurken op de foto laat zetten. Kleding zegt toch een beetje wie je bent. En mensen zijn niet hetzelfde!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hihi, heerlijk zo'n zus toch die de paarse jas niet wil.
  Mijn zus en ik schelen 6 jaar en gingen niet hetzelfde gekleed. Onze moeder naaide alles zelf en deed dat met haar moeder samen(coupeuse). Soms hadden we wel dezelfde stoffen, maar dat was echt maar soms.
  Tegenwoordig hebben we soms hetzelfde, maar dan gekocht..........

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ja ik droeg ook de zelfde kleding als mijn zus. En ik kon er het langste in lopen. Alleen kleding die ik leuk vond deed ik dit bij. Mijn moeder maakte dit zelf.

  Zo ook samen met haar een lap op de markt uit gezocht voor een mooie jurk voor uit te gaan. Mijn Moeder mooi gemaakt, maar ik teleur gesteld omdat er een ander meisje liep in de zelfde stof een ander model jurk met uitgaan. Daarna nooit meer aan gehad met uit gaan.Zou mij nu niks meer kunnen schelen. Maar ja dat was een moeilijke leeftijd. Is mij altijd bij gebleven.

  En nu koop ik zonder dat wij dit weten, soms een bloesje of T'shirt het zelfde als mijn schoonzus. Ik heb haar laats het zelfde gegeven omdat zij dit zo mooi vond. Was een koopje !! Ik zei nog dan zijn wij zussen, vinden wij nou leuk. En lachen als wij het alle twee aan hebben.

  Zo kan het ook nu.

  Fijn weekend groetjes José

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ha, wat een leuk logje!
  Ik heb twee zussen, resp. 11 en 12 jaar ouder. Omdat we vroeger een naaister hadden die alle kleding maakte, hadden we wel vaak kleding van dezelfde stof. Al waren de jurken van mijn zussen uiteraard veel volwassener dan de mijne.
  Ik ga ook eens kijken of ik daar nog foto's van kan achterhalen.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wij zijn met drie zussen met steeds twee jaar leeftijdsverschil. We droegen meestal niet dezelfde kleding, maar we droegen wel elkaars kleding af. Dat was niet zo leuk voor de jongste!
  Jullie hadden mooie kleren en zagen er tip-top uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. wat een heerlijk blogje!! Het brengt mij weer terug naar mijn kindertijd waarin mijn 1 jaar jongere zusje en ik zoveel plezier met elkaar hadden. Mijn moeder maakte alle kleding voor ons maar dan wel altijd andere kleuren. Dus hetzelfde model, soms ook dezelfde stof maar wel een andere kleur. Mijn lieve zusje leeft helaas niet meer maar ik heb gelukkig mooie herinneringen. Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik geniet trouwens ook van jouw mooie foto's...zó leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. @Leuk dat jullie zo enthousiast reageerden en herinneringen hier deelden, mooie, vervelende, grappige en ontroerende, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Beste Willy,

  Het zijn inderdaad heel leuke Dirndls die jullie dragen als zusjes. Bedankt voor de link!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen