zondag 31 augustus 2014

Een dag in Altes Land bij Hamburg

Een aantal jaren geleden zag ik de Duitse tv films "Annas Geheimnis" en "Annas Erbe". Beide films speelden zich af op een fruitteeltbedrijf in Altes Land, een gebied aan de zuidelijke oever van de Elbe ten zuidwesten van Hamburg (Duitsland). Ik vond de filmlocatie prachtig, grote vakwerkhuizen en duizenden fruitbomen in de bloesem. 
Altes Land heeft het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Duitsland, met voornamelijk appel- en kersenbomen. Op de heenreis naar Zweden plande ik een extra dag in om in Altes Land te verblijven, dat was begin mei. Helaas waren wij, zoals je op de foto's kunt zien, door het vroege bloeiseizoen dit jaar, te laat voor de bloesem. Wij hebben toch genoten van het gebied. Het is wel een goede reden om er nog eens terug te komen. Een dag is eigenlijk ook veel te kort.Wij overnachtten in JORK en bezochten daar MUSEUM ALTES LAND. Het werd ons duidelijk dat, evenals in het gebied van de VIERLANDE ten oosten van Hamburg, Nederlandse immigranten hier dijken hebben aangelegd en ontwateringsinstallaties bouwden zodat vruchtbare grond ontstond. Het polderland wordt door drie rivieren verdeeld in drie Meilen. Deze delen zijn ook in verschillende periodes ingedijkt. In dit gebied bevinden zich de fruitteeltbedrijven en de fruitbomen.

Museum Altes Land in Jork.

Hieronder zie je een prachtig vakwerkhuis in Jork. Veel vakwerkhuizen hebben fraai beschilderde en van sierlijke ornamenten voorziene deuren. Het gebruik was dat bij een huwelijk de bruid door de bruidegom via deze deur naar binnen werd gedragen en dat na het overlijden de doodskist door deze deur naar buiten werd gedragen. Achter de deur werden waardevolle spullen bewaard. Bij brand konden die spullen dan ook snel naar buiten worden gebracht. De poort zoals je die bij het museum ziet (en op één van de bovenstaande foto's) is een pronkpoort.
De kerk in Jork.Wij hebben ook twee stadjes bezocht.


In Buxtehude kun je niet om het sprookje "Der Hase und der Igel" heen. De haas en de egel kom je overal tegen.


Natuurlijk wilden we ook een glimp van de Elbe opvangen. Hier staan we op de dijk aan de Elbe. Er was een frisse wind, dus dat bezoek was van korte duur. Vanaf Jork ben je via het fietsveer in 45 minuten in BLANKENESE bij Hamburg. Dat lijkt mij een leuk uitstapje tijdens een volgend verblijf in Altes Land. Hamburg zullen we ook niet overslaan, maar daar kunnen we dan beter per openbaar vervoer naartoe.Een volgend bezoek aan Altes Land mag wat ons betreft langer duren dan 1 dag. Op deze WEBSITE kun je uitgebreid kennismaken met Altes Land.

Vanmiddag zag ik op tv een programma over Altes Land en toen ik even later mijn e-mail opende keek dit lachende appeltje mij aan.17 opmerkingen:

 1. Dit is inderdaad een prachtige omgeving, ik ken dit niet zo van Duitsland. Meestal weten de dorpen en huizen mij in Duitsland nooit zo te charmeren, maar dit vind ik toch wel erg mooi.

  Een fijne week. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar augustus zijn wij vanuit Zweden door dit gebied gereden, en we willen er over een paar weken weer een weekje naar toe. Bedankt voor de mooie foto's, en de leuke tips voor plaatsen om naar toe te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto's van jullie bezoek aan Altes Land, ik als "buitenlandse"(nou ja, nooit gestudeerd in Nederland, maar wel Nederlandse) had hier dus nooit iets over gelezen of gehoord. Zal alles hier over gaan opzoeken en lezen, wat interessant!!!

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het daar mooi Willy. Wij zijn daar van de zomer in de buurt geweest op weg naar Kiel maar hadden geen tijd om verder te kijken. Alsnog de moeite waard om er eens heen te gaan.
  Lieve groet van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Willy,
  Wat een prachtig tripje heb je gemaakt op de heenreis naar jullie geliefde Zweden. Hoe mooi is dat, al die hoeves en huizen in vakwerk. Ik kijk mijn ogen uit. Daar zou ik zeker voor een midweek heengaan of zo... echt wat langer dan maar een dag, maar dat wist je natuurlijk ook niet van tevoren... Ik denk dat er zat te zien is voor een dag of vier...
  Fijn dat je ons even meenam. Ik heb weer genoten...
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week en nieuwe maand,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtig gebied Willy! Het heeft een bijzondere sfeer. Soms doet het, ondanks de vakwerkhuizen, zelfs een beetje Nederlands aan.

  Fijne week!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig weer en wat een mooie huizen daar aparte stijl

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg ! Voor mij een onbekend deel van Duitsland, wij gingen meestal naar de zuidelijke deelstaten op vakantie toen ik jong was. Zelf net terug uit het Zwarte Woud, wat heel anders is. Leuk om bij jou steeds wat te ontdekken !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige omgeving Willy, ik kan me voorstellen dat 1 dag te kort is. Prachtige foto's weer, ik blijf het zeggen het leent zich uitstekend voor een reisgids ;-)
  Fijne week.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is elke weer verrassend, je vind altijd de prachtigste plekjes waar je ook komt.
  Bedankt weer voor de schitterende foto reportage!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Adembenemend mooi.
  Ik stuur de link naar deze blogpost meteen aan mijn dochter door.
  Ze heeft een Duitse vriend van Bremen (da's niet zo ver van Hamburg) en gaat volgend weekend bij hem op bezoek.
  Misschien hebben ze hierin ook wel zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig gebied is dat zeg! Ik hou van die mooie vakwerkhuizen echt een plaats om te onthouden!
  Wat heb je er weer een prachtige foto's van gemaakt en een heerlijke sfeer
  Fijne dag
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Eerlijk gezegd ben ik zelf niet zo gecharmeerd van die typisch Duitse huizen... Ze zijn zoooo druk en dat is gewoon echt niks voor mij. Wat mijn aandacht trok was het wolkendek op de foto's; Bij de meeste foto's hangt er juist boven de huizen zo'n dreigende donkere wolk!

  Ik vind je foto's wel mooi, dát dan weer wel;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ondanks dat de bloesem dan al over was, is het een prachtig gebied met prachtige huizen. Ik hou er wel van.
  Je hebt er prachtige foto's van gemaakt.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig 'Oud land"! Ik ben altijd helemaal weg van die huizen met vakwerk.
  Over een paar dagen gaan wij een weekje enigszins die richting op! Iets zuiderlijker. Heerlijk toch een weekje weg, helemaal onverwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kijk al mijn ogen uit bij het zien van al die mooie foto's van jou! Het is zeker duidelijk dat 1 dag veel te kort was om al dit moois te bekijken. Wat een prachtige vakwerkhuizen en dan die mooi beschilderde deuren. Het was voor mij echt even genieten!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DIAn

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi daar!!! Het doet me ook aan Denemarken denken.. zeker die laatste foto's! Ik krijg meteen weer zin om weer op reis te gaan, hihi! Lieve groet Willy!

  BeantwoordenVerwijderen